www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: Θα υπάρξει αναπροσαρμογή των μέτρων

Η λήψη νέων μέτρων για το 2010 και το 2011 είναι εκτός πλάνων, την ώρα όμως που θα υπάρξει αναπροσαρμογή των υφιστάμενων, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη του στην βελγική εφημερίδα «Libre Belgique».


Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι "Η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ" και αυτό διότι ο υπουργός χαρακτηρίζει "εφικτό και ρεαλιστικό" τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 3% μέχρι το 2014.

Σχετικά με το θέμα της είσπραξης των εσόδων από το κράτος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε εκ νέου αισιόδοξος, τονίζοντας ότι θα φανούν τα αποτελέσματα φόρων που ακόμη δεν έχουν εισπραχθεί, όπως η αύξηση του ΦΠΑ από τον Ιούλιο και ο φόρος ακίνητης περιουσίας του 2009.

Ο υπουργός Οικονομικών, έδωσε μεγάλη έμφαση στην επιστροφή των επενδύσεων στη χώρα καθώς την συνδέει άμεσα με την αύξηση της κατανάλωσης.

"Η ανάπτυξη εξαρτάται και από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία δεν αναμένεται να αποκατασταθεί χωρίς τη φορολογική εξυγίανση. Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής του 2010 αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και συμβάλει στην επιστροφή της
εμπιστοσύνης των επενδυτών. Υπάρχουν ήδη αποτελέσματα στην εθνική οικονομία, γεγονός που δίνει ώθηση στην κατανάλωση. Όλα αυτά παίρνουν χρόνο αλλά υπάρχει μια εξέλιξη" ξεκαθάρισε.

Σχετικά με την κοινωνική δυσαρέσκεια, όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις απάντησε πως "το Μάρτιο, ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε ποτέ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Αποδείχτηκε ότι είχαν άδικο. Φυσικά, υπήρξαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστούν. Αλλά δεν υπάρχουν πιο δραματικές εξελίξεις.".

Τέλος έκρινε αναγκαία την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης με έμφαση στη συμμετοχή των φορολογούμενων και στον τερματισμό, όπως ανέφερε, των πελατειακών σχέσεων κράτους – πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: