www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

«Πεταμένα λεφτά» τα ενεργειακά ποτά

Για τον μέσο γυμναζόμενο (προσοχή: όχι για όσους κάνουν πρωταθλητισμό) τα «ενεργειακά ποτά» που καταναλώνουν πολλοί ενθουσιώδεις λάτρεις της καλής φυσικής κατάστασης δεν έχουν την παραμικρή χρησιμότητα. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι ειδικοί μεγάλης αλυσίδας γυμναστηρίων στη Βρετανία. «Πρόκειται για πεταμένα λεφτά» σύμφωνα με τον γυμναστή Νικ Χάντσον, υπεύθυνο φυσικής αγωγής της εν λόγω επιχείρησης, ο οποίος τονίζει ότι «όσοι γυμνάζονται λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε από την κατανάλωση τέτοιων ποτών. Μόνο επιπλέον θερμίδες παίρνουν».

Αντιθέτως, τα ενεργειακά ποτά είναι ευεργετικά για τους μαραθωνοδρόμους και άλλους πρωταθλητές. «Πολλοί τα καταναλώνουν πιστεύοντας πως θα τους δώσουν περισσότερη ενέργεια για να γυμναστούν σκληρότερα. Συχνά όμως η κατανάλωσή τους σημαίνει πως πρέπει να γυμναστείς σκληρότερα για να αποβάλεις τις θερμίδες που πήρες λόγω αυτών των ποτών» επισημαίνει ο κ. Χάντσον. Και τονίζει: «Τα ποτά αυτά είναι χρήσιμα μόνο για όσους γυμνάζονται πάνω από δύο ώρες».

Ο ίδιος πάντως υπογραμμίζει πως είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η αφυδάτωση. «Από πλευράς γεύσης, αν κάποιος έχει συνηθίσει να μην πίνει νερό ή φυσικούς χυμούς όταν γυμνάζεται,
τότε είναι καλύτερο να πίνει έστω αυτά τα ποτά, από το να κινδυνεύσει να αφυδατωθεί» εξηγεί.

Τα περισσότερα ποτά αυτής της κατηγορίας περιέχουν υδατάνθρακες, που παρέχουν στον οργανισμό γρήγορη πηγή ενέργειας, και νάτριο που συμβάλλει στη διατήρηση ισορροπίας των υγρών του οργανισμού.

Ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αναφέρει ότι η κατανάλωση των εν λόγω ποτών από τους νέους συμβάλλει στην καλύτερη απόδοσή τους, πριν και κατά τη διάρκεια αγώνων ομαδικών αθλημάτων. Οι επιστήμονες μέτρησαν τις επιδόσεις 15 εφήβων στη διάρκεια φυσικών ασκήσεων, οι οποίες προσομοίαζαν με αυτές που καταβάλλουν όσοι μετέχουν σε αγώνες αθλημάτων όπως το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι και το χόκεϊ.

Τα ενεργειακά ποτά βοήθησαν τους παίκτες που τα κατανάλωσαν να συνεχίσουν να επιδεικνύουν έντονη αθλητική δραστηριότητα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο, κατά 24%, σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωσαν άλλο ποτό, χωρίς υδατάνθρακες.

Παρ΄ όλα αυτά όταν δεν αναφερόμαστε σε επαγγελματίες αθλητές το νερό είναι η πιο «κλασική» επιλογή ενυδάτωσης, καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο ποτό, αλλά δεν προσφέρει ούτε ενέργεια ούτε ηλεκτρολύτες. Το νερό παραμένει η ιδανική επιλογή για χαμηλής έντασης και διάρκειας ασκήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: