www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Σταθμό στα Ιμαλάια έστησε η NASA

Ένα νέο σύστημα της NASA τέθηκε σήμερα σε λειτουργία στο Κατμαντού του Νεπάλ. Με δορυφορικές εικόνες θα ενημερώνονται στο εξής οι επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή στα Ιμαλάια και τις συνέπειές τους στην περιοχή.


Το νέο σύστημα ονομάστηκε SERVIR και από σήμερα λειτουργεί σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο για την Προστασία των Βουνών (ICIMOD) στο Κατμαντού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει προειδοποιητικά για τους κινδύνους από καταιγίδες, πυρκαγιές και πλημμύρες.

" Η περιοχή των Ιμαλαΐων στο σύνολό της θεωρείται κάτι σαν μαύρη τρύπα για τους επιστήμονες και ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε το νέο σύστημα για να καλύψουμε την έλλειψη στοιχείων που
έχουμε", είπε ο Μπασάντα Σρέσθα, υπεύθυνος του ICIMOD.

Περίπου 1,3 δισ. άνθρωποι εξαρτώνται από το νερό που προέρχεται από τους παγετώνες των Ιμαλαΐων. Το πάχος των παγετώνων ελαττώνεται με ανησυχητικό ρυθμό σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν πλημμύρες, τις οποίες θα διαδεχτούν μακροπρόθεσμα περίοδοι ξηρασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες διέθεταν ελάχιστα στοιχεία όσον αφορά στον αντίκτυπο των κλιματικών αλλαγών του πλανήτη στον τεράστιο ορεινό όγκο των Ιμαλαΐων, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ως "τρίτος Πόλος", λόγω των κολοσσιαίων αποθεμάτων νερού με τη μορφή πάγου και χιονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: