www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

«Αναξιόπιστες οι ελληνικές κυβερνήσεις»

Κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, αλλά και δυσαρέσκεια για τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση αποτυπώνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε κυριακάτικες εφημερίδες.

Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή, το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται ποτέ ή σχεδόν ποτέ τις ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ τέσσερις στους 10 Ελληνες τις εμπιστεύονται μόνο περιστασιακά.

Επιπλέον, συντριπτικό είναι το ποσοστό (89%) εκείνων, που εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Σχετικά με την υφιστάμενη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, 77% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αυτό διασπαθίζεται.

Το 65% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εκτιμά ακόμα ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, το 27% ότι είναι μάλλον μεγάλη, με τους πολιτικούς να προηγούνται στη «μαύρη λίστα των διεφθαρμένων» και τους γιατρούς να έπονται. Τέλος, σε ποσοστό 53% υπάρχει έλλειμμα

εμπιστοσύνης προς τα δύο μεγάλα κόμματα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα.

Σε άλλη δημοσκόπηση, που διενέργησε η εταιρία Pulse RC για την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», οι ερωτηθέντες Έλληνες βαθμολογούν με «κάτω από τη βάση» την εικόνα της κυβέρνησης σε τέσσερις κρίσιμους τομείς: Την οικονομία, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την ανάπτυξη και την εξωτερική πολιτική.

Ειδικότερα, σε δείγμα 1.095 πολιτών, για τον τομέα της ανάπτυξης, το 77% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αξιολογεί την εικόνα της κυβέρνηση ως «κακή έως πολύ κακή» και το 20% ως «μέτρια».

Για τη διαχείριση στον τομέα της οικονομίας, 85% των ερωτηθέντων την αξιολογεί ως «πολύ κακή». Σε ποσοστό 48%, οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν «κακή έως πολύ κακή» την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ ποσοστό 42% των ερωτηθέντων κρίνει «κακή έως πολύ κακή» την εικόνα της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: