www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Τα πιο γερά ποτήρια

Έρευνα του ΑΠΘ κάνει λόγο για επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και επισημαίνει την εξέλιξη ενός προβλήματος που στο άμεσο μέλλον θα έχει άμεσες κοινωνικές επιπτώσεις.


Η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα ξεπερνά τον κοινοτικό μέσο όρο και αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, σύμφωνα με στοιχεία που θα
παρουσιαστούν σε ημερίδα με θέμα «Αλκοόλ: Όλη η ιατρική πραγματικότητα» την οποία διοργανώνει η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας-Παράρτημα Θεσσαλονίκης στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.


Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, το ποσοστό του πληθυσμού που σε κάποιο χρονικό διάστημα της ζωής καταναλώνει αλκοόλ, φτάνει το 90%. Οι Έλληνες σε ποσοστό 34%, δηλώνουν ότι "μία ή και αρκετές φορές την εβδομάδα" καταναλώνουν πέντε ή και περισσότερα αλκοολούχα ποτά. Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 29%. Κατά την κοινοτική δημοσκόπηση, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ιρλανδία (44%), τη Ρουμανία (39%), τη Γερμανία και την Αυστρία (36%), ενώ τα χαμηλότερα καταγράφονται στη Λετονία (11%), τη Σουηδία (13%) και το Λουξεμβούργο (14%).

Οι βλαβερές επιδράσεις του στην υγεία εξαρτώνται από την ποσότητα που καταναλώνει κανείς και είναι άμεσες ή μακροπρόθεσμες. Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί κατά μεγάλο ποσοστό πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο του ήπατος, και σε πολλές περιπτώσεις θάνατο.

Έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, γεγονός που σημαίνει ότι καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, ατροφία (συρρίκνωση) του εγκεφάλου, ενώ οι έγκυες που καταναλώνουν αλκοόλ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Όσον αφορά το έμβρυο κινδυνεύει να υποστεί διαταραχές στην ανάπτυξή του, κυρίως στο νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με έρευνες, το «ποτό» προκαλεί συχνά οικιακά και εργατικά ατυχήματα. Σε ψυχολογικό επίπεδο η δηλητηρίαση με αιθυλική αλκοόλη (μέθη) μπορεί να προκαλέσει βίαιη συμπεριφορά, συναισθήματα κατάθλιψης και παραισθήσεις.

Η ικανότητα του σώματός μας να μεταβολίζει το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και το φύλο. Ο συντελεστής διαλυτότητάς του μεταξύ ύδατος και λίπους είναι περίπου 30:1, γεγονός που δείχνει τη χαμηλή λιποδιαλυτότητά του. Το 90-98% του αλκοόλ που εισέρχεται στο σώμα υφίσταται πλήρη οξείδωση στο ήπαρ και μόνο το 2% διαφεύγει της οξείδωσης και αποβάλλεται από τους νεφρούς και τους πνεύμονες. Ο μέσος άνθρωπος μεταβολίζει 6-8 gr (7,5-10 ml) αλκοόλης/ώρα και αυτός ο ρυθμός είναι σταθερός για το συγκεκριμένο άτομο. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να μεταβολιστεί στο 24ωρο είναι 170 gr.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: