Για επιπολαιότητα και ερασιτεχνισμό κατηγορεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη με αφορμή τις πρωτοβουλίες του για περιορισμό, στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, της λειτουργίας του συστήματος «all inclusive».
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΞ επισημαίνει ότι «ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού εξακολουθεί να μην συνειδητοποιεί προς ποία κατεύθυνση πρέπει να επικεντρώσει τις λιγοστές δυνάμεις και πόρους του υπουργείου του».
«Ενεργεί με επιπολαιότητα, χωρίς καμμία συνενόηση με τους αρμόδιους φορείς και με πρόδηλη άγνοια των διαλαμβανομένων στην αγορά. Αναλώνεται σε ερασιτεχνικές και μη αποδοτικές προσπάθειες, αγνοώντας ότι τέτοιες ενέργειες, μπορεί μεν να ακούγονται ευχάριστες στην εκλογική
του πελατεία, δεν προσδίδουν όμως προστιθέμενη αξία, δεν επιφέρουν κάτι στην αναστροφή της μείωσης του τουρισμού μας, ούτε στην αναπτυξιακή προοπτική του, αλλά απεναντίας εάν γίνουν πράξη θα αποστερήσουν από τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις την σταθερά παγκόσμια αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών "all inclusive", ιδιαίτερα στις υψηλές κατηγορίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η ΠΟΞ εκτιμά ακόμα ότι η υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προιόντος. «Θα χαροποιούσε δε ιδιαιτέρως τους ανταγωνιστές μας, όπως Τουρκία, Αίγυπτο κλπ. που θα έμεναν μόνοι παίκτες σε ενα ραγδαία αυξανόμενο κομμάτι της τουριστικής ζήτησης», συμπληρώνει.
«Το σύστημα "all inclusive" δεν το ανακάλυψε η Ελλάδα. Αποτελεί διεθνές τουριστικό προϊόν με διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση σε βασικές μας αγορές, όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Ρωσία. Ο λόγος για την ραγδαία ανάπτυξη του, είναι ότι απαντά σε μία, εν μέσω οικονομικής κρίσης, βασική ανάγκη της μέσης οικογένειας: Να γνωρίζει και να δεσμεύει από πρίν το συνολικό κόστος των οικογενειακών διακοπών. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ραγδαία και η ζήτηση του από τους συμπατριώτες μας», καταλήγει η ΠΟΞ.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών σε σχετική επιστολή του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ. Νικητιάδης, προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, αναφερόταν η ανάγκη να υπάρξει περιορισμός στη λειτουργία του συστήματος «all inclusive» και σημειωνόταν ότι τα κριτήρια του νέου αναπτυξιακού νόμου θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα.
Ειδικότερα, στις προτάσεις του κ. Νικητιάδη σημειώνεται η δέσμευση με υπεύθυνη δήλωση του επενδυτή ότι για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης η ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων ή 5 αστέρων δεν θα λειτουργεί με το σύστημα «all inclusive», ούτε θα συνεργάζεται με τουριστικά γραφεία που προωθούν παρόμοια προϊόντα τουρισμού.
Η λειτουργία κατά τη διάρκεια της πενταετίας θα ελέγχεται με τους περιοδικούς ελέγχους του ΥΠΟΙΑΝ που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος και σε περίπτωση μη τήρησης, ο επενδυτής θα υποχρεούται να επιστρέφει το 30% της επιδότησης.
Βαρύτητα στη βαθμολογία των τουριστικών επενδύσεων προτείνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τις εξής περιπτώσεις: * Τουριστικές επενδύσεις που επενδύουν σε συστήματα προστασίας, περιβάλλοντος, διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων κ.λπ. * Ειδικές μορφές τουρισμού και σύνθετες επενδύσεις * Αξιοποίηση παραδοσιακών κτισμάτων και εκσυγχρονισμός ξενοδοχείων * Βελτιστοποίηση διαδικασιών (ΙSO κ.λπ.) * Συνεργασίες επιχειρήσεων σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα * Συμβατότητα της επένδυσης, με υφιστάμενα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και ανάδειξη αυτών * Ένταξη σε τουριστική αλυσίδα ή σύμβαση management σε άτομο με αποδεδειγμένη εμπειρία * Συμβάσεις με tour operators εξωτερικού * Εμπειρία του επενδυτή.
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου