Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος οδηγούν με χθεσινό βούλευμά τους οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη.
Την ίδια ποινική μεταχείριση επιφύλαξαν οι δικαστικοί λειτουργοί, όπως προκύπτει από το υπ΄ αριθμόν 1693/2010 βούλευμα, και στον Γιώργο Ιωαννίδη, ο οποίος κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή Τεχνικών Θεμάτων του ΟΤΕ και παραπέμπεται να λογοδοτήσει για το κακούργημα της συνέργειας σε απιστία. Η υπόθεση αφορά σε υπερτιμολογημένες συμβάσεις του ΟΤΕ με τις εταιρείες Siemens, Ιntrakom και ΑΝΚΟ που, σύμφωνα με την κατηγορία, φέρεται ότι προκάλεσαν ζημία περίπου 52 εκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό.
Ο κατηγορούμενος Παναγής Βουρλούμης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό του βουλεύματος, «ελάττωσε την περιουσία του ΟΤΕ, του οποίου είχε τη διαχείριση κατά το συνολικό ποσό των 51.727.164 ευρώ, τα οποία ο Οργανισμός κατέβαλε ως προς τις συμβάσεις της διετίας 2003-2004 και υποχρεώθηκε να καταβάλει ως προς τις συμβάσεις της τριετίας 2005-2007». Σε ό,τι αφορά τον ποινικό ρόλο του Γ. Ιωαννίδη, οι δικαστές επισημαίνουν: «Γνωρίζοντας την τέλεση από τον
συγκατηγορούμενό του Π. Βουρλούμη της άδικης πράξης (σ.σ.: της απιστίας) συνέδραμε αυτόν άμεσα και σπουδαία, με την ιδιότητά του ως γενικός διευθυντής Τεχνικών Θεμάτων του ΟΤΕ και ειδικότερα με την προσκόμιση των εισηγήσεών του».
Επιπλέον, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου «χρεώνουν» στους κατηγορουμένους το γεγονός ότι για τις επίμαχες εισηγήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος του ΟΤΕ «δεν είχε συνταχθεί η σχετική αίτηση προμήθειας από την αρμόδια υπηρεσία, δεν υπεβλήθη στο Συμβούλιο Προμήθειας ώστε να εγκριθεί η πραγματοποίησή της και δεν συνεστήθη Ομάδα Προμήθειας».
Αλλοι 11 κατηγορούμενοι. Εκ διαμέτρου αντίθετο ήταν το συμπέρασμα των δικαστών για έντεκα ακόμη κατηγορουμένους, καθώς δεν προέκυψαν εις βάρος τους ενδείξεις για την εμπλοκή τους.
«Τα στελέχη του τα οποία έλαβαν τη σχετική απόφαση, ενήργησαν αποκλειστικά προς το συμφέρον της εταιρείας, διαχειριζόμενα με τον καλύτερο τρόπο μία κατάσταση την οποία παρέλαβαν», αναφέρει από την πλευρά του ο ΟΤΕ.
Υπενθυμίζεται, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ, «ότι η υπόθεση αφορά τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης με τις εταιρείες Ιntrakom- Siemens - ΑΝΚΟ για τη συντήρηση των δικτύων του ΟΤΕ την περίοδο προ του 2004 που ανέλαβε η παρούσα διοίκηση». Και προσθέτει: «Ο ΟΤΕ μελετά το βούλευμα προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες, όντας πεπεισμένος ότι θα αποδειχθεί το αίολο της κατηγορίας».
Η υπόθεση αφορά σε υπερτιμολογημένες συμβάσεις του ΟΤΕ με Siemens, Ιntrakom και ΑΝΚΟ που, σύμφωνα με την κατηγορία, φέρεται ότι προκάλεσαν ζημιά περίπου 52 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό
Ο εκλεκτός του Κώστα Καραμανλή
O Παναγής Βουρλούμης ανέλαβε τα ηνία του ΟΤΕ από την πρώτη μέρα ανάδειξης της Ν.Δ. στην κυβέρνηση. Με μακρά πορεία στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ήταν ο εκλεκτός του Κώστα Καραμανλή και λειτουργούσε, δίνοντας αναφορά μόνο στον Γιώργο Αλογοσκούφη, περιφρονώντας προκλητικά τον τότε υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη. Στην κόντρα αυτή ο πρώην πρωθυπουργός είχε στηρίξει αρκετές φορές τον κ. Βουρλούμη. Το όνομά του συνδέθηκε κυρίως με την εθελουσία έξοδο-μαμούθ στον ΟΤΕ, που στοίχισε περίπου 1 δισ. ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση περίπου 5.000 υπαλλήλων. Με την έλευση της Deutsche Τelekom, παρέμεινε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΤΕ, από την οποία αναμένεται να αποχωρήσει την ερχόμενη Τετάρτη 16 Ιουνίου, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού.
Υπέγραψαν συμβάσεις με 100% καπέλο...
Η χτεσινή δίωξη κατά των Βουρλούμη και Ιωαννίδη αφορούσε τις συμβάσεις με υπερτιμήματα εκατομμυρίων ευρώ, που είχε συμφωνήσει με τη διοίκηση του ΟΤΕ, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, το νούμερο «2» της εταιρείας Siemens στην Ελλάδα, που είχε εμπλακεί στο διεθνές σκάνδαλο της γερμανικής πολυεθνικής με τα μαύρα ταμεία. Από τη θέση του γενικού διευθυντή τηλεπικοινωνιών της Siemens, το 2004, ο Μαυρίδης είχε καταφέρει να παρακάμψει αρνητικές εισηγήσεις ανώτερων τεχνικών επιτροπών του ΟΤΕ, επιτυγχάνοντας έτσι να καταβληθούν στη Siemens συνολικά 55,2 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης στον Οργανισμό κατά την περίοδο 2003-2007. Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», οι καθ΄ ύλην αρμόδιες τεχνικές διευθύνσεις του ΟΤΕ είχαν κοστολογήσει τις υπηρεσίες αυτές μόλις 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 25,2 εκατ. ευρώ λιγότερα από τις συμφωνίες που εξασφάλισε ο Μαυρίδης στις απευθείας διαπραγματεύσεις του με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Παν. Βουρλούμη και τον πρώην διευθυντή Τεχνικών Θεμάτων και μετέπειτα διευθύνοντα σύμβουλο της Romtelecom, Γ. Ιωαννίδη.
Πρόγραμμα για δίκτυα. Οι συμβάσεις αυτές της Siemens εντάσσονταν στο ευρύτερο πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης του ΟΤΕ, το οποίο για την περίοδο 2003-2007 περιελάμβανε κι άλλες εταιρείες (Ιntracom, ΑΝΚΟ) και στοίχισε συνολικά στον Οργανισμό περίπου 120 εκατ. ευρώ!
Πρόκειται για ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα περίπου 66 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει για το συγκεκριμένο έργο η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης (ΔΔΔΣ) του ΟΤΕ, με επικεφαλής τον Νικήτα Μπαριτάκη.
Τελικά, προκειμένου να «περπατήσουν» οι συμβάσεις αυτές, ο Βουρλούμης χρειάστηκε να «εκπαραθυρώσει» με συνοπτικές διαδικασίες τον Μπαριτάκη, ο οποίος ωστόσο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη όπου και δικαιώθηκε πρωτοδίκως, στο Εφετείο και τον Αρειο Πάγο, που έκρινε ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί στη θέση που κατείχε και να αποζημιωθεί! Με την απομάκρυνση Μπαριτάκη, ουσιαστικά μπήκαν... στη γωνία όλες οι έγγραφες εισηγήσεις της ΔΔΔΣ, που έφεραν τις υπογραφές εφτά υποδιευθυντών του ΟΤΕ και ήταν αντίθετες με το υψηλό τίμημα των συμβάσεων που τελικά υπεγράφησαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου