www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Φορoλογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις

Φορολογικά κίνητρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και ειδικό «πακέτο» για τις μικρομεσαίες, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των «ενέσεων» ρευστότητας που σχεδιάζονται για την «τόνωση» της πραγματικής οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.


Το εν λόγω θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του υπουργού, Γ. Παπακωνσταντίνου, και με τη συμμετοχή των γενικών και ειδικών γραμματέων αλλά και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ αναζητήθηκαν εκ νέου οι εναλλακτικές «πηγές» εσόδων που θα αποτρέψουν νέες αυξήσεις φόρων, αλλά κυρίως θα περιορίσουν το «πακέτο» των προϊόντων που θα μεταταγούν από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%.

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, το οικονομικό επιτελείο, εν όψει και της κατάρτισης του «μίνι» φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο, σχεδιάζει να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις όσον αφορά τα κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων:

* πρώτον, εξετάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή 40% που επιβάλλεται σήμερα στα διανεμόμενα κέρδη. Συγκεκριμένα στις σκέψεις των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών είναι όπως περιοριστεί η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών, ακόμη και στα επίπεδα των αδιανέμητων, ενώ στη συνέχεια τα μερίσματα που θα δίδονται θα προστίθενται στα άλλα εισοδήματα των φυσικών
προσώπων και θα φορολογούνται με βάση τους υψηλούς συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, ενώ θα συμψηφίζεται ο φόρος που έχει καταβάλει η εταιρεία.

* δεύτερον, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη θέσπιση ειδικού «πακέτου» ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της πραγματικής οικονομίας ώστε να αποφευχθούν νέα «λουκέτα» και να μη χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον φορορυθμίσεις

Εκτός όμως από τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις τα στελέχη του υπουργείου εξετάζουν όλο το «πλέγμα» μέτρων που θα οδηγήσει στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, χωρίς όμως από την άλλη πλευρά να υπάρξει επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 26.8.2010, σελ. 1) το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, και τα εξής:

* εξειδίκευση των στοχευμένων ελέγχων στα υψηλά εισοδήματα, στους έχοντες και κατέχοντες, προκειμένου να ικανοποιηθεί και η σχετική δέσμευση που έχει αναλάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έναντι της τρόικας

* η υιοθέτηση του «φορολογικού Καλλικράτη», με τον οποίο θα αναδιαρθρωθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις, με στόχο τη δημιουργία ενός περισσότερο «παραγωγικού» σχήματος.

Ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι πλέον να γίνει πιο «ευέλικτος» ο μηχανισμός του υπουργείου, προκειμένου να επιταχυνθούν έλεγχοι και διασταυρώσεις στο πλαίσιο των ενεργειών που πραγματοποιούνται για την ανακάλυψη εστιών φοροδιαφυγής.

* νέες ρυθμίσεις, που θα αφορούν είτε τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με τη χορήγηση σημαντικών εκπτώσεων για την εξόφλησή τους, είτε την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αντίθετος με τις εν λόγω ρυθμίσεις, όμως δέχεται πιέσεις να «βάλει νερό στο κρασί του» αφενός γιατί στο τέλος του έτους παραγράφονται οι χρήσεις 2000 - 2003 και ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν προλαβαίνει με το φόρτο εργασίας που έχει να τις ελέγξει, γεγονός που θα στερήσει σημαντικά έσοδα από τα κρατικά ταμεία, αφετέρου δε γιατί είναι μέτρα που μπορούν να ενισχύσουν τις εισπράξεις και να αποτελέσουν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας που θα αποτρέψει την αύξηση ή την επιβολή νέων φόρων («Ν» φ. 23/8/2010, σελ. 1).

Και «σαφάρι» για την αύξηση εσόδων

Επίσης το «πακέτο» που θα δρομολογείται για την αύξηση των εσόδων περιλαμβάνει:

* «σαφάρι» για την εμπρόθεσμη απόδοση και είσπραξη του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων. Ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αποστείλει σε όλες τις Εφορίες ειδικές λίστες με τα ονόματα επιτηδευματιών και επιχειρήσεων που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΦΠΑ, αλλά και σημαντικές διαφοροποιήσεις στοιχείων μεταξύ των δηλώσεων ΦΠΑ των τελευταίων ετών.

* στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτούς που έχουν υποχρέωση από την 1η Ιουλίου να εκδίδουν αποδείξεις.

Επιλεκτικοί έλεγχοι

Οι έλεγχοι θα είναι «επιλεκτικοί», ανάλογα με την εικόνα που έχουν οι ελεγκτές από τις φορολογικές δηλώσεις των συγκεκριμένων υπόχρεων, την περιουσιακή τους κατάσταση, τον τόπο όπου ασκούν το επάγγελμά τους, χωρίς να αποκλείονται και έφοδοι στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τους.

* επίσπευση των διαδικασιών για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται ήδη σημαντική καθυστέρηση αφού έχουν εκκαθαριστεί περίπου 700.000 δηλώσεις από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο

* επιτάχυνση των διαδικασιών αποστολής του ΕΤΑΚ 2009 και των σημειωμάτων της έκτακτης εισφοράς, αλλά και των εκκαθαριστικών του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για το 2010.

Από την «τσιμπίδα» των Εφοριών δεν θα γλιτώσουν και οι χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις κεφαλαίου, αφού η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων κ.λπ., που έληγε στις 30.6.2010, για υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, κερδών από λαχεία, μεταβίβασης ακινήτων, φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας ΦΜΑΠ και ειδικού φόρου επί των ακινήτων, έχει παραταθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Νέα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011

Στη σύσκεψη τέλος, στο ΥΠΟΙΚ ετέθη επί τάπητος και η κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2011, το προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου, αφού έχει εγκριθεί από την τρόικα που θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, να κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου (4/10/2010).

Όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 21/8/2010, σελ. 1), ο νέος προϋπολογισμός φέρνει πρόσθετα βάρη για τους φορολογούμενους αφού θα αναζητά επιπλέον έσοδα ύψους 5,35 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζεται και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και τα εξής 9 νέα μέτρα:

* Κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1.500 εκατομμύρια ευρώ από το 2011 ως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011.

* Ενεργοποίηση των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και αυξανόμενες αποδόσεις το 2012 και 2013.

* Διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ μέσω της εφαρμογής σε υπηρεσίες οι οποίες σήμερα εξαιρούνται και μεταφορά σημαντικού ποσοστού (τουλάχιστον 30%) των αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα εμπίπτουν στο μειωμένο κανονικό συντελεστή, με απόδοση 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, ή μέτρο ισοδύναμης απόδοσης που θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

* Σταδιακή εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με απόδοση 300 εκατομμυρίων ευρώ στο 2011.

* Συλλογή εσόδων από αδειοδότηση τυχερών παιγνίων: τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ από πώληση αδειών και 200 εκατομμύρια ευρώ από ετήσια δικαιώματα.

* Διεύρυνση της φορολογικής βάσης ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με στόχο την αποκόμιση τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετα έσοδα.

* Αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση (τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ).

* Συλλογή του ειδικού τέλους για ημιυπαίθριους χώρους (τουλάχιστον 800 εκατομμύρια το χρόνο).

* Αύξηση φόρου στα είδη πολυτελείας με απόδοση τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: