www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Υπερκινητικά ακίνητα

Σημεία και τέρατα αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για τις off shore εταιρείες και τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους. Στο στόχαστρο του σώματος βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες περισσότερες από 50 μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας από off shore σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Στις περισσότερες από τις επίμαχες πράξεις διαπιστώθηκε ότι τα ακίνητα αυτά δεν ήταν καν δηλωμένα στις εφορίες.

«Η περίπτωση Τσοχατζόπουλου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», επισημαίνουν στελέχη του ΣΔΟΕ. «Υπάρχουν εκατοντάδες παρόμοιες υποθέσεις και από τους πρώτους ελέγχους προκύπτει φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ». Το προηγούμενο οικονομικό έτος δήλωσαν κατοχή ακινήτου 1.251 εξωχώριες εταιρείες, ενώ ο αριθμός τους υπολογίζεται σε πάνω από 4.000.


Η εντολή που έχει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο επικεφαλής του σώματος Γ. Καπελέρης είναι με το πέρας της προθεσμίας που ορίζει ο νέος φορολογικός νόμος, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, για τις μεταβιβάσεις αυτών των ακινήτων σε φυσικά πρόσωπα με ευνοϊκούς όρους, να

υπάρχει πλήρης χαρτογράφηση των off shore και να ξεκινήσει καταλογισμός των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι διπλό. Πέραν των εσόδων που προσβλέπει για τις προηγούμενες φορολογικές χρήσεις, 3% το χρόνο επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, θέλει να στείλει μήνυμα ότι το καθεστώς φορολογικής ασυλίας έχει λήξει οριστικά. «Από το 2003 που τέθηκε σε ισχύ ο προηγούμενος φορολογικός νόμος για τις off shore δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος, ούτε στις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στις κατά τόπους εφορίες, ούτε όμως και στα υποθηκοφυλακεία», επισημαίνουν στελέχη του ΣΔΟΕ.

«Εάν ληφθεί υπ' όψιν ότι τα ακίνητα αυτά είναι αντικειμενικής αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου το καθένα και οι κάτοχοί τους οφείλουν από το 2003 φόρο 3% κατ' έτος, τότε το ποσό που μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο υπολογίζεται σε 300 με 400 εκατ. ευρώ χωρίς τον καταλογισμό προσαυξήσεων».

Με το νέο νόμο ο συντελεστής φορολόγησης των off shore που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αυξήθηκε από 3% σε 15%, εκτός κι αν μεταβιβαστούν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου στην Ελλάδα. Στις περιπτώσεις αυτές έχει δοθεί εντολή για τη διενέργεια αυτοψίας και εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα δεν χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί ή βοηθητικοί χώροι, ο φάκελος αποστέλλεται στην αρμόδια εφορία για τα περαιτέρω. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι πιο απλές.

Από τη Μύκονο ώς τη Χαλκιδική

Για τον εντοπισμό των off shore εταιρειών που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ακινήτου, το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει από όλες τις εφορίες να προχωρήσουν σε διασταύρωση των στοιχείων με τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία και να διαβιβάζουν τα αποτελέσματα των ελέγχων στη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων. Προτεραιότητα δόθηκε στη ΦΑΕΕ Αθηνών, όπου ελέγχονται περίπου 90 ακίνητα μεγάλης αξίας, στο μέτωπο της παραλιακής από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο και στη ΔΟΥ Κηφισιάς.

Ακολουθούν η Μύκονος, όπου πέραν των 53 δηλωμένων ακινήτων off shore εκτιμάται ότι ο αριθμός των μη δηλωμένων είναι υπερδιπλάσιος, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και ο Νομός Αργολίδας, η Ανδρος, η Τζιά, η Λειβαδιά (όπου υπάγεται η Αράχοβα), η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική.

Η προσοχή των ελεγκτών εστιάζεται και σε μία άλλη πρακτική που ακολουθούν οι διαχειριστές των off shore, στη μεταβίβαστη ακινήτων από εταιρεία σε εταιρεία. Στις περιπτώσεις αυτές ζητούνται τα στοιχεία των μετόχων και γίνεται έλεγχος «πόθεν έσχες».

Ακόμη και αν οι πραγματικοί κάτοχοι των ακινήτων συνεχίσουν να κρύβονται, η ηγεσία του ΣΔΟΕ επισημαίνει ότι θα εντοπιστούν μέσω των διακρατικών συμφωνιών που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών. Στην κατηγορία αυτή εκτιμάται ότι βρίσκονται πρόσωπα με χρέη προς το Δημόσιο, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν δηλώσει πτώχευση και υπάλληλοι που βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης και ελέγχονται εξονυχιστικά.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: