www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

«Διευκρινίστε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας»

Σαφή καθορισμό των «κόκκινων γραμμών» για το Ασφαλιστικό ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν χθες 15 βουλευτές του ΠαΣοΚ προς τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο . «Με βάση τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, δημιουργείται η εντύπωση ότι, για την τρόικα, το σύνολο σχεδόν της εξοικονόμησης πόρων τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προέλθει από τη δραματική περικοπή των συντάξεων» επισημαίνουν οι βουλευτές.

Το κείμενο της ερώτησης συντάχθηκε με πρωτοβουλία των κκ. Π. Κουκουλόπουλου και Οδ. Κωνσταντινόπουλου και φέρει τις υπογραφές των κκ. Χρ. Πρωτόπαππα , Ε. Νασιώκα, Ι. Αμοιρίδη , Δ. Καρύδη, Μιχ. Κατρίνη , Β. Γερανίδη, Ν. Σαλαγιάννη , της κυρίας Σοφίας Γιαννακά κ.ά. Σε αυτό γίνεται αναλυτική αναφορά στα ζητήματα που βάζει η τρόικα στο τραπέζι: Στο μνημόνιο, αναφέρει η ερώτηση, ορίζεται, όσον αφορά την αναλογική σύνταξη, ότι μέσος όρος του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης θα είναι το 1,2%. Κατά συνέπεια, το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης με την προσθήκη της βασικής σύνταξης θα φθάνει κοντά στο 63%-64%.

Α ν υιοθετηθεί η εκδοχή της τρόικας, το ποσοστό αναπλήρωσης θα περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 50% και συγκεκριμένα στο 48% για 40 έτη ασφάλισης (1,2% επί 40 χρόνια). Με δεδομένο ότι δεν θα μπορούν όλοι να εξασφαλίσουν 40 χρόνια ασφάλισης, αυτό πρακτικά σημαίνει ποσοστά
αναπλήρωσης κάτω από το 48%. Σημειωτέον εδώ ότι στο ισχύον σύστημα ο μέσος όρος είναι λίγο πάνω από το 70%. Σύμφωνα με τον παραπάνω συλλογισμό, οι συντάξεις που θα προκύπτουν, θα είναι κοντά στην κατώτατη σύνταξη για την πλειονότητα των δικαιούχων. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει το δημόσιο σύστημα σε κατάρρευση.

Το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων βρίσκεται εκτός μνημονίου. Αν η τρόικα προσπαθεί να προσμετρήσει τις επικουρικές συντάξεις, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι εισφορές στις επικουρικές συντάξεις αφορούν μόνο εργοδότες και εργαζομένους. Σχετικά με τα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, να τονιστεί ότι το μνημόνιο δεν έχει την ισχύ να ανατρέψει νομολογία ή νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από διεθνείς και άλλους κανόνες.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: