www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Η βουβουζέλα είναι πιο ηχηρή από το... αεροπλάνο!

Ο ενθουσιασμός για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2010 κορυφώνεται καθώς πλησιάζει ο μεγάλος τελικός. Τον δικό τους αγώνα όμως δίνουν καθημερινά και οι θεατές με αντίπαλο το σήμα κατατεθέν του φετινού Μουντιάλ, τις βουβουζέλες, οι οποίες απειλούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στην ακοή όσων βρίσκονται στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής.


΄Οπως λέει ο κ. Ανέστης Ψηφίδης, αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχουν δείξει ότι ο θόρυβος της βουβουζέλας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακοής, όπως ακουστικό τραύμα και βουητό των αυτιών.

Τον Απρίλιο, λ.χ., επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο της Πραιτώριας δημοσίευσαν στην ιατρική επιθεώρηση «South Africa Medicine» μελέτη που έγινε σε 11 θεατές ενός προκριματικού αγώνα του Μουντιάλ, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο στάδιο της πόλης
Gauteng της Νότιας Αφρικής. Το στάδιο αυτό έχει χωρητικότητα 30.000 θεατές.

Οι δόκτορες Τζέιμς Χολ ο 3ος και Ντεβέτ Σουόνεπελ μέτρησαν τους ήχους που εξέπεμπαν οι βουβουζέλες, ενώ πριν και μετά τον αγώνα υπέβαλαν τους εθελοντές σε ακοολογικές εξετάσεις. Οπως διαπίστωσαν, η μέση ένταση του ήχου από τις βουβουζέλες κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν 100,5 ντεσιμπέλ και κάποιες στιγμές η μέγιστη ένταση έφτανε τα… 140,4 ντεσιμπέλ!

Για να καταλάβει κανείς πόσο δυνατοί είναι αυτοί οι ήχοι αρκεί να αναλογιστεί ότι σε μία… ροκ συναυλία ο ήχος φτάνει τα 110-120 ντεσιμπέλ, ενώ ένα… αεροπλάνο που απογειώνεται και βρίσκεται 100 μέτρα μακριά μας, εκπέμπει ήχο 130 ντεσιμπέλ! Επιπλέον, στα 140 ντεσιμπέλ οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πόνο στα αυτιά τους.

Ποιο είναι το όριο στην ένταση του ήχου που θεωρείται ασφαλές για την ακοή; Τα 85 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, πάνω από αυτό αρχίζουν οι βλάβες της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Ιδρυμα Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (ΝΙΟSΗ) των ΗΠΑ, ήχοι της τάξεως των 110 ντεσιμπέλ μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή έπειτα από μόλις 1 λεπτό και 29 δευτερόλεπτα έκθεσης! Επιπλέον, όποιος εκτεθεί σε ήχο τόσο δυνατό ώστε να αισθανθεί πόνο στα αυτιά, μπορεί να υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη της ακοής με μία και μόνη έκθεση.

Το ακουστικό τραύμα

Μοιραία λοιπόν οι μετρήσεις της ακοής πριν και μετά τον αγώνα στους 11 εθελοντές της προαναφερθείσας μελέτης έδειξαν «μείωση της ακοής στη συχνότητα 2.000 - 4.000 Hz», κατά τον κ. Ψηφίδη. «Η μείωση αυτή της ακοής είναι χαρακτηριστική στο ακουστικό τραύμα, το οποίο οφείλεται στην επίδραση του υπερβολικού θορύβου», εξηγεί.

Το κακό είναι πως το ακουστικό τραύμα που οφείλεται στον θόρυβο δεν εκδηλώνεται συνήθως ως βαρηκοΐα αλλά «ως μόνιμο βουητό στο αυτί, που συνοδεύει το άτομο σε όλη του τη ζωή», προσθέτει. «Σε μεγάλο ποσοστό των πασχόντων το βουητό μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό, να προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα και να επηρεάζει την ποιότητα ζωής».

Ο κίνδυνος να υποστεί κάποιος ακουστικό τραύμα μεγαλώνει ανάλογα με την απόσταση από την πηγή του ήχου: όσο πιο κοντά τόσο το χειρότερο. Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στην ίδια επιθεώρηση, ο μέσος ήχος στο άνοιγμα του χωνιού της βουβουζέλας όταν την φυσάει κάποιος είναι 131 ντεσιμπέλ, σε απόσταση 1 μέτρο 120 ντεσιμπέλ και σε απόσταση 2 μέτρων 113 ντεσιμπέλ _ όλες οι μετρήσεις, ολέθριες για όποιον βρίσκεται δίπλα τους καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους θεατές του φετινού Μουντιάλ; Οτι αν δεν είναι εφοδιασμένοι με ειδικά μέσα προστασίας της ακοής, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι 1% των θεατών κάθε αγώνα του φετινού Μουντιάλ θα φύγει από αυτόν με μόνιμο βουητό στα αυτιά, ενώ «αν λάβουμε υπ' όψιν ότι τους αγώνες θα παρακολουθήσουν περίπου 500.000 θεατές, περίπου 5.000 από αυτούς θα είναι μικρά ή μεγάλα θύματα της βουβουζέλας», προσθέτει ο κ. Ψηφίδης.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: