www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Με την αναδιανομή εισοδήματος θα βγούμε από την κρίση

Μέσω της αναδιανομής εισοδήματος θα επέλθει η έξοδος από την κρίση τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τόνισε ότι η κρίση δεν προήλθε από τη διάθεση πόρων για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών και επομένως δεν μπορεί το ξεπέρασμα της κρίσης να αναζητηθεί στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κρίση προήλθε από τη μεγάλη διαφθορά, τις ανισότητες, έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου και τη συγκέντρωση μεγάλου πλούτου και δύναμης σε λίγους. "Ταυτόχρονα με την αναδιανομή του πλούτου πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς
θεσμοί ελέγχου και διαφάνειας.", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.


Πρόσθεσε δε ότι οι εξελίξεις τόσο σε ελληνικό όσο και διεθνές επίπεδο είναι αλληλεξαρτώμενες και, γι αυτό, "είναι απαραίτητο να τις παρακολουθούμε και να επηρεάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις, στο μέτρο του δυνατού".

Επισήμανε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα επιμείνει στην πρότασή της για επιβολή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, επισημαίνοντας ότι ήδη συζητείται παγκοσμίως.

"Θα επιμείνουμε, αν θέλουμε να φέρουμε πόρους για επενδύσεις", υπογράμμισε.

Η Επιτροπή Στίγκλιτς της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συνεδρίασε σήμερα στον Πόρο, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Διεθνούς και τα μέλη της Επιτροπής για τις συζητήσεις που έγιναν στην ομάδα των "20" και την πρόταση της Διεθνούς για την επιβολή φόρου (του λεγόμενου φόρου Τόμπιν) στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Οι εργασίες του 13ου Συμποσίου της Σύμης αναμένεται να ξεκινήσουν νωρίς το βράδυ με τη συμμετοχή 25 διεθνών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων η υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον, ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, η πρώην υποψήφια Πρόεδρος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ κ.α.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο πρωθυπουργός, ενώ θα μιλήσουν η Κάθριν Άστον, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: