www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Δίκοπο μαχαίρι η ομορφιά

Οι όμορφοι άνθρωποι –ιδίως οι γοητευτικές γυναίκες- θεωρούνται ότι έχουν (ελαφρό έως μεγάλο!) πλεονέκτημα, όταν ανταγωνίζονται με άλλους για μια θέση απασχόλησης. Όμως μια νέα αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι σε μερικές περιπτώσεις ισχύει τελικά το αντίστροφο.

Σύμφωνα με την έρευνα όσο πιο όμορφη είναι μια γυναίκα, τόσο περισσότερο μπορεί να δυσκολευτεί να βρει δουλειά σε ορισμένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενα επαγγέλματα.


Οι ελκυστικές γυναίκες αντιμετωπίζουν σε βάρος τους διακρίσεις, όταν προσπαθούν να βρουν δουλειά σε τομείς απασχόλησης όπου η εξωτερική εμφάνιση δεν θεωρείται σημαντικό προσόν, όπως στα
χρηματοικονομικά, τις κατασκευές, τον μηχανολογικό τομέα, την έρευνα & ανάπτυξη κ.α.

Η μελέτη, υπό τη Στέφανι Τζόνσον του πανεπιστημίου του Κολοράντο-Ντένβερ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας “Journal of Social Psychology”, σύμφωνα με το Live Science, διαπίστωσε ότι σε μερικά επαγγέλματα και μάλιστα σε διευθυντικές θέσεις η γυναικεία ομορφιά μάλλον μειονέκτημα πρέπει να θεωρείται –και μάλιστα σοβαρό.

«Σε όλες τις άλλες δουλειές οι ελκυστικές γυναίκες προτιμώνται. Αυτό δεν συμβαίνει με τους άνδρες, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα διπλά στάνταρντ, όταν πρόκειται να γίνει επιλογή ανάμεσα στα δύο φύλα», αναφέρει η μελέτη.

Η έρευνα τονίζει ότι οι όμορφοι άνθρωποι –άνδρες και γυναίκες- πράγματι έχουν σημαντικό πλεονέκτημα γενικά στη ζωή και ειδικά στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σε θέσεις που έχουν να κάνουν με συχνή διαπροσωπική επικοινωνία (π.χ. πωλήσεις, γραμματεία, δημόσιες σχέσεις κ.α.).

Οι εμφανίσιμοι και των δύο φύλων τείνουν να παίρνουν ψηλότερους μισθούς, να τυγχάνουν καλύτερων αξιολογήσεων από τους προϊσταμένους τους, να γίνονται σε μεγαλύτερο ποσοστό δεκτοί στα καλά πανεπιστήμια, να παίρνουν περισσότερους ψήφους όταν κατεβαίνουν υποψήφιοι για οποιοδήποτε αξίωμα, ακόμα και να έχουν υπέρ τους πιο ευνοϊκές αποφάσεις από τους δικαστές.

Όμως φαίνεται πως αυτό το πλεονέκτημα δεν ισχύει πάντα για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας, όπως έδειξαν και τα πειράματα της Τζόνσον, π.χ. με επίδειξη φωτογραφιών σε εθελοντές.

Όπως φάνηκε, οι όμορφες γυναίκες θεωρούνται γενικά λιγότερο κατάλληλες σε σχέση με τις πιο άσχημες γυναίκες για να αναλάβουν διάφορες «ανδρικές» δουλειές, ακόμα κι εκείνες που απαιτούν υψηλό επίπεδο μόρφωσης (π.χ. μηχανικοί ή χρηματοοικονομικοί αναλυτές).

Δεν υπάρχουν σχόλια: