www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ζορπίδης: Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εκπέμπει S.O.S.

«Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση της διαρκούς συρρίκνωσης της ζήτησης και της ρευστότητας, τότε ο κίνδυνος κατάρρευσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι υπαρκτός», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης με αφορμή τη δημοσιοποίηση των εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων από τα μητρώα του επιμελητηρίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Ο ίδιος χρεώνει ευθύνες στις πολιτικές ηγεσίες του τόπου σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «αν και την τελευταία τριετία όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς και τα επιμελητήρια έχουν καταθέσει πλήθος προτάσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, δυστυχώς, από την πολιτική ηγεσία ακούμε μόνο λόγια. Αντί για πράξεις εισπράττουμε μόνο υποσχέσεις για μέτρα που θα έρθουν ή για έργα που θα γίνουν. Ωστόσο έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν. Κάθε ημέρα που περνά η ζημιά
στην αγορά μεγαλώνει».


Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές αποτέλεσε η δημοσιοποίηση των εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων από τα μητρώα του Επιμελητηρίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Παρόλο που το ισοζύγιο παραμένει θετικό, καθώς οι εγγραφές (2279) είναι κατά 179 περισσότερες των διαγραφών (2.100), ο κ. Ζορπίδης εξακολουθεί να ανησυχεί κι αυτό γιατί, όπως λέει, υπάρχει μια ποιοτική διαφοροποίηση στην επιχειρηματικότητα.

«Νέες επιχειρήσεις ανοίγουν νέοι και άνεργοι που μπροστά στα αδιέξοδα της αγοράς εργασίας στρέφονται στην “εύκολη” - που μόνο εύκολη δεν είναι - λύση: να ανοίξουν το δικό τους μαγαζάκι για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο», σχολιάζει ο κ.Ζορπίδης και με αφορμή τα αυξανόμενα λουκέτα σε παλαιές επιχειρήσεις της πόλης προσθέτει:

«Χωρίς υπερβολή, αυτές τις ημέρες εξανεμίζονται περιουσίες που χτίστηκαν με κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Οι επαγγελματίες προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους αντλώντας κεφάλαια από την προσωπική τους περιουσία. Οι αντοχές τους όμως είναι περιορισμένες».
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: