www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

«Ανοιχτά μουσεία» τρεις ακόμη σταθμοί του μετρό

Μοναστηράκι, ΄Αγιος Δημήτριος και Χαλάνδρι είναι οι τρεις νέοι σταθμοί που προστέθηκαν στα «ανοιχτά μουσεία» του μετρό, όπου συνυπάρχουν έργα τέχνης καταξιωμένων και νεότερων δημιουργών.

Οι σταθμοί με εικαστικό στίγμα έφθασαν αισίως τους 30 και σύντομα θα αυξηθούν καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί η τοποθέτηση έργων του Σωτήρη Σόρογκα στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων στο σταθμό Λαρίσης. Στο τέλος του χρόνου θα προστεθούν γλυπτές συνθέσεις στη νέα πλατεία των 10 στρεμμάτων που διαμορφώνεται γύρω από τον σταθμό στο Περιστέρι.


Από χθες ο «ουρανός» στο επίπεδο έκδοσης των εισιτηρίων στο διπλό σταθμό μετρό - Ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι έχει αποκτήσει διαφορετικό χρώμα, χάρη στη σύνθεση «Ο χρόνος στα χέρια μου» της Λήδας Παπακωνσταντίνου. Καταλαμβάνει 134 τετραγωνικά και αποτελείται από 324 κομμάτια plexiglass, για να δημιουργήσουν μια εικόνα που είναι ορατή και από το εξωτερικό του κτηρίου. Είναι η δεύτερη απόπειρα εικαστικής πλαισίωσης του σταθμού, που είχε τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη του 2007. Οι σχεδιασμοί προέβλεπαν προβολές μέσα από ένα σύστημα υπολογιστών στην καμπυλωτή οροφή, στο επίπεδο της αποβάθρας του σταθμού του μετρό. Είχε λειτουργήσει για

κάποιες ημέρες, αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω κόστους λειτουργίας.

Στον Αγιο Δημήτριο αποκαταστάθηκε διά της... εικαστικής οδού μια αδικία. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι ο σταθμός θα έφερε το όνομα του αγωνιστή Αλέξανδρου Παναγούλη. Προτιμήθηκε όμως η σημερινή του ονομασία, με το σκεπτικό ότι θα δυσκολεύει το επιβατικό κοινό. Ο Κώστας Ηρακλής Γεωργίου επιστράτευσε plexiglass για να συνθέσει την προσωπογραφία του Αλ. Παναγούλη, που πλέον δεσπόζει στον ανελκυστήρα του σταθμού.

Στο Χαλάνδρι, στους τοίχους που βρίσκονται στις αποβάθρες, προστέθηκε μια γωνιά με απρόσμενες εικόνες που φιλοτέχνησε η Ρένα Παπασπύρου. Μια σύνθεση μεγάλων διαστάσεων (μήκος 10,2 μέτρα, πλάτος 2,7 μέτρα), με την τεχνική του μωσαϊκού, που στην ουσία είναι ένα κολάζ σχεδιαστικών στοιχείων παλιότερης δουλειάς της καλλιτέχνιδας.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: