www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Μπαταρίες που φορτίζονται με απλή ανακίνηση

Ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ανακοίνωσε χθες την κατασκευή «εναλλακτικών» μπαταριών, οι οποίες φορτίζονται με απλή ανακίνηση πριν από τη χρήση και μπορούν να αντικαταστήσουν τις συνηθισμένες τοξικές και επιβαρυντικές για το περιβάλλον μπαταρίες.Οι μπαταρίες αποκτούν ενέργεια έπειτα από έντονη δόνησή τους και, σύμφωνα με την εταιρεία Brother Industries που τις κατασκεύασε, μπορούν να αντικαταστήσουν... σε ορισμένες λειτουργίες τις μπαταρίες ΑΑ ή ΑΑΑ. Σε έκθεση ηλεκτρονικών στο Τόκιο, η εταιρεία έκανε επίδειξη συσκευών που λειτουργούν με τις νέες αυτές μπαταρίες και τροφοδοτούν με ενέργεια τηλεοπτικά τηλεχειριστήρια ή τηλεχειριστήρια-διακόπτες φωτισμού.


Ο μηχανισμός δουλεύει με παρόμοιο τρόπο που δουλεύει το δυναμό στο ποδήλατο, δίνοντας ενέργεια
με ελάχιστες δονήσεις.

«Παράγει ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρόδιο, έναν μαγνήτη και ένα δυναμό που φορτώνει ηλεκτρισμό. Ολα αυτά είναι ενσωματωμένα στις μπαταρίες», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο BBC, προσθέτοντας ότι «λόγω της χαμηλής ισχύος αυτού του τύπου, οι μπαταρίες έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται σε μικροσυσκευές όπως τα τηλεχειριστήρια ή συσκευές LED, που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και δεν καταναλώνουν διαρκώς ηλεκτρισμό».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές ομάδες ερευνητών εργάζονται σε σχέδια εναλλακτικής παραγωγής ενέργειας για μικροσυσκευές και ηλεκτρονικά.

Πάντως, προς το παρόν, και οι μπαταρίες δόνησης βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας και δεν προβλέπεται άμεση προώθησή τους στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: