www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Εκστρατεία «Άρνησης» στον αντικαπνιστικό νόμο ξεκινούν επιχειρηματίες

Την άρνησή του να συμμορφωθούν με τον νέο νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος εξέφρασε το συντονιστικό επαγγελματιών μπαρ, καφέ και εστιατορίων. Περισσότερες από 10.000 κλήσεις δέχθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για το κάπνισμα «1142» από ανθρώπους που θέλησαν να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα περί απαγόρευσης του καπνίσματος.


Οι κλήσεις κατά τις δύο πρώτες μέρες της εφαρμογής του νόμου έφτασαν τις 10.418, αριθμός μεγαλύτερος από το συνολικό αριθμό κλήσεων όλου του Αυγούστου, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ).

Παράλληλα όμως με το ενδιαφέρον του κόσμου, υπάρχουν και οι αντιδράσεις των επαγγελματιών. Το συντονιστικό επαγγελματιών μπαρ, καφέ και εστιατορίων ζητά τη συμεμτοχή των ιδιοκτητών καταστημάτων στην εκστρατεία «"άρνηση" για να καταστεί ο νόμος ανενεργός». Η εκστρατεία υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι πελάτες στα καφέ και μπαρ είναι καπνιστές, σε ποσοστό μάλιστα
που φτάνει το 95% και προβλέπει ότι η κίνηση θα μειωθεί ακόμη και κατά 90%.

Τα στοιχεία αυτά παραθέτει ο εκπρόσωπος του συντονιστικού, Δημήτρης Αρβανίτης στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενος την εμπειρία των καταστημάτων από την περσινή εφαρμογή του νόμου. Ο ίδιος επεσήμανε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MRB, που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, ένας στους τρεις καπνιστές απαντά ότι, αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα στα εστιατόρια και τους υπόλοιπους χώρους διασκέδασης, θα βγαίνει λιγότερο.

Από τους ερωτηθέντες, το 75 % δήλωσαν ότι συμφωνούν με το να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε καφέ, εστιατόρια.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην ερώτηση “ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι, που θα σας ωθούσαν για να διακόψετε το κάπνισμα”, 81% αναφέρουν λόγους υγείας, 32% την τιμή των καπνικών προϊόντων, 4,7% αναφέρουν την απαγόρευση του καπνίσματος στα εστιατόρια κ.λπ. και μόλις το 1,7 την απαγόρευση της διαφήμισης και των προωθητικών ενεργειών καπνικών προϊόντων στα σημεία πώλησης.

Η εκστρατεία προτείνει στα καταστήματα να αναρτίσουν αφίσα, με την οποία θα δηλώνουν την «άρνησή» τους να συμμορφωθούν στον νόμο, δεν θα μαζέψουν τα τασάκια από τα τραπέζια και θα συνεχίσουν να επιτρέπουν στους πελάτες τους να καπνίζουν, ο καθένας, με δική του ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: