Πέντε ακόμη κολέγια κλείνει το υπουργείο Παιδείας, επιχειρώντας όπως λέει να λύσει ένα πρόβλημα που χρονίζει. Χθες ανακοινώθηκε ότι κλείνει ένα ακόμη κολέγιο, το Ηellenic Αmerican University, συμφερόντων της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, το οποίο, χωρίς να έχει λάβει άδεια από το υπουργείο Παιδείας, διαφημιζόταν σαν πανεπιστήμιο. Το υπουργείο παρακολουθεί στενά όμως τέσσερα ακόμη κολέγια στον χώρο της πρωτεύουσας τα οποία ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν και να υπόσχονται «νόμιμα» πτυχία στους σπουδαστές τους. Συνολικά γύρω στα 4.000 άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα, καθώς έχουν πληρώσει τα δίδακτρά τους και περίμεναν εφέτος μια ήρεμη εκπαιδευτική χρονιά. Στην αντίθετη πλευρά, πέντε με έξι ακόμη άδειες θα δοθούν τις επόμενες ημέρες στους εκπροσώπους ισάριθμων κολεγίων που άργησαν να συμπληρώσουν τους φακέλους τους και ζήτησαν τη
νομιμοποίησή τους καθυστερημένα.
« Η ανομία θα σταματήσει » δήλωσε χθες χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. « Δεν ξέρω τι συμβαίνει στην Αλαμπάμα » τόνισε αναφερόμενη στην περίπτωση του προέδρου κολεγίου που έλεγε προχθές ότι υπάγεται στους νόμους των ΗΠΑ, « αλλά εδώ θα σταματήσει η ανομία». « Υπάρχουν κανόνες και τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης είχαν ικανό διάστημα να προσαρμοστούν στον νόμο » πρόσθεσε η κυρία Διαμαντοπούλου. Αναφερόμενη στο θέμα των σπουδαστών στα κολέγια αυτά η υπουργός Παιδείας σχολίασε ότι « καθένας όταν κάνει τις επι λογές του πρέπει να προσέχει ».
Πάντως, ήδη οι αστυνομικές αρχές σφραγίζουν τα κολέγια που κρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι λειτουργούν παράνομα και κατεβάζουν τις πινακίδες τους. Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες στο «Βήμα» ο κ. Λεωνίδας Κώσκος, πρόεδρος του Ηellenic Αmerican University, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για το κλείσιμό του κατά το παρελθόν και έχει πετύχει την αναστολή της. « Δεν είμαστε κολέγιο και νομικά δεν μπορούμε να ενταχθούμε στον νέο νόμο που ψήφισε το υπουργείο Παιδείας » δηλώνει ο ίδιος. « Είμαστε αμερικανικό πανεπιστήμιο και η λειτουργία μας υπόκειται στις αρχές του Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να εμφανιστούμε με άλλο όνομαπέραν εκείνου που έχει εγκρίνει το Νιου Χαμσάιρ και δεν έχουμε καμία σχέση με τις ελληνικές επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρεται ο νόμος του υπουργείου Παιδείας.Ο νόμος αυτός συνολικά δεν μας αφορά και υπάρχει ένα νομικό κενό στις περιπτώσεις όπως η δική μας » λέει ο κ. Κώσκος. Το εκπαιδευτήριο έχει 300 σπουδαστές και όπως δηλώνει ο κ. Κώσκος θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά έως ότου λυθεί το θέμα από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.
Τα στοιχεία ωστόσο αναφέρουν ότι υπάρχουν έντεκα συνολικά κολέγια στον χώρο της πρωτεύουσας που εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς άδεια και πολύ περισσότερα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών. «Ο σύνδεσμός μας είχε προβεί σε συγκεκριμένη καταγγελία προς το υπουργείο Παιδείας για αρκετά εκπαιδευτήρια τα οποία κατά τη γνώμη μας παραβίαζαν τον νομό ήδη από τον Νοέμβριο του 2009 και έκτοτε περιμένουμε τις ενέργειες του υπουργείου» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων κ. Κ.Καρκανιάς. «Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τη διακοπή λειτουργίας δύο εκπαιδευτηρίων τα οποία δεν είχαν λάβει άδεια λειτουργίας και διαφημίζονταν ως πανεπιστήμιαείναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα του τοπίου. Είναι προφανές ότι ο Σύνδεσμός μας δεν χαίρεται όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα,αλλά είμαστε βέβαιοι ότι οι διοικήσεις των συγκεκριμένων εκπαιδευτηρίων γνώριζαν τους νόμους και θα μπορούσαν να είχαν προσαρμοστεί» συνεχίζει. «Εμείς σε αυτή την περίοδο θέλουμε να συμβουλεύσουμε τα υποψηφίους φοιτητές να μην εγγράφονται σε κολέγια που δεν έχουν άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Παιδείας» αναφέρει ο κ. Καρκανιάς.
ΤΙ ΝΑ KΑΝΕΤΕ αν EΧΕΤΕ εγγραφεi σε κολέγια (περίπου 10) που δεν πήραν ποτέ άδεια ή διαφημίζονταν παρανόμως σαν πανεπιστήμια Στις περιπτώσεις παρανόμων κολεγίων οι φοιτητές μπορούν (ως «θύματα απάτης») να βρουν το δίκιο τους με ποινικά ή αστικά μέσα. Δηλαδή, κατάθεση μηνύσεων και αγωγών.
. ...σε κολέγια (περίπου 5 ως 6) που πήραν πέρυσι άδεια, αλλά εφέτος όχι Στις περιπτώσεις αυτές έχει συμπράξει και το Δημόσιο στη «ζημία» των σπουδαστών, καθώς πιστοποίησε τη μια χρονιά τις άδειες των κολεγίων και τις απέσυρε τη δεύτερη, έπειτα από νέους ελέγχους. Προτείνεται σε αυτές τις περιπτώσεις μετεγγραφή σε άλλο κολέγιο που διδάσκει τις ίδιες ειδικότητες (είναι θέμα του κάθε κολεγίου και του πανεπιστημίου με το οποίο συνεργάζεται εάν θα αναγνωρίσει προηγούμενα έτη σπουδών). Παράλληλα προτείνεται κατάθεση αιτήματος προς το κολέγιο που έκλεισε για αποζημιώσεις ή και προσφυγή στη Δικαιοσύνη μέσω της κατάθεσης αγωγών.
Νομικές διέξοδοι από τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Παιδείας κ. Βάιο Καραγιάννη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου