Ενημέρωση όπως μας αρέσει... και με άποψη! Και που και που λίγο χιούμορ :)
www.kryfokamari.blogspot.com
Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010
Φωτιά στο πετρέλαιο θέρμανσης
Στην απόφαση να «παγώσει» οποιαδήποτε μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 11% που είναι σήμερα έχει καταλήξει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα νοικοκυριά και και να μην αυξηθεί και άλλο ο πληθωρισμός από τη συγκεκριμένη φορολογία.
Σε αντιστάθμισμα όμως θα υπάρξει από τα μέσα Οκτωβρίου πλήρης ενοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει αρκετές χιλιάδες φορολογουμένων, ιδιαίτερα όσους ανήκουν στην κατηγορία των υψηλόμισθων, καθώς οι χαμηλόμισθοι θα προστατεύονται με ειδική ρύθμιση που θα τους εξαιρεί από την πρόσθετη φορολογία. Στην απόφαση αυτή φαίνεται ότι έχει καταλήξει η κυβέρνηση και αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως από τα χείλη
του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Σε συγκεκριμένη παράγραφο του επικαιροποιημένου μνημονίου που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα προβλέπεται η μετάταξη του 30% των προϊόντων και των υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23% με στόχο την είσπραξη πρόσθετων εσόδων 1 δισ. ευρώ από το 2011. Ωστόσο, δίδεται η δυνατότητα να ληφθούν άλλα μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, το επικαιροποιημένο μνημόνιο λύνει τα χέρια της κυβέρνησης για να μην εφαρμόσει την επώδυνη μετάταξη που θα « τσακίσει την αγορά » σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου .
Η λύση που προκρίνεται με βάση αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος» είναι η εξής:
- Ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης εξισώνεται. Ετσι, και τα δύο αυτά προϊόντα θα πωλούνται στους καταναλωτές με τον ίδιο φόρο και κατά συνέπεια στην ίδια τιμή. Αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης από τα μέσα Οκτωβρίου δεν θα πωλείται προς π.χ. 0,65 ευρώ το λίτρο (που ήταν πέρυσι) αλλά σε σχεδόν διπλάσια τιμή (πέρυσι τον χειμώνα η τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν περίπου 1,11 ευρώ το λίτρο). Αυτό διότι το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου ως τις 15 Απριλίου επιβαρύνεται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 21 ευρώ το χιλιόλιτρο. Από εφέτος, όμως, θα πωλείται, όπως όλα δείχνουν, με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 412 ευρώ το χιλιόλιτρο, όσο δηλαδή είναι η φορολογία στο πετρέλαιο κίνησης εξασφαλίζοντας σημαντικά ποσά για τα έσοδα του κράτους.
Ωστόσο για να προστατευθούν οι αδύναμες εισοδηματικά τάξεις και ιδίως οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που έχουν πληγεί από τις τελευταίες περικοπές, μελετάται η εξαίρεσή τους από τη νέα υψηλή φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης με εισοδηματικά κριτήρια. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών μελετάει να επιστρέφει τη διαφορά του φόρου των 391 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε όσους δηλώνουν εισόδημα κάτω από ένα όριο. Για τους συγκεκριμένους πολίτες, όπως λένε αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών, θα ισχύει ένα κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη το ετήσιο εισόδημα του ιδιοκτήτη ή ενοίκου του ακινήτου καθώς και την οικογενειακή του κατάσταση. Επίσης, με την εξίσωση της φορολογίας στα πετρελαιοειδή εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα μπει τέλος στο εκτεταμένο λαθρεμπόριο και στην παράνομη χρήση πετρελαίου θέρμανσης για κίνηση που στερούν από το Δημόσιο φόρους άνω των τριών δισ. ευρώ ετησίως.
Επίσης, το «ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» που προβλέπει το μνημόνιο αναμένεται να καλυφθεί και από έσοδα που θα προκύψουν από τους εκτεταμένους ελέγχους που θα πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αλλά και από τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων παρελθόντων οικονομικών ετών. Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη ρύθμιση της περαίωσης προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου