www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Όχι ο ένας, ναι ο άλλος

Προεόρτια όσων αναμένεται να συμβούν στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, στην οποία θα συζητηθεί η πρόταση της Γερμανίας για το μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή και ιδιωτών, για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα, που θεωρείται ότι οδηγεί σε ελεγχόμενη πτώχευση, είναι επί της ουσίας οι εκατέρωθεν ελληνογερμανικές βολές των τελευταίων ημερών.


Χθες το «πολεμικό σκηνικό» συνεχίστηκε. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, υποστήριξε ότι η γερμανική ηγεσία μέσω της πρότασής της για το μηχανισμό σπρώχνει χώρες σε υποχρεωτική αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ. «Αλληλέγγυα σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αντισταθεί στην πρόταση της
Γερμανίας» εμφανίστηκε η Ν.Δ., όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ, επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε και ο Αυστριακός ομόλογός του. Στον δεύτερο, που είπε ότι η Αυστρία δεν θα συμμετάσχει στην τρίτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, απάντησαν κυβερνητικές πηγές τονίζοντας ότι «δεσμευόμαστε όλοι με την υπογραφή μας».

Κυβερνητικές πηγές χθες, εξηγώντας το «γιατί» της επίθεσης του Γ. Παπανδρέου κατά της Γερμανίας και της πρότασής της για το μηχανισμό, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε προς τα έξω τις θέσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά και μια γενικότερη αντίδραση, που επικρατεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης της Γερμανίας από χώρες που έχουν οικονομικά προβλήματα σαν της Ελλάδας και ότι οι συσχετισμοί αυτή την περίοδο είναι ευνοϊκοί για την εκδήλωση μιας τέτοιας αντίδρασης ενόψει και της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου. Υπογράμμιζαν ότι ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ άλλων με τον Πορτογάλο πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο (η Πορτογαλία είναι από τις χώρες που βρίσκεται στο στόχαστρο των αγορών το τελευταίο διάστημα) και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χ. Λ. Θαπατέρο. Τέλος, θύμιζαν ότι ο πρωθυπουργός είχε αντιδράσει και στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στην πρόταση της κ. Μέρκελ για αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από τις χώρες που έχουν υπερβολικό έλλειμμα.

Ο κ. Ευθυμίου, μιλώντας χθες στον «9,84», υποστήριξε ότι η πρόταση της κ. Μέρκελ για το μηχανισμό στήριξης είναι επί της ουσίας μια πρόταση για μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που μπορεί να κρύβει και τη σκέψη για υποχρεωτική αποχώρηση χωρών από τη ζώνη του ευρώ. Ο κ. Ευθυμίου άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι επιδίωξη της Γερμανίας είναι να συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ μόνο οι ισχυρές χώρες και επ' αυτού έκανε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Είπε δηλαδή ότι σε κάποιους κύκλους της γερμανικής ηγεσίας επανέρχεται η σκέψη που είχε υποστηριχθεί από τον κ. Σόιμπλε τη δεκαετία του '90, αλλά δεν είχε περάσει, ότι το ευρώ θα έπρεπε να περιλαμβάνει έναν μικρό πυρήνα έξι χωρών της Βόρειας Ευρώπης συν τη Γαλλία. Ο κ. Ευθυμίου είπε ακόμα ότι «είναι βαρύ λάθος της κ. Μέρκελ ότι συνεχίζει τη μομφή για την ένταξη της χώρας στο ευρώ».

Κυβερνητικές πηγές χθες, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, έλεγαν ακόμα ότι «η τρόικα είναι στην Ελλάδα, αξιολογεί την πορεία και δεν υπάρχει ακόμα η έκθεση αξιολόγησης για το γ' τρίμηνο», ενώ υπογράμμιζαν ότι «η χώρα μας τηρεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της».

Στο μεταξύ, στο πλευρό της κυβέρνησης τάσσεται η Ν.Δ., που διαφωνεί με την πρόταση της Γερμανίας για το μηχανισμό. «Δεν αποτελεί λύση ένας μηχανισμός "διάσωσης" που εξ αρχής πνίγει τα πιο αδύναμα μέλη με τη θηλιά των δυσβάστακτων επιτοκίων. Μεγαλύτερο ρίσκο στους ιδιώτες επενδυτές σαφώς οδηγεί σε μεγαλύτερο κόστος δανεισμού για τις αδύναμες χώρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και καταλήγει: «Η Ν.Δ. είναι απολύτως αλληλέγγυα σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αντισταθεί σε αυτή την πρόταση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: