www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

«Στοπ» στα λιγνιτωρυχεία λέει ο νομάρχης Κοζάνης

Επείγουσα επιστολή προς τη ΔΕΗ, με την οποία ζητά την «άμεση αναστολή των δραστηριοτήτων στα λιγνιτωρυχεία και την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης της ρύπανσης και καταστολής της σκόνης», έστειλε ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής.


Ο νομάρχης τονίζει ότι επαναφέρει το αίτημά του, λόγω υψηλής συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στο σύνολο του δικτύου των σταθμών μέτρησης ποιότητας του αέρα, στο χώρο ευθύνης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ ΑΕ.

Οι μετρήσεις του κέντρου Περιβάλλοντος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης, δείχνει ότι η κατάσταση βρίσκεται και πάλι στο "κόκκινο".

Συγκεκριμένα, ενώ η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει ότι "η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο
για περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο", ήδη χθες και σήμερα το όριο αυτό έχει ξεπεραστεί σε οκτώ από τις δεκαπέντε τοποθεσίες της Δυτικής Μακεδονίας όπου λειτουργούν σημεία μέτρησης.

Στα υπόλοιπα επτά σημεία μέτρησης οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων είναι επίσης αρκετά υψηλές και σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις προσεγγίζουν το ισχύον όριο

Δεν υπάρχουν σχόλια: