www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Συνάντηση Πρωθυπουργού με Μπιρμπίλη

Φρένο στα σενάρια για ευρύ ανασχηματισμό επιχείρησε να βάλει χθες η κυβέρνηση, χωρίς όμως εν τέλει να διαψεύδει το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα! Με αρκετά παράδοξο- λόγω της θέσεώς του- τρόπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής επιδίωξε χθες να αποσαφηνίσει ότι αν γίνουν αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης δεν θα πρόκειται για ανασχηματισμό αλλά για αναγκαστική αντικατάσταση όποιων υπουργών ή υφυπουργών μεταπηδήσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε χθες μια νέα διάσταση στη συζήτηση, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά δύο ζητήματα: α) ότι επίκειται μετακίνηση προσώπων από την κεντρική πολιτική σκηνή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και β) θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Κανάλι 1, ο κ. Πεταλωτής δεν απέρριψε τη συζήτηση και όλα τα σχετικά ενδεχόμενα, όπως είχε κάνει προχθές, όταν είπε ότι τα σενάρια αυτά δεν αφορούν την κυβέρνηση, αλλά προσδιόρισε τη φύση των αλλαγών που θα πρέπει να
αναμένονται. Είπε χαρακτηριστικά: «Αν γίνει ανασχηματισμός, που δεν θα είναι ανασχηματισμός ουσιαστικά,θα είναι για να συμπληρωθούν τα όποια κενά, αν κάποιοι από το κυβερνητικό σχήμα πάνε προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Στη συνέχεια επιχείρησε να μετριάσει την αρχική εντύπωση, σημειώνοντας: «Το λέω αυτό, αν και γνωρίζουμε ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα που έχει τα δικά του χαρακτηριστικά,δηλαδή αποφασίζεται από τον Πρωθυπουργό, αναγγέλλεται από τον Πρωθυπουργό.Αυτό που θέλω να πω όμως είναι ότι εμάς σαν κυβέρνηση δεν μας απασχολεί - αυτό που μας απασχολεί είναι να υλοποιηθούν οι πολιτικές μας όσο το δυνατόν πιο σύντομα και με πιο απαρέγκλιτο τρόπο. Αυτό είναι το μόνο μέλημά μας,αυτό πράττουμε, αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε».

Στο πλαίσιο των συζητήσεων περί ανασχηματισμού, ένα όνομα που ακούγεται ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία φέρεται ως πιθανότερη υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής. Τα σενάρια αυτά αναζωπυρώθηκαν μόλις έγινε γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου έχει καλέσει την υπουργό Περιβάλλοντος σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για σύντομη συνάντηση. Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Εντός των προσεχών ημερών, αν όχι σήμερα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί και με τον βουλευτή Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλο, τον οποίο φήμες θέλουν να αναλαμβάνει κυβερνητική θέση.

Η ποικιλία των τρόπων με τους οποίους ο κ. Πεταλωτής σχολιάζει με διαφορετικό τρόπο ανά διήμερο τα ενδεχόμενα ανασχηματισμού, τη μία αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, την άλλη απορρίπτοντας τη συζήτηση και χθες συνδέοντάς τα με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει κάνει ακόμη και κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι στις σχεδιαζόμενες αλλαγές θα περιλαμβάνεται και ένας συνολικός επικοινωνιακός ανασχεδιασμός, χωρίς να αποκλείουν αλλαγές στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ή την εφαρμογή του σχεδίου που είχε εξεταστεί αρχικώς, μετά τις εκλογές του προηγούμενου Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αυτό, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μία θέση εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου και μία εκπροσώπου της κυβέρνησης ή των υπουργείων, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει αναγκαστικά απομάκρυνση του κ. Πεταλωτή.

Η συζήτηση περί αλλαγών στο επικοινωνιακό επιτελείο πυροδοτήθηκε τις τελευταίες ημέρες και από διάφορα άλλα γεγονότα, μεταξύ των οποίων η παρουσία των έμπειρων περί τα επικοινωνιακά κκ. Π. Γερουλάνου και Ι.Ραγκούση κοντά στον κ. Παπανδρέου στην Πάρο. Πέραν τούτου, το ενδεχόμενο επικοινωνιακής ανασύνταξης επανήλθε από το γεγονός ότι στη γενικότερη συζήτηση περί ανασχηματισμού το όνομα του κ. Πεταλωτή ακούστηκε και ως πιθανή υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Θράκης- κάτι που ο ίδιος πάντως διαψεύδει κατηγορηματικά.

Στελέχη του Μαξίμου δεν επιβεβαιώνουν τίποτε το σχετικό και τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να χρεωθεί το παραμικρό στον κ. Πεταλωτή, για τον οποίο θεωρούν ότι έχει αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της θέσης του κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών, που ήταν και οι κρισιμότεροι για την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που δεν φαίνεται να διαψεύδουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είναι το γεγονός ότι «έχει κλείσει ένας πρώτος κύκλος της κυβέρνησης» και ότι από εδώ και πέρα απαιτούνται αναπροσανατολισμός των προσπαθειών και πιθανές αλλαγές προσώπων που συνδέθηκαν με το εγχείρημα του πρώτου κυβερνητικού 10μήνου.

Παπανδρέου, Στρος-Καν και Θαπατέρο σε διεθνή σύνοδο

Αμέσως μετά τη ΔΕΘ, στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην κοινή σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και του ΔΝΤ, με θέμα την αναζήτηση νέων τρόπων ανάκαμψης από την κρίση, βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η σύνοδος- πρώτη κοινή των δύο οργανισμών- θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της νορβηγικής κυβέρνησης στο Οσλο στις 13 Σεπτεμβρίου, με γενικό τίτλο «Οι προκλήσεις της Ανάπτυξης, της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Συνοχής». Θα προεδρεύσουν ο επικεφαλής του ΔΟΕ κ. Χουάν Σομάβια και του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν και πέραν του κ. Παπανδρέου έχουν προσκληθεί ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Εργασίας της Βρετανίας κ. Ντάνκαν Σμιθ και η ΓΓ της Διεθνούς Ενωσης Εργατικών Συνδικάτων κυρία Σάρον Μπάροου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: