www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Εντός - εκτός οι Ανανεωτές

Πιο μακριά από την Κουμουνδούρου οδηγεί την Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά την έναρξη του έκτακτου συνεδρίου του Συνασπισμού, με την οποία επέμεινε σαφώς στη στρατηγική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.


Ως εκ τούτου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι Ανανεωτές σε σημερινή διευρυμένη τους σύσκεψη θα πάρουν και τις οριστικές τους αποφάσεις αναφορικά με την παραμονή τους στο κόμμα. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν πως ο κύβος ερρίφθη και σε πρώτη φάση οι Ανανεωτές της Κουμουνδούρου θα ανακοινώσουν στο σώμα του συνεδρίου (το βράδυ) ότι δεν προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα στις διαδικασίες για την εκλογή οργάνων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα δεν θα έχει καμία συμμετοχή στα οργανωτικά του ΣΥΝ. Επομένως επιτρέπει- εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες- την υλοποίηση σεναρίων για αποχώρησή τους από το κόμμα. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί κατά τη διάρκεια των συνεδριακών διαδικασιών που θα ολοκληρωθούν αύριο (Κυριακή) με την επανεκλογή του Αλεξη Τσίπρα. Οι κινήσεις τους αναμένεται να γίνουν σταδιακά τις επόμενες ημέρες οπότε και- όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- θα αποσαφηνισθεί ποια θα είναι πλέον η σχέση των βουλευτών που ανήκουν στην Ανανεωτική Πτέρυγα με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Διχαστική» ομιλία. Στελέχη των Ανανεωτών χαρακτήριζαν χθες την ομιλία του προέδρου του κόμματος «διχαστική» και «απογοητευτική» επισημαίνοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας αντί να προσπαθήσει να «απαλύνει» την κόκκινη γραμμή που έχει τραβήξει η πτέρυγα για τον ΣΥΡΙΖΑ τής απέδωσε μεγάλο
μέρος των ευθυνών για την εκφώνηση ενός συγκεχυμένου λόγου από τον Συνασπισμό. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες είχαν προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους την ηγεσία της Κουμουνδούρου να διαφοροποιήσει τη στρατηγική της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι η πολιτική σχέση ανάμεσα στους δύο χώρους οδηγεί σε αδιέξοδο την Κουμουνδούρου και της δημιουργεί έντονα προβλήματα. Δέκα ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου ο Φώτης Κουβέλης με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» είχε προειδοποιήσει ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν τολμήσει την απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ «τότε ενδεχομένως να σημειωθεί διασπαστική λειτουργία στο κόμμα». Ακόμη, χθες στελέχη των Ανανεωτών που βρίσκονταν στους χώρους του συνεδρίου έλεγαν ότι «δεν μπλοφάρουν» και πως «είμαστε αποφασισμένοι να τραβήξουμε την κατάσταση στα άκρα», δηλώνοντας πως «δεν πάει άλλο».

Είναι γεγονός ότι η ηγεσία του Συνασπισμού μέχρι και τις τελευταίες ώρες θεωρούσε ότι οι... απειλές της Ανανεωτικής Πτέρυγας δεν συνιστούν τίποτα περισσότερο από πυροτεχνήματα στον αέρα που είχαν ως στόχο να πιέσουν την πλειονότητα να χαλαρώσει ή ακόμη και να λύσει τους δεσμούς της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ήδη από χθες φαίνεται ότι και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ έχουν αρχίσει να «μετρούν» τις διαθέσεις των Ανανεωτών και περιμένουν να δουν τις αντιδράσεις τους αμέσως μετά την ψήφιση των πολιτικών θέσεων απόψε το βράδυ.

Ο Αλέξης Τσίπρας. Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στρατηγική επιδίωξη παραμένει αταλάντευτα η ευρύτερη δυνατή ενότητα των αριστερών δυνάμεων και η διεύρυνσή της με δυνάμεις που θα απεγκλωβίζονται από την ιδεολογικά και πολιτικά χρεοκοπημένη σοσιαλδημοκρατία, όπως επίσης και το άνοιγμα στις ριζοσπαστικές δυνάμεις του οικολογικού χώρου. Πρόσθεσε όμως ότι «οφείλουμε να κάνουμε μία ειλικρινή αποτίμηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η σημερινή εικόνα αδικεί τον πολιτικό και ακυρώνει τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ». Κάνοντας μάλιστα αυτοκριτική είπε ότι «εμείς ως μεγαλύτερη δύναμη αυτής της συμμαχίας επιτρέψαμε φαινόμενα άγονων ανταγωνισμών και εσωστρέφειας και δεν προσπαθήσαμε όσο έπρεπε για την εξάπλωση του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ». Υπενθύμισε δε πως «τον ΣΥΡΙΖΑ τον δημιουργήσαμε για να εργαστούμε όλοι μαζί αφήνοντας στην άκρη τις μοναδικές μας αλήθειες για να αναζητήσουμε κοινή διέξοδο» και κατέληξε λέγοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε οι επιμέρους και κοντόθωροι σχεδιασμοί να ακυρώσουν το συλλογικό μας σχέδιο», αφού «ο κόσμος της Αριστεράς έχει κουραστεί από ρήξεις και διασπάσεις».

Αρχηγική εμφάνιση Αλαβάνου

Τη σφραγίδα του για το μέλλον αποκάλυψε χθες στο συνέδριο του ΣΥΝ ο Αλέκος Αλαβάνος απευθύνοντας χαιρετισμό τηλεγράφημα. Ουσιαστικά υπονόησε ότι προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος, υπογράφοντας για πρώτη φορά ως αρχηγός του Μετώπου και όχι ως «απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου», τίτλο τον οποίο συνήθιζε μέχρι πρότινος. «Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου. Αλέκος Αλαβάνος- Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής», ήταν οι 17 λέξεις με τις οποίες παρενέβη στο συνέδριο. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ σχολίαζαν πως «ο Αλαβάνος ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα στο συνέδριο και να δείξει πως ο ΣΥΝ είναι ένα κόμμα διά τρία», παρατηρούσαν μάλιστα πως «εκλήθη στο συνέδριο ως πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και έστειλε χαιρετισμό ως ηγέτης ενός νέου κόμματος». Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα επιδιώξει να κάνει μια πρώτη καταγραφή των δυνάμεών του τον Νοέμβριο στις δημοτικές εκλογές, κατεβάζοντας ψηφοδέλτια στις περιφέρειες και προτείνοντας για την Αττική αναγνωρίσιμο πρόσωπο (π.χ. Νάντια Βαλαβάνη) ή ακόμη και την κάθοδο του ίδιου.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: