www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Φάρμακο μιας δόσης για την ελονοσία


Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε έναν χημικό παράγοντα ο οποίος σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξε άκρως αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της ελονοσίας από την οποία χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ετησίως. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τον φαρμακευτικό κολοσσό Νovartis που τα τελευταία χρόνια ασχολείται επισταμένα με την έρευνα για την ανακάλυψη ενός φαρμάκου για την ελονοσία και έχει στη διάθεσή του 12.000 χημικούς παράγοντες που όπως πίστευαν οι ειδικοί της εταιρείας διέθεταν «αντι-ελονοσιακές» ιδιότητες.
Οι ερευνητές μελετώντας όλους αυτούς τους παράγοντες κατάφεραν τελικά να απομονώσουν τους 17 που φαίνονταν ότι είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη ενός σκευάσματος. Συνεχίζοντας την έρευνα διαπίστωσαν τελικά ότι ένας εξ αυτών ο ΝΙΤD609 είναι ο καλύτερος «υποψήφιος». Ανέπτυξαν ένα φάρμακο με τον συγκεκριμένο χημικό παράγοντα και ξεκίνησαν πειράματα σε ποντίκια. Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν
ότι μία και μόνον δόση του φαρμάκου ήταν αρκετή για να καθαρίσουν τον οργανισμό των ποντικών από τα παράσιτα της ασθένειας.

Σήμερα για την αντιμετώπιση της ελονοσίας χρησιμοποιείται μια συνδυαστική θεραπεία με βάση την ουσία αρτεμισινίνη αλλά τα παράσιτα της ελονοσίας, και ειδικά εκείνα που κάνουν θραύση στην Αφρική, έχουν γίνει ιδιαίτερα ανθεκτικά στην αρτεμισινίνη και έτσι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη μιας νέας γενιάς φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Εχει ξεκινήσει ήδη ο σχεδιασμός για τις δοκιμές του νέου φαρμάκου σε ανθρώπους οι οποίες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2010. Οι ειδικοί δηλώνουν αισιόδοξοι για την έκβαση των δοκιμών αλλά επισημαίνουν ότι θα πρέπει να περάσει αρκετό χρονικό διάστημα ώσπου να κυκλοφορήσει ένα ασφαλές για τον άνθρωπο φάρμακο που με μία δόση θα θεραπεύει την ελονοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: