www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Φρένο στις ακτινογραφίες του οδοντιάτρου


ΛΟΝΔΙΝΟ Oι οδοντιατρικές ακτινογραφίες που διεξάγονται ευρέως αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του θυρεοειδούς, σύμφωνα με ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Μπράιτον και Σάσεξ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε δέκα τέτοιες ακτινογραφίες αντιμετώπιζαν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 313 ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς καθώς και παρόμοιο αριθμό υγιών εθελοντών. Οπως προέκυψε, τα άτομα που είχαν υποβληθεί ως και σε τέσσερις οδοντιατρικές ακτινογραφίες αντιμετώπιζαν περισσότερο από διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς σε σύγκριση με όσα δεν είχαν υποβληθεί ποτέ σε τέτοιου είδους ακτινογραφία.

Σε όσους είχαν υποβληθεί σε πέντε ως εννέα ακτινογραφίες ο κίνδυνος καρκίνου τετραπλασιαζόταν,
ενώ σε εκείνους που είχαν υποβληθεί σε περισσότερες από δέκα οδοντιατρικές ακτινογραφίες ο κίνδυνος για καρκίνο ήταν 5,4 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με όσους δεν είχαν ποτέ υποβληθεί σε τέτοιου είδους ακτινογραφίες. Με βάσητα νέα ευρήματα και με δεδομένο ότι τα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες δεν πρέπει να γίνονται για «ψύλλου πήδημα» όπως στο πλαίσιο ενός οδοντιατρικού τσεκάπ, χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: