www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Οι γειτονιές των κοτσυφιών στην Αττική

Μια προσπάθεια να χαρτογραφηθούν για πρώτη φορά τα κοτσύφια που ζουν στο αστικό περιβάλλον της Αττικής και σηματοδοτούν, κατά τους επιστήμονες, τον δείκτη ποιότητας ζωής σε μια πόλη πραγματοποίησαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.


Η καταγραφή έγινε μέσω πιλοτικού προγράμματος και στηρίχθηκε σε αναφορές πολιτών. Συνολικά στην Αθήνα και τα προάστια κατεγράφησαν 2.100 κοτσύφια εκ των οποίων τα 785 ήταν αρσενικά -τα οποία συνήθως κελαηδούν σε εμφανή σημεία-, τα 625 θηλυκά -πιο διακριτικά που δεν εμφανίζονται σε κοινή θέα- τα 475 νεαρά, ενώ τα 215 ήταν αγνώστου φύλου και ηλικίας.


Οι καταγραφές πραγματοποιήθηκαν σε 59 δήμους της Αττικής με την περιοχή της Αθήνας να συγκεντρώνει τις περισσότερες αναφορές -70 στον αριθμό- ενδεχομένως λόγω της έκτασής της.

Μετά τον Δήμο Αθηναίων, οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί κοτσυφιών παρατηρήθηκαν στα Μελίσσια, στο Μαρούσι, στα Βριλήσσια, στο Χαλάνδρι, στην Κηφισιά, στον Γέρακα και στη Γλυφάδα, ενώ στους
Θρακομακεδόνες εντοπίστηκαν τα περισσότερα νεαρά άτομα του είδους.

«Το δείγμα ήταν πολύ μικρό για να εξαχθούν ολοκληρωμένα συμπεράσματα», εξηγεί η Μαρία Γανωτή, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα θα επαναληφθεί και του χρόνου. «Αυτό που θέλαμε και το καταφέραμε ήταν να βάλουμε τους ανθρώπους να κοιτάξουν γύρω τους, στο περιβάλλον όπου ζουν», λέει.

Στην πλειονότητα των δήμων, τα κοτσύφια παρατηρήθηκαν σε κήπους αναδεικνύοντας την αξία των χώρων αυτών μέσα στον αστικό ιστό, ενώ τα περισσότερα πουλιά ανά αναφορά παρατηρήθηκαν σε άλση του Γαλατσίου, του Ζωγράφου, του Βύρωνα και του Χολαργού.

Αντίθετα με τον μέσο όρο, στην περιοχή της Αθήνας το μεγαλύτερο ποσοστό καταγραφών πραγματοποιήθηκε σε κτίρια, άλση και δρόμους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2010, περίοδο αναπαραγωγής των κοτσυφιών.

Οι πληθυσμοί των κοτσυφιών

Δείκτης για την ποιότητα ζωής στην πόλη

Η παρουσία των κοτσυφιών στην πόλη αποτελεί δείκτη ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος.

Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες που έγιναν στην Ευρώπη έχουν τεκμηριώσει ότι η παρουσία τους στα αστικά κέντρα συνδέεται με τα πλεονεκτήματα που αυτά προσφέρουν για την επιβίωση των πουλιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κοτσύφια ευνοούνται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες του χειμώνα στην πόλη, από τη μειωμένη θήρευση και την αυξημένη τροφή που παρέχεται, στοιχεία τα οποία αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα της υποβάθμισης και του κατακερματισμού του βιοτόπου τους.

Οπως εξηγούν, άλλωστε, οι υπεύθυνοι των περιβαλλοντικών οργανώσεων, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όσο περισσότερα κοτσύφια καταγράφονται σε μια συνοικία ή σε έναν δρόμο, τόσο περισσότερα στοιχεία φυσικών βιοτόπων απαντώνται εκεί...

Κοτσύφια

΄Ηρθαν στις πόλεις αρχές του 19ου αιώνα

Τα ανθρωπόφιλα πουλιά που συντροφεύουν τους ανθρώπους, χτίζοντας φωλιές στις γλάστρες και κελαηδώντας στα μπαλκόνια τους, δεν ήταν πάντα λάτρεις της πόλης. Πριν από 200 χρόνια το κοτσύφι ήταν ένα απομονωμένο και δειλό πουλί που ζούσε στα δάση.

Ηταν μόλις στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν το είδος άρχισε να εξαπλώνεται εκτός των ευρωπαϊκών δασών και να αποικεί σε νέους τόπους - και στα αστικά κέντρα. Κάπως έτσι, σχηματίστηκαν σημαντικοί πληθυσμοί αστικών κοτσυφιών οι οποίοι εξακολουθούν να αυξάνονται.

Οι πληθυσμοί αυτοί έχουν εκ των συνθηκών αναπτύξει διαφοροποιήσεις στα χαρακτηριστικά τους σε σχέση με τα κοτσύφια των δασών: Εχουν μεγαλύτερες αναπαραγωγικές πυκνότητες, πιο διευρυμένη περίοδο αναπαραγωγής, είναι δραστήρια περισσότερες ώρες της ημέρας, έχουν την τάση να είναι μακροβιότερα, παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα αλμπινισμού και είναι, όπως αναμενόταν, πιο εξοικειωμένα με τους ανθρώπους.

Αναφορές με βίντεο

Φωτογραφίες, βίντεο και τρυφερές ανταποκρίσεις από γεννητούρια κοτσυφιών, φωλιές σε γλάστρες και τάισμα των νεοσσών έστειλαν στις περιβαλλοντικές οργανώσεις πολλοί από τους συμμετέχοντες. Κάποιοι ανέφεραν ότι τα κοτσύφια «έχουν σταμπάρει τους ηλιόσπορους και τις γλάστρες» που βγάζουν στη βεράντα, άλλοι ότι κελαηδούν έξω από τα γραφεία τους, μερικοί ότι κατεβαίνουν από κοντινά δασύλλια στα μπαλκόνια τους εδώ και χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: