www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

«Για να ξεπεράσουμε το μνημόνιο πρέπει να το εφαρμόσουμε»

«Με το ασφαλιστικό έκανα το καθήκον μου απέναντι στη χώρα και τους πολίτες. Οποιος κάνει το καθήκον του, αργά η γρήγορα δικαιώνεται». Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος διαβεβαιώνει ότι ούτε το υπουργείο Εργασίας ούτε η κυβέρνηση συνολικά πρόκειται να πάρει νέα μέτρα περιορισμού του εισοδήματος των πολιτών.


**Τονίζει ότι τα περισσότερα επικουρικά ταμεία είναι σε καλή κατάσταση και επιτίθεται σ' όσους υποδαυλίζουν το θυμό της κοινωνίας αποκαλώντας τους λαϊκιστές και δημαγωγούς και αναρωτιέται: «Αραγε δεν φοβούνται την πτώχευση της χώρας;». Για τον κ. Λοβέρδο μόνο μία περίπτωση υπάρχει να ξεπεράσει η Ελλάδα το μνημόνιο: «να το εφαρμόσει με σαφή και απαρέγκλιτο τρόπο».

* Δεν θα υπάρξει νέο μέτρο από το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώσατε προ ημερών. Γιατί όμως να σας πιστέψουμε; Και στο παρελθόν η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι δεν θα πάρει σκληρά μέτρα, αλλά τα πήρε. Κι αν δεν πιάσετε τους στόχους που έχετε θέσει; Η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες έχει κλονιστεί. Εκτός αν εννοείτε ότι με σας στο υπουργείο δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα...

- Προφανώς και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και από την κυβέρνηση συνολικά. Στο υπουργείο Εργασίας ολοκληρώνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και τα μέτρα περιστολής της δαπάνης, ενώ είμαστε σε καλό δρόμο ως προς την αύξηση των εσόδων από τη μείωση της εισφοροδιαφυγής και τη μείωση της σπατάλης της φαρμακευτικής δαπάνης. Τα ίδια ισχύουν
και στο υπουργείο Οικονομικών. Εγινε η διαρθρωτική αλλαγή του φορολογικού, γίνονται καθημερινά έλεγχοι περιστολής της φοροδιαφυγής, ειδικά των Ελλήνων που αρέσκονται να κοροϊδεύουν τους συμπολίτες τους και αρνούνται να ενταχθούν στην κοινή οικονομία, άλλαξε ολοκληρωτικά ο τρόπος σύνταξης του προϋπολογισμού ώστε να περιοριστούν οι πελατειακές πρακτικές, περιορίστηκε δραστικά η σπατάλη κ.λπ.

* Και το εισόδημα των πολιτών...

- Δυστυχώς, την ίδια στιγμή περιορίστηκε και το εισόδημα των πολιτών. Ομως περαιτέρω μέτρα περιορισμού του εισοδήματος δεν πρόκειται να ληφθούν. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Από εδώ και στο εξής η ανόρθωση της χώρας θα συντελεστεί με την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, και κυρίως, με την ανάπτυξη, δηλαδή με την επανεκκίνηση της λειτουργίας των μηχανών της ελληνικής οικονομίας.

* Υπάρχει μεγάλη αγωνία στους εργαζόμενους σ' ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις. Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα δοθούν;

- Τα περισσότερα επικουρικά ταμεία είναι σε καλή κατάσταση. Οι αναλογιστικές μελέτες θα δείξουν τι πρέπει να κάνει το καθένα. Βάσει του αρθ. 15 του ασφαλιστικού νόμου οι αναλογιστικές μελέτες πρέπει να ξεκινήσουν τώρα και να ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο του 2011. Πάντως, όλα τα ανωτέρω τα καθορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Είναι λοιπόν απαράδεκτο κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι να τα εμφανίζουν ως δήθεν νέα μέτρα.

* Η αριστερά σάς κατηγορεί ότι συνδέετε τ' όνομά σας με την αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος. Σας απασχολεί τι θα πει ο ιστορικός του μέλλοντος για το πέρασμά σας από το υπουργείο Εργασίας;

- Εχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στη χώρα και τους πολίτες. Πιστεύω ακράδαντα ότι όποιος κάνει το καθήκον του, αργά ή γρήγορα δικαιώνεται.

* Με το ασφαλιστικό «κλείσατε», το εργασιακό το έχετε δρομολογήσει. Μήπως έκλεισε και ο κύκλος σας στο υπουργείο Εργασίας;

- Αρνούμαι να συμμετάσχω σε δημόσια συζήτηση περί ανασχηματισμού. Οποιος υπουργός το κάνει αυτό, κατ' ουσίαν επιχειρεί να συνομιλήσει δημόσια με τον πρωθυπουργό για το σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι που αντίκειται στην πολιτική δεοντολογία και το Σύνταγμα.

* Κάθε φορά που έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές «παίζει» τ' όνομά σας για το δήμο της Αθήνας. Εσείς σταθερά δηλώνετε ότι σας ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή. Επιμένετε;

- Τα ίδια συνέβησαν και επ' ευκαιρία άλλων εκλογών (ευρωεκλογές, πρυτανικές εκλογές, εκλογές ΔΣΑ κ.λπ.). Δεν μιλώ με κριτήριο το ενδιαφέρον μου αλλά με βάση την πραγματική κατάσταση. Τέτοιο θέμα λοιπόν δεν τίθεται σήμερα. Διεκδίκησα και θα συνεχίσω να διεκδικώ τη λαϊκή εντολή για την εκπροσώπηση των πολιτών στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

* Οπως λένε έγκυροι οικονομολόγοι, δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας που να πέτυχε ανάπτυξη με λιτότητα. Μπορεί η Ελλάδα να είναι η εξαίρεση;

- Επανερχόμαστε κατ' ουσίαν στο πρώτο ερώτημα και συμπληρώνω την απάντησή μου. Η ουσία της κρίσης είναι πως η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα για να τονώσει την αγορά και τους πολίτες, αλλά ούτε τα έχει, ούτε μπορεί να τα δανειστεί. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και η περιστολή των δαπανών του κράτους ήταν απολύτως επιβεβλημένες. Η περικοπή όμως του εισοδήματος των πολιτών ενώ ήταν απολύτως αναγκαία ήταν και αντιφατική διότι συνέβαλε στην ύφεση. Ηταν μια κίνηση που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε, σε καμία περίπτωση. Εχουμε όμως συνείδηση ότι αυτή η κίνηση εξήντλησε τα όριά της και σε τέτοια μέτρα δεν μπορούμε να επανέλθουμε. Αυτή τη στιγμή παίζουμε το βασικό μας χαρτί για την επάνοδο της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης και μάλιστα χωρίς να μας περισσεύει ούτε μια ώρα. Επιπλέον μέτρα προς την κατεύθυνση της ύφεσης είναι ασύμφορα, κοινωνικώς άδικα και δεν θα ληφθούν.

* Η αίσθηση των κοινωνικών εταίρων είναι ότι το μνημόνιο θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Η ύφεση, η μεγάλη ανεργία, και ο πληθωρισμός απειλούν τη συνοχή της κοινωνίας. Δεν φοβάστε εκρήξεις;

- Οσοι επιδιώκουν τις εκρήξεις και τις υποδαυλίζουν άραγε δεν φοβούνται την πτώχευση; Κάποιοι δικαιολογημένα θυμώνουν, όσοι όμως υποδαυλίζουν το θυμό τους, αν η χώρα πτωχεύσει τι θα πουν; Οσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν πολιτικές αντιθέσεις βάσει του μνημονίου, τι θα κάνουν αν η χώρα χρεοκοπήσει; Η πλειοψηφία των πολιτών καταλαβαίνει απολύτως ότι η χώρα δίνει τη μάχη της. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί δεν αυξάνουν τις δυνάμεις τους.

* Οι κοινωνικές τάξεις που πίστεψαν τις εξαγγελίες σας και σας στήριξαν πλήττονται βάναυσα. Σε τι να ελπίσουν;

- Η ανόρθωση της χώρας και η επανένταξή της σε τροχιά ανάπτυξης είναι μονόδρομος για το συμφέρον των πολιτών. Και προς τα εκεί οδεύουμε. Ταυτοχρόνως, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μια ευημερούσα Ελλάδα σημαίνει Ελλάδα δυνατή που μόνο οφέλη μπορεί να έχει στην εξωτερική μας πολιτική. Να λοιπόν ο στόχος. Ιδού η ελπίδα για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες.

* Το 1974 τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ ήταν «η Ελλάδα στους Ελληνες», «εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη». Και σήμερα, όμως, με την παρουσία της τρόικας αυτά είναι ζητούμενα.

- Το ότι μπήκαμε στην όλη διαδικασία, στην αρχή της επιτήρησης και στη συνέχεια του μηχανισμού στήριξης, μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Για να ξεπεράσουμε τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις μας με βάση τον μηχανισμό στήριξης πρέπει να τις εκπληρώσουμε στο ακέραιο. Ταυτοχρόνως η εκπλήρωσή τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Σε αυτούς που θέτουν στο κέντρο του πολιτικού τους λόγου το μνημόνιο απαντώ το εξής: Η Ελλάδα για να ξεπεράσει το μνημόνιο πρέπει να το εφαρμόσει με σαφή και απαρέγκλιτο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: