΄Ερχονται ριζικές αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων πριν από το τέλος του 2010. Αυτό έχει αποφασίσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος βλέπει το «κίνημα των αποδείξεων» να έχει εμφανίσει σημάδια κόπωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη δημιουργία νέων κινήτρων με τη μορφή φοροεκπτώσε- ων ώστε να συνεχίσουν οι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις ακόμη και αν έχουν συγκεντρώσει το ποσό των αποδείξεων που χρειάζονται για την εξασφάλιση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ.
Σήμερα μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικής αξίας ως 15.000 ευρώ, από τις οποίες οι 12.000 ευρώ θα καλύψουν το αφορολόγητο όριο και οι υπόλοιπες 3.000 ευρώ θα προσφέρουν μια πρόσθετη φοροέκπτωση 300 ευρώ (3.000 Χ 10%). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», μια σκέψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το συνολικό ποσό των αποδείξεων που θα μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος να ανέρχεται σε 18.000 ευρώ ή ακόμη και σε 20.000 ευρώ αντί για 15.000 ευρώ σήμερα. Ετσι, αν κάποιος συγκεντρώσει το
σύνολο του νέου ανώτατου ορίου, δηλαδή 20.000 ευρώ, θα εξασφαλίσει πέραν του αφορολογήτου ορίου και πρόσθετη έκπτωση φόρου 800 ευρώ (8.000 Χ 10%).
«΄Οχι άλλες! Εχω... μπουκώσει»
Σε τέλμα φαίνεται να έχει περιέλθει το σύστημα συλλογής αποδείξεων, καθώς όλο και περισσότεροι Ελληνες, οικογενειάρχες αλλά και νέοι εργαζόμενοι, δηλώνουν ότι συρτάρια, φάκελοι και γραφεία έχουν... μπουκώσει από αποδείξεις οι οποίες πιθανώς θα αποδειχτούν άχρηστες, μιας και ήδη έχουν συμπληρώσει το απαραίτητο ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του ετήσιου εισοδήματός τους.
«Οι Ελληνες έχουμε εισέλθει μετά μανίας στον στίβο της αναζήτησης αποδείξεων και έρχεται η στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε μαζέψει τόσες πολλές που πραγματικά... δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε. Οι εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών κατόρθωσαν να μας πανικοβάλουν όλους» σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ. Νίκος Κορακίδης, τοπογράφος μηχανικός.
«Σύντομα ανακάλυψα ότι ειδικά για εμάς τους νέους που αμειβόμαστε με χαμηλούς μισθούςτο απαιτούμενο 30% συλλέγεται πολύ ευκολότερα απ΄ ό,τι πίστευα, μιας και το κόστος ζωής είναι ακριβό και οι αποδοχές χαμηλές.Φυσικά από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν υπήρχε πλέον κίνητρο για να συνεχίσω, ωστόσο είχα ήδη αποκτήσει τη συνήθεια και για κάποιον ανεξήγητο λόγο συνέχισα την ίδια πρακτική. Τις στοιβάζω σε φακέλους και κούτες,προσπαθώ να τις οργανώσω ώστε κάποια στιγμή να κατορθώσω να τις μετρήσω, τις ομαδοποιώ με συνδετήρες ή με μαγνητάκια στην πόρτα του ψυγείου.Εν τέλειτο πιθανότερο είναι ότι θα αποβούν άχρηστες και θα καταλήξουν στα σκουπίδια- ελπίζω της ανακύκλωσης. Ισως τελικά να έχει έρθει ο καιρός να ξεφύγουμε όλοι από αυτή τη μανία και να φωνάξουμε “όχι άλλες αποδείξεις”» καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου