www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Εξ αποστάσεως αξιολόγηση ασθενών με Πάρκινσον

Την εξ αποστάσεως έγκαιρη διάγνωση των σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον επιτρέπει μια νέα τεχνική ανάλυσης του λόγου με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών που ανέπτυξαν ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.


Οι επιστήμονες ανέλυσαν περίπου 6.000 εγγραφές ομιλίας από 42 πάσχοντες από τη νόσο Πάρκινσον και ανέπτυξαν ειδικούς αλγόριθμους που εκτιμούν πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα κάθε ασθενούς.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας αναλύοντας τις ηχογραφήσεις ομιλίας των ασθενών οι υπολογιστικοί αλγόριθμοι πετυχαίνουν εξ αποστάσεως -ακόμη και από το τηλέφωνο- διαγνώσεις
ανάλογης ακρίβειας με εκείνες των γιατρών που εξετάζουν από κοντά τους ασθενείς.

Η διάγνωση με τον τρόπο αυτό καθίσταται εφικτή επειδή υπάρχει στενή συσχέτιση ανάμεσα στη σοβαρότητα της νόσου και στη διαταραχή της ομιλίας του ασθενούς, συνεπώς αξιολογώντας την ποιότητα της ομιλίας μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της πάθησης.

Η εξ αποστάσεως αξιολόγηση της πορείας της νόσου μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα τόσο στους πάσχοντες όσο και στο σύστημα υγείας λένε οι ερευνητές.

Η νόσος Πάρκινσον, μια νευροεκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου για την οποία δεν έχει ακόμα βρεθεί θεραπεία, πλήττει το 1% με 2% των ατόμων άνω των 65 ετών και προκαλεί μεταξύ άλλων τρέμουλο, αστάθεια βαδίσματος, έλλειψη ισορροπίας, δυσκολία ομιλίας και μυική δυσκαμψία.

Τη σχετική μελέτη σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ δημοσίευσαν στο περιοδικό "Interface" της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης υπό τον Μαξ Λιτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: