www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η Δίαιτα Dukan

Διάσημοι Αστέρες, όπως η Jennifer Lopez και η Giselle έχουν παραδεχτεί πως έχουν ακολουθήσει με επιτυχία την δίαιτα Dukan προκειμένου να χάσουν περιττά κιλά… Εκτός όμως από τους επώνυμους, το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα έχουν ακολουθήσει και χιλιάδες οπαδοί του ανα τον κόσμο που βρίσκουν την συγκεκριμένη δίαιτα εξαιρετικά αποτελεσματική και εύκολη.


Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της όμως;

Στην ουσία πρόκειται για μια κατά βάση πρωτεινική δίαιτα που δεν περιορίζει τις ποσότητες και που παρά το γεγονός πως μοιάζει σε αρκετά σημεία με την δίαιτα Ατκινς θεωρείται περισσότερο υγιεινή. Σύμφωνα με τον εμπνευστή της Δρ. Dukan o περιορισμός των υδατανθράκων βοηθάει στο να μην «ενθαρρύνεται» η αποθήκευση λίπους από την έκκριση ινσουλίνης ενώ δημιουργεί και τα τις βάσεις για μια εφ όρου ζωής διατήρηση των κιλών.

Βέβαια από την άλλη, δεν είναι λίγοι και εκείνοι, που υποστηρίζουν πως ο περιορισμός των υδατανθράκων κατά την διάρκεια που ακολουθεί κάποιος την δίαιτα μπορεί να δημιουργήσει
εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα στον οργανισμό.

Η θεωρία της

Η δίαιτα βασίζεται σε 4 στάδια. Το πρώτο αφορά σε ένα καθαρά πρωτεινικό διατροφικό πρόγραμμα. Το δεύτερο σε εναλλαγή καθαρής πρωτείνης με πρωτείνη και λαχανικά, το τρίτο είναι το στάδιο της προσυντήρησης που εντάσσονται και κάποιες άλλες κατηγορίες τροφίμων (όπως θα δείτε παρακάτω) και το τέταρτο της συντήρησης που στοχεύει στην δια βίου συντήρηση των κιλών που χάθηκαν. Επιπλέον επιτρέπονται τα αναψυκτικά light με μέτρο.

1ο Στάδιο

Διαρκεί χρονικά από 2 έως 10 μέρες ανάλογα με την απώλεια κιλών που θέλουμε να επιτύχουμε. Έτσι:

Για 1 έως 5 κιλά η διάρκεια ισούται με 2 μέρες

Για 6 έως 10 κιλά η διάρκεια ισούται με 3 μέρες

Για 11 έως 15 κιλά η διάρκεια ισούται με 5 μέρες

Για 16 έως 20 κιλά η διάρκεια ισούται με 7 μέρες

Για 21 plus κιλά η διάρκεια ισούται με 10 μέρες

Οι τροφές που μπορούν να καταναλωθούν σε αυτό το στάδιο είναι:

Άπαχο κρέας, θαλασσινά, γιαούρτι και γάλα 0%, μυζήθρα άπαχη όχι περισσότερο από 2 κουταλιές λάδι την ημέρα, αυγά Απαραιτήτως

1,5 κουταλιά πίτουρα βρώμης και 1,5 λίτρο νερό καθημερινά

2ο στάδιο

Αυτή η φάση διαρκεί όσο και τα κιλά που θέλουμε να χάσουμε και στην διατροφή γίνεται η εξής εναλλαγή: μια μέρα καταναλώνουμε καθαρή πρωτεΐνη (όπως και στο πρώτο στάδιο) και μια μέρα πρωτεΐνη και λαχανικά.

Απαραιτήτως

2 κουταλιές πίτουρα βρώμης και 1,5 λίτρο νερό καθημερινά

3ο στάδιο

Διαρκεί όσο και τα κιλά που χάσαμε πολλαπλασιάζοντάς τα με το 10. Αν για παράδειγμα χάσαμε 7 κιλά, διαρκεί 70 μέρες.

Καθημερινά καταναλώνουμε πρωτεΐνες και λαχανικά προσθέτοντας:

1 φρούτο

2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως

1 μερίδα τυρί της αρεσκείας μας

Απαραιτήτως

3 κουταλιές σούπας πίτουρα βρώμης, 1,5 λίτρο νερό καθημερινά καθώς και μια επιλεγμένη μέρα της εβδομάδας καταναλώνουμε μόνο ότι και στο πρώτο στάδιο.

Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να θέλετε να προσθέσετε και 2 φορές την εβδομάδα 1 μερίδα ζυμαρικά ή ρύζι ή πατάτα ή όσπρια και ένα ποτό η γλυκό την εβδομάδα.

4ο στάδιο

Δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Στοχεύει όμως στο να γίνει τρόπος ζωής η αποκλειστική κατανάλωση πρωτεινών μια μέρα την εβδομάδα καθώς και η ένταξη 3 κουταλιών πίτουρα βρώμης καθημερινά στην διατροφή μας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο μόνος κατάλληλος να σας υποδείξει την διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε είναι ο γιατρός και ο διαιτολόγος σας που γνωρίζει επακριβώς το ιστορικό σας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: