www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Το απόγευμα η ηφαιστειακή στάχτη στην Ελλάδα

Στη δυτική Ελλάδα αναμένεται το ηφαιστεικό νέφος απο την Ισλανδία περίπου στις 3 το απόγευμα.


Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, προβλέπεται οτι στις 15.00 θα υπάρχουν συγκεντρωμένες ποσότητες στάχτης όπως φαίνεται και στον χάρτη του ICAO (διεθνής οργανισμός για την πολιτική αεροπορία).

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής ΑΘηνών του αεροδρομίου - με βάση πάντα τον
χάρτη- στις 9 το βράδυ θα επηρεαστεί όλο το FIR εκτός απο την περιοχή της Θράκης, του Αν. Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης ενω στις 3 τα ξημερώματα τα ηφαιστειακό νέφος θα επηρεάσει όλο το FIR. Οι αρμόδιοι πάντως δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν αν θα ακυρωθούν πτήσεις. Νέος χάρτης αναμένεται στις 15.30.

Απο χθές, Σάββατο, η στάχτη άρχισε να κατεβαίνει προς τη Μεσόγειο.

Η Ιταλία έκλεισε μεγάλο τμήμα του εναέριου χώρου της στα βόρεια της χώρας μέχρι τουλάχιστον τις 15.00 ώρα Ελλάδος.

Η ισπανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι τέσσερα αεροδρόμια στα βόρεια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά "τουλάχιστον" μέχρι τις 17:00 ώρα Ελλάδος.

H Ιρλανδία αναμένει να επιβάλει περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμια που βρίσκονται στα δυτικά εντός της ημέρας.

Στην Πορτογαλία, το ινστιτούτο Μετεωρολογίας ανακοίνωσε ότι το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα θα επηρεάσει το βράδυ της Κυριακής "ολόκληρο το βορρά και την κεντρική Πορτογαλία, συμπεριλαμβανομένης της Λισαβόνας".

Στη Γαλλία, περίπου 70 πτήσεις ματαιώθηκαν την Κυριακή από τα αεροδρόμια της χώρας, αλλά ο εναέριος χώρος της δεν έχει επηρεαστεί από το νέφος. Οι πτήσεις είχαν προορισμό τη βόρεια Ιταλία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής πολιτικής υπηρεσίας.

Μέχρι στιγμής απο το "Ελ. Βενιζέλος" έχουν ακυρωθεί 3 πτήσεις απο και προς Μιλάνο και Ρώμη της Aegean και της Easy Jet.

Στο μεταξύ, επαναλειτούργησαν αρκετά αεροδρόμια στην βόρεια Ισπανία συμπεριλαμβανομένου της Βαρκελώνης, αφού το Σάββατο είχαν κλείσει προληπτικά. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι μόνο τρία αεροδρόμια παραμένουν κλειστά στην βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας, σε Σαντιάγο, Λα Κορούνια και Βίγκο αλλά είναι πιθανό να ανοίξουν εντός της ημέρας.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: