www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Νέα ελπιδοφόρα ανακάλυψη για φαρμακευτική θεραπεία της σήψης του αίματος

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πιθανή θεραπεία για τη σήψη του αίματος. Οι επιστήμονες, με πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, κατάφεραν να μπλοκάρουν ένα μόριο, που ενεργοποιείται στη διάρκεια του σηπτικού σοκ, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου των πειραματόζωων. Η μέθοδος ελπίζεται ότι θα είναι εξίσου αποτελεσματική και στους ανθρώπους, σύμφωνα με το BBC.

Η ανακάλυψη, υπό τον καθηγητή Αλίριο Μενέντεθ του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", ενδέχεται να βοηθήσει στη δημιουργία νέας κατηγορίας φαρμάκων για τη σήψη, η οποία πλήττει περίπου είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, πολλοί εκ των οποίων πεθαίνουν.


Η σήψη του αίματος είναι μια καταστροφική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που βλάπτει
ζωτικά όργανα του σώματος.

Οι ασθενείς πρέπει να εισαχθούν άμεσα σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου, ώστε να υποστηριχθούν τα ζωτικά όργανα τους, ενώ επιχειρείται η καταπολέμηση της μόλυνσης.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ένα ένζυμο (SphK1) ενεργοποιείται στη διάρκεια της φλεγμονής κατά τη σήψη. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών με σοβαρή σήψη παράγουν αφύσικα υψηλά επίπεδα αυτού του ενζύμου.

Οι Βρετανοί ερευνητές κατόρθωσαν να απομονώσουν το συγκεκριμένο ένζυμο στα πειραματόζωα με σήψη και να ελέγξουν τη φλεγμονή σε αυτά, αποφεύγοντας τη βλάβη των ζωτικών οργάνων τους.

Η νέα θεραπευτική μέθοδος αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική στην καταπολέμηση της βακτηριδιακής μόλυνσης του αίματος.

Τα περιστατικά σήψης αυξάνονται διαχρονικά και οι μέχρι στιγμής θεραπείες έχουν αποδειχτεί γενικά ανεπαρκείς.

Παραμένει όμως η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του προβλήματος της σήψης, παράγων που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αποτελεσματικότητας της θεραπείας.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: