www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Οι φορητές μουσικές συσκευές κουφαίνουν τους εφήβους

Oι φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικών αρχείων όπως το iΡod φαίνεται ότι έχουν συμβάλει στην αύξηση των περιπτώσεων απώλειας της ακοής στους εφήβους, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες από το Νοσοκομείο Βrigham and Women΄s στη Βοστώνη ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JΑΜΑ), ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι περιπτώσεις προβλημάτων στην ακοή αυξήθηκαν κατά 30% σε άτομα ηλικίας 12-19 ετών.

Και μπορεί τα στοιχεία αυτά να αφορούν αμερικανούς εφήβους, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, όσο παγκόσμια είναι και η διάδοση των φορητών μουσικών συσκευών τα τελευταία χρόνια.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Τζόζεφ Σαργκορόντσκι εξέτασαν δύο βάσεις δεδομένων προκειμένου να συγκρίνουν τα ποσοστά σχετικά με τα προβλήματα ακοής στους εφήβους. Η μία βάση κάλυπτε την περίοδο 1988-1994 και η δεύτερη τα έτη 2005-2006. Οπως προέκυψε, στην πρώτη περίοδο τα προβλήματα ακοής σε άτομα 12-19 ετών εμφάνιζαν συχνότητα της τάξεως του 14,9%. Ωστόσο το ποσοστό αυτό αυξανόταν στο 19,5% το 2005-2006 (αύξηση κατά περίπου ένα τρίτο).

Παρ΄ ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν ήπιες (οι έφηβοι δεν μπορούσαν, για παράδειγμα, να ακούσουν μια βρύση που έσταζε ή ψιθύρους), ο αριθμός σοβαρών περιπτώσεων απώλειας της ακοής
ήταν κατά 77% μεγαλύτερος το 2005-2006 σε σύγκριση με την προηγούμενη καταγραφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κύρια «θύματα» ακουστικών προβλημάτων ήταν τα αγόρια.

Οπως αναφέρεται στη μελέτη, «η απώλεια ακοής στους εφήβους δεν έχει γίνει καλά κατανοητή και μπορεί να έχει κοινωνικές και εκπαιδευτικές προεκτάσεις. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η έκθεση σε δυνατούς ήχους εξαιτίας ακρόασης μουσικής, μπορεί να είναι πολύ σημαντικοί για τους εφήβους» . Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να προσδιοριστούν επακριβώς τα αίτια της αύξησης των προβλημάτων ακοής σε τόσο μικρές ηλικίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: