www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Δημοτικές ή βουλευτικές εκλογές έχουμε;

Στη Θεσσαλονίκη μετέφεραν χθες την αντιπαράθεσή τους για τις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, και ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, στις δηλώσεις μετά τη δοξολογία για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης.


Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στην προσπάθεια της κυβέρνησης για απαλλαγή από το Μνημόνιο, εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα κερδίσει τη μάχη για μια νέα Ελλάδα της ευημερίας και εξήρε τις δυνατότητες που δίνει στην περιφέρεια ο «Καλλικράτης».

«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή, διότι και σήμερα δίνουμε τη μάχη, τον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας μας από κάθε είδους δουλεία και επιτήρηση, για να ξεφύγουμε από αντιλήψεις, πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος, που μας κρατάνε πίσω, και να απελευθερώσουμε τους πολίτες μας, για να μπορούν να είναι δημιουργικοί και καινοτόμοι, με σιγουριά και προοπτική», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Για τον «Καλλικράτη» είπε ότι σπάει τα δεσμά της πελατειακής εξάρτησης και του συγκεντρωτισμού, δίνει φτερά στην περιφέρεια και τεράστιες
δυνατότητες, ενώ παράλληλα απελευθερώνει δυνάμεις.

«Πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός, βέβαιος για την ήττα του, απειλεί το λαό και εκβιάζει», έστρεψε τα πυρά του εναντίον του Γ. Παπανδρέου ο Α. Σαμαράς και υπογράμμισε: «Του θυμίζω, όμως, ότι στη Δημοκρατία μας, όταν έχουμε εκλογές, ο λαός στέλνει μηνύματα, δεν δέχεται εκβιασμούς. Υπάρχει και ο άλλος δρόμος: ο δρόμος της ανάπτυξης».

Γεύμα με Μπόλαρη

Μετά τη δοξολογία και οι δύο επιδόθηκαν σε προεκλογικού χαρακτήρα κινήσεις για την ενίσχυση των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων τους οποίους στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., αντιστοίχως. Ο Γ. Παπανδρέου πήγε στο εκλογικό κέντρο του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκου Μπόλαρη, στην οδό Μητροπόλεως. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί αρκετά μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ που σχημάτισαν κάτι σαν προεκλογική συγκέντρωση, υποδέχτηκαν με θέρμη και ενθουσιασμό τον πρωθυπουργό και απέκλεισαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Στη συνέχεια περπάτησε μέχρι κοντινό εστιατόριο και γευμάτισε με τον Μ. Μπόλαρη, τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες, τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, άλλους υποψήφιους δημάρχους, που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, τους υπουργούς Ευ. Βενιζέλο, Χ. Καστανίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Σ. Ξυνίδη, τον υφυπουργό Γ. Μαγκριώτη και τους βουλευτές Χρύσα Αράπογλου, Γ. Δριβελέγκα, Γ. Αρβανιτίδη.

«Θα τη σώσουμε»

Στο ρυθμό των προεκλογικών περιοδειών ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Διέσχισε με τα πόδια την απόσταση από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Στ. Καλαφάτη, Ελενα Ράπτη, Γ. Ιωαννίδη, Θ. Καράογλου, Σ. Αναστασιάδη, τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Α. Τζιτζικώστα και κομματικά στελέχη. Στη διάρκεια της διαδρομής έκανε χειραψίες με αρκετούς πολίτες και είχε σύντομες συνομιλίες μαζί τους. «Θα τη σώσουμε την Ελλάδα;» τον ρώτησε κάποιος, «θα τη σώσουμε» του απάντησε ο Α. Σαμαράς, ενώ συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα της κυβέρνησης. Κάθισε για λίγη ώρα σε καφέ της πλατείας Αριστοτέλους και μετά κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» όπου συναντήθηκε ξεχωριστά με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Γκιουλέκα. *

Αλέκα: Σενάρια συνεργασίας

«Ψηφίζουμε με κριτήριο από τα σκουπίδια και τις χωματερές, τους ελεύθερους χώρους μέχρι τη συνδιαχείριση του Αιγαίου από το ΝΑΤΟ», είπε η Αλέκα Παπαρήγα δίνοντας τον τόνο εν όψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών που τις χαρακτήρισε «σταθμό».

Αλέκα: ΄Εχουν αποφασίσει συνδιαχείριση στο Αιγαίο

Κάλεσε τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ και να αποδοκιμάσουν εκείνους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. «Να ενισχυθεί μία συγκεκριμένη τάση. Να χάσουν τα δύο κόμματα τόσες ψήφους, ώστε να θεωρηθεί ήττα τους», είπε χαρακτηριστικά.

Η γ.γ. του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και όσα είπε στη διακαναλική συνέντευξη. «Εκανε ωμό τρομοκρατικό εκβιασμό στον λαό και ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ», είπε και συνέχισε: «Ο πρωθυπουργός έκανε τον εξής εκβιασμό: Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν έρθει πρώτη δύναμη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, τότε ανακόπτεται η πορεία της κυβέρνησης, έρχεται η χρεοκοπία και υπονόησε εδώ περιστολή συντάξεων;».

Χαρακτήρισε «ψέμα χοντρό» ότι δεν θα έρθουν νέα οικονομικά μέτρα. Αναφέρθηκε σε «σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας». Οπως είπε, «δεν έχει σημασία αν θα υλοποιηθούν σε δύο, τρία χρόνια ή σε πέντε. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον βαθμό εγκλωβισμού του λαού στα δύο μεγάλα κόμματα». Απαρίθμησε στη συνέχεια πολιτικά πρόσωπα που, όπως είπε, είναι σε «διατεταγμένη υπηρεσία». Οπως εξήγησε, «δουλεύουν για ένα εναλλακτικό πολιτικό σχήμα, εναλλακτικό τρόπο διακυβέρνησης. Εχουν την εντύπωση ότι θα εμποδίσουν τον λαό να αντιδράσει στα χειρότερα μέτρα. Μάλιστα το θέλουν σαφώς ή κεντροδεξιό ή κεντροαριστερό».

Η Α. Παπαρήγα είπε ότι η κυβέρνηση και ο Ερντογάν έχουν αποφασίσει συνδιαχείριση του Αιγαίου. Σύμφωνα με τη γ.γ. του ΚΚΕ, «το μόνο παζάρι που κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι αν θα γίνει στρατηγείο στη Λάρισα ή αν θα υπαχθούν και τα 21 νησιά στο στρατηγείο της Σμύρνης». Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση «παίζει το παιχνίδι πάρε-δώσε με τον ιμπεριαλισμό».

ΑΛΑΒΑΝΟΣ

«΄Οταν χάνει, τα χάνει»

«Από τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού διαφαίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να πάμε σε εκλογές, όπως επίμονα ζητάει το Μέτωπο» δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Αλέκος Αλαβάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού έγιναν σαφή τρία πράγματα:

* «Χάνει τόσο πολύ ώστε να σπεύδει εκτάκτως ο ίδιος στις τηλεοράσεις για να μαζέψει τον κόσμο στο στρατόπεδο της τρόικας».

* «Ο κ. Παπανδρέου για άλλη μια φορά καθιστά σαφές ότι όταν χάνει, τα χάνει».

* «Με τις χθεσινές γκριμάτσες περί αστάθειας και τις απειλές περί χρεοκοπίας κατάφερε μάλλον να κάνει τους Ελληνες να γελάσουν παρά να τρομάξουν».

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Επιχειρούν πειθαναγκασμό»

«Καλούμε τον κ. πρωθυπουργό, που στα λόγια διακηρύσσει την πίστη του στην αυτονομία της Αυτοδιοίκησης και στην κοινωνία των πολιτών, να πάψει να θέτει τα εκβιαστικά και παραπλανητικά διλήμματα ως εκπρόσωπος της Διεθνούς των Τραπεζιτών» δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Αλέξης Μητρόπουλος, με το συνδυασμό «Αττική Συνεργασία - Οχι στο Μνημόνιο».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι καλεί «όλους τους συνυποψηφίους μας για την Περιφέρεια της Αττικής και για όλες τις Αυτοδιοικήσεις της πατρίδας να καταδικάσουν την πρωτοφανή αυτή διακαναλική κυβερνητική παρέμβαση, που γίνεται για τον πειθαναγκασμό των πολιτών στις ρυθμίσεις του καταστροφικού Μνημονίου».

ΑΝΤΑΡΣΙΑ

«Απέτυχε ο εκβιασμός»

«Απέτυχε πλήρως η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εκβιάσει τον λαό εν όψει των κρίσιμων εκλογών της 7ης Νοεμβρίου», σύμφωνα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και ο ίδιος «είναι δέσμιος των «αγορών», των τραπεζών και του κεφαλαίου».

ΡΗΓΙΛΛΗΣ - ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δηλώνει έτοιμη, αλλά δεν τις ζητά

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ Αμηχανία στη Ρηγίλλης προκάλεσε η κίνηση του πρωθυπουργού να αρπάξει το γάντι που στην ουσία τού πέταξε ο Α. Σαμαράς και να απειλήσει με πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών οδηγήσει σε αδιέξοδα την κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η Ν.Δ. είναι «έτοιμη» να πάει σε εκλογές, επέμεινε όμως στη γραμμή ότι δεν θα τις ζητήσει εκείνη.

Η συγκεκριμένη στρατηγική προκαλεί σύγχυση μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών στη λογική ότι χαρακτηρίζεται από αντιφατικότητα. «Εμφανιζόμαστε από τη μια να ζητάμε την καταψήφιση της κυβερνητικής πολιτικής του Μνημονίου και από την άλλη να δηλώνουμε ότι και να καταψηφιστεί αυτή στις 7 και 14 Νοεμβρίου, δεν είναι λόγος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και κακώς τις επισείει ως απειλή ο Παπανδρέου», έλεγαν βουλευτές στην «Ε».

Κάποιοι μάλιστα έκαναν ένα βήμα παραπάνω. Εκτιμούν ότι το βράδυ των εκλογών θα πρέπει να είναι έτοιμος ο Α. Σαμαράς να απαντήσει με μια επίσης καθαρή θέση όπως ήταν αυτή του πρωθυπουργού στη διακαναλική συνέντευξη. «Αν ο Δημαράς κερδίσει στην Αττική και το ΠΑΣΟΚ πάρει λιγότερες από τις 9-10 περιφέρειες που ήταν ο στόχος του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μπορεί να κάνει ότι δεν θυμάται την απειλή του Παπανδρέου για κάλπες», τονίζουν. «Θα πρέπει να του πετάξει το γάντι πίσω».

Διάχυτη όμως είναι η πεποίθηση και μεταξύ των «σαμαρικών» στελεχών ότι η Ν.Δ. δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Και βέβαια πολλά είναι και τα στελέχη που πιστεύουν ότι θα ήταν καλό για τη Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ να πιει το πικρό ποτήρι μέχρι το τέλος...

«Αυτό που μας ενδιαφέρει, πάνω από όλα και πριν από όλα, είναι να περάσει ο τόπος μέσα από τις "συμπληγάδες" της κρίσης - γιατί εκεί βρισκόμαστε, στις "συμπληγάδες" μιας πρωτόγνωρης για την Ελλάδα κρίσης - και να βγει ο τόπος αλώβητος από την κρίση αυτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. «Γι' αυτό εργαζόμαστε. Δεν είναι η εξουσία, για τη Ν.Δ., καμία μόνιμη επιδίωξη ή καμία μονομανία. Μήπως αισθάνεται ότι απειλείται ο κ. Παπανδρέου, εάν ο κ. Σγουρός, για παράδειγμα -γιατί φαίνεται ότι οι δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν- είναι τρίτος στην Περιφέρεια Αττικής; Αυτό εμποδίζει τον πρωθυπουργό να κυβερνήσει;», αναρωτήθηκε.

«Δεν παίζουμε ευκαιριακά εμείς», δήλωσε ο Ευρ. Στυλιανίδης στον «9,84». «Η Ν.Δ. δεν φοβάται τις εθνικές εκλογές, δεν τις ζητά όμως», είπε και ο Α. Ντινόπουλος. «Ο Σαμαράς δεν είναι Παπανδρέου, είναι υπεύθυνος».

ΠΑΣΟΚ - ΔΙΛΗΜΜΑ


Φωτιά στις αυτοδιοικητικές κάλπες και στο πολιτικό σκηνικό βάζει η απειλή του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές, αν το αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου οδηγήσει την κυβέρνησή του σε αδιέξοδο, που μονοπωλεί την πολιτική συζήτηση τα τελευταία 24ωρα.

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, μεταξύ αυτών που χειρίστηκαν το τελευταίο διάστημα τη διακαναλική συνέντευξη, έλεγαν χθες στην «Ε» ότι το δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου λειτουργεί για την ώρα θετικά, προκαλεί αμηχανία στην αντιπολίτευση και εκπληρώνει τους στόχους για τους οποίους τέθηκε και οι οποίοι, όπως μας έλεγαν, είναι οι εξης:

* Να αλλάξει την ατζέντα της προεκλογικής συζήτησης, που είχε επικεντρωθεί στην αντιμνημονιακή ψήφο. Τώρα, υποστηρίζουν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, όλοι μιλάνε για την περίπτωση των πρόωρων εκλογών και από αυτή τη συζήτηση αναδεικνύεται, υπογραμμίζουν, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση εκτός από την πολιτική του Μνημονίου.

* Να πετάξει την μπάλα στο γήπεδο της Ν.Δ. και του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος τώρα πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και δεν φοβάται τις εκλογές.

* Να απευθυνθεί στο μέσο ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ, που θέλει να απέχει από τις εκλογές ως ένδειξη διαμαρτυρίας και να του θέσει το δίλημμα της περασμένης άνοιξης, ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας δεν έχει περάσει.

΄Ομως στο εσωτερικό της κυβέρνησης και κυρίως του ΠΑΣΟΚ ποικίλλουν οι απόψεις για την απότομη αλλαγή της στρατηγικής. Σε γενικές γραμμές και σε επίπεδο υπουργών υπάρχει στήριξη και αρκετοί βγήκαν χθες με σχετικές δηλώσεις. Ομως κομματικά στελέχη εκφράζουν κατ'ιδίαν για την ώρα επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα αυτής της πόλωσης και λένε ότι συνήθως οι απειλές πεισμώνουν τους πολίτες. Αλλοι υπογραμμίζουν ότι έγιναν λάθος χειρισμοί από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής εξέφρασε χθες την πρωτότυπη άποψη ότι η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που έχει το ΠΑΣΟΚ, δεν αρκεί σε αυτή τη φάση και ότι χρειάζεται και η συμμετοχή του λαού. «Χρειάζεται να δώσουμε και προς τα έξω, αλλά και εσωτερικά, την εικόνα ότι ο λαός συμμετέχει και οι εκλογές είναι ένα δείγμα. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι οι εκλογές», είπε.

Ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε στον «Φλας» ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για εκλογές και ότι το κεντρικό μήνυμά του ήταν ότι δεν θα δεχθεί να είναι πρωθυπουργός υπό ομηρία. Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε στο «κανάλι 1» ότι ο κ. Παπανδρέου πήρε ένα ρίσκο ουσίας απέναντι στην αντιμνημονιακή σημαία της Ν.Δ.

Τσίπρας: Μπλοφάρει στο κενό

«Μπλοφάρει στο κενό», σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός, «γιατί αυτό που απειλεί ότι θα επισυμβεί, δηλαδή η χρεοκοπία, είναι ήδη πραγματικότητα για εκατομμύρια συμπολίτες μας, για ένα εκατομμύριο ανέργους».

Τσίπρας: Τα «τέσσερα Α» του άλλου δρόμου

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό με αφορμή τη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε, λέγοντας ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης άνοιξε με τον εκβιασμό «Καραμανλής ή τανκς» και τελειώνει με το επίσης εκβιαστικό δίλημμα «Παπανδρέου ή χρεοκοπία».

«Ο κ. Παπανδρέου συμπεριφέρεται περισσότερο ως ετεροπροσδιοριζόμενο πρόσωπο», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του και πρόσθεσε: «Ευτελίζει τη δημοκρατία αναγορεύοντας σε ύψιστο κριτή της πολιτικής του τις αγορές».

΄Οταν ρωτήθηκε πώς θα βγει η ελληνική κοινωνία από το πρόβλημα, απάντησε επικαλούμενος «τέσσερα Α». Δηλαδή αναδιαπραγμάτευση, αναδιανομή, ανάπτυξη και ασφάλιση. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «ο άλλος δρόμος» που προτείνει περιλαμβάνει:

*Αναδιαπραγμάτευση του χρέους για μια δίκαιη ρύθμισή του.

*Αναδιανομή του πλούτου με ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων και ιδιαίτερα των ασθενέστερων.

*Ανάπτυξη. «Δεν μπορείς να βγεις από την κρίση δίχως ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

*Ασφάλιση. «Δεν μπορείς να έχεις φτωχούς, άστεγους, άνεργους και συνταξιούχους με συντάξεις πείνας».

Οταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να μην πάνε να ψηφίσουν πολλοί ψηφοφόροι και να απέχουν είπε: «Είναι προφανές ότι η αποχή όχι μόνο δεν μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα οργής, αντίδρασης και αντίστασης. Ισα ίσα που προσμετράται σ' αυτούς οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να μη θέλουν τους πολίτες με τη μοναδική τους κρίση να ψηφίσουν και να καταδικάσουν την πολιτική τους».

Οσο για το μήνυμα που θέλει να στείλει μέσω των υποψηφιοτήτων που στηρίζει ο ΣΥΝ είπε: «Αυτές τις λίγες ημέρες που απομένουν, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να πείσουμε τους πολίτες, ιδίως τους πολίτες που είναι δυσαρεστημένοι, απογοητευμένοι και ψάχνουν ελπίδα, για την επιλογή και στήριξη του ψηφοδελτίου συνάντησης της Αριστεράς με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο που εναντιώνονται σε αυτή την πολιτική».




Δεν υπάρχουν σχόλια: