www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

«Καμπανάκι» για τη χοληστερίνη σε νεαρές ηλικίες

Η υψηλή χοληστερίνη επηρεάζει και τα νεαρά άτομα, καθώς μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες και σε νεανική ηλικία, δημιουργώντας αρτηριοσκλήρυνση και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.


Στην έρευνα, υπό τον δρα Μαρκ Πλέτσερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Φρανσίσκο, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», μελετήθηκε επί 20 χρόνια μια ομάδα περίπου 3.200 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 έως 30 ετών.

«Συνήθως δεν ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η καρδιά μας, μέχρι κάποιος να φτάσει στην μέση ηλικία, επειδή είναι σπάνιο να πάθει κανείς έμφραγμα όταν είναι νέος», δήλωσε ο Πλέτσερ και πρόσθεσε: «Η νεανική ηλικία όμως έχει επίσης σημασία. Τη ζημιά που κάνει κανείς τότε
στις στεφανιαίες αρτηρίες του, θα τη βρει μπροστά του αργότερα».

Η μελέτη κατέδειξε ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερίνης (LDL) κατά τη νεότητά τους, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια αργότερα και αυτό θα συμβεί (κάτι που είναι ίσως το πιο σημαντικό) άσχετα με το επίπεδο της χοληστερίνης που θα έχουν αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι νέοι δεν είναι ανάγκη να παίρνουν φάρμακα για να ρίξουν το επίπεδο της χοληστερίνης τους, όμως πρέπει να ασκούνται σωματικά και να προσέχουν περισσότερο τι τρώνε.

«Η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικές για τους νέους σε σχέση με τα φάρμακα που ρίχνουν την χοληστερίνη», δήλωσε ο Πλέτσερ.

Σε προηγούμενή του έρευνα, ο επιστήμονας είχε διαπιστώσει ότι η υψηλή πίεση στους νέους επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: