www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Κρίση πανικού στην Ε.Ε.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ γενικευμένης κρίσης απειλεί να πάρει η «υπερχρέωση» των κρατών σε όλο τον πλανήτη.


Ακόμα και οι μεγάλες οικονομίες βρίσκονται βουτηγμένες στα χρέη και τα ελλείμματα, τα οποία επιβαρύνθηκαν από τα πακέτα σωτηρίας του τραπεζικού συστήματος. Η αβεβαιότητα προκάλεσε την υποχώρηση των μετοχών τις τελευταίες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την τελευταία πτώση χάθηκαν όλα τα κέρδη στις αγορές των ΗΠΑ.

Με δεδομένο ότι οι πιέσεις είναι περισσότερο έντονες στην
Ευρώπη, αναλυτές και οικονομολόγοι πιέζουν την ΕΚΤ να αναλάβει δράση, προκειμένου να ανακόψει την πτώση του ευρώ και να μετριάσει τον πανικό που απλώνεται στις αγορές.

Η «μετάδοση» είναι η λέξη που ακούγεται όλο και περισσότερο, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι η Ε.Ε. δεν κάνει ότι είναι αναγκαίο για να περιορίσει το «ελληνικό πρόβλημα» και να δώσει πειστικές απαντήσεις ότι είναι σε θέση να προστατεύσει το ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες ακόμα και τα spread των ιταλικών δεκαετών ομολόγων «τσίμπησαν», φτάνοντας τις 150 μονάδες βάσης (1,5%) έναντι των γερμανικών, όταν προ δεκαημέρου βρίσκονταν στις 100 μονάδες βάσης. Εξέλιξη που κατά πολλούς δείχνει ότι οι εξελίξεις τρέχουν γρήγορα και απειλούν να ξεφύγουν από την Ιβηρική χερσόνησο.

Οι εξελίξεις τρέχουν σε μια περίοδο που εκτιμάται ότι τα ήδη χρεωμένα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου θα χρειαστεί να αντλήσουν ποσό που φτάνει τα 2 τρισ. ευρώ τα επόμενα τρια χρόνια, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα τους. Η Ιταλία θα χρειαστεί τα περισσότερα, ενώ η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα ζητήσουν από τις αγορές περί τα 80 δισ. ευρώ.

Το στοιχείο πάντως που δείχνει να ανησυχεί περισσότερο τους ηγέτες στις δυο πλευρές του Ατλαντικού είναι το γεγονός πως οι μεγάλες τράπεζες αρχίζουν να δέχονται τους κλονισμούς που προκαλεί η κρίση. Το κόστος ασφάλισης απέναντι στον κίνδυνο να μην πληρωθούν χρεόγραφα που έχουν εκδοθεί από ευρωπαϊκές τράπεζες (οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα της Γηραιάς Ηπείρου) έφτασε σε επίπεδα που θυμίζουν εκείνα της περίοδου της κρίσης της Lehman Brothers. Σύμφωνα με τον δείκτη Markit iTraxx που παρακολουθεί τα CDS 25 μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων το σχετικό κόστος αυξήθηκε εσχάτως κατά 23 μονάδες βάσης και πλέον βρίσκεται στις 223 μονάδες βάσης.

Π. ΑΡΣΕΝΗΣ

Η κρίση του χρέους στον ανεπτυγμένο κόσμο

ΗΠΑ

΄Υστερα απο μία σοβαρή οικονομική ύφεση (-2,5 %) το 2009 οι αναλυτές λογαριάζουν φέτος σε μία ανάκαμψη 3,3 % του ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ έχουν ένα τεράστιο ιδιωτικό και ένα ταχέως αυξανόμενο δημόσιο χρέος (το τελευταίο ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεπερνά το 87 % φέτος) που από κοινού υπερβαίνουν τα κορυφαία επίπεδα της κρίσης του 1929. Το χρέος και το δημόσιο αυτό έλλειμμα χρηματοδοτούνταν όλα αυτά τα χρόνια κυρίως από Κίνα - Ιαπωνία - Βρετανία.

Κίνα

Η Κίνα θεωρείται η πλέον σταθερή και ισχυρά αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η κινεζική οικονομία πάσχει από μία πιστωτική φούσκα, μία φούσκα στην αγορά ακινήτων και μία φούσκα στις τιμές των μετοχών. Βεβαίως, η κινεζική οικονομία έχει πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 4 % περίπου του ΑΕΠ και πολύ περιορισμένο δημόσιο χρέος. Ομως, το δημόσιο έλλειμμά της έχει αρχίσει να αυξάνει (3 % του ΑΕΠ φέτος) και παραμένει εξαρτημένη από τις εξαγωγές της.

Βρετανία

΄Ισως είναι ο πλέον αδύναμος κρίκος στην παγκόσμια οικονομική αλυσίδα. ΄Εχει το υψηλότερο συνολικό (δημόσιο και ιδιωτικό) εξωτερικό χρέος στον κόσμο (470 % του ΑΕΠ σύμφωνα με την McKinsey). Σήμερα η βρετανική οικονομία, η οποία πέρσι γνώρισε σοβαρή ύφεση (-4,9 %), έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο δημόσιο έλλειμμα (- 12% του ΑΕΠ) σαν αποτέλεσμα των μέτρων τραπεζικής διάσωσης, έναν αυξανόμενο πληθωρισμό (2,8 %)και ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (1 % του ΑΕΠ). Το χειρότερο όμως είναι πως η λίρα ανατιμάται, ενώ οι τράπεζες της χώρας έχουν τεράστια έκθεση στη Νότια Ευρώπη.

Γερμανία

Η μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη δοκίμασε πέρσι τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση (- 5 %) και φέτος ευελπιστεί σε οριακή ανάκαμψη (1 %) χάρις στις εξαγωγές της και τη μεγάλη υποτίμηση του ευρώ. Με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραδοσιακά πλεονασματικό, η Γερμανία αντιμετωπίζει μείωση του εμπορικού της πλεονάσματος (από 4,2 % του ΑΕΠ πέρσι σε 2,8 % φέτος), ενώ γνώρισε τον διπλασιασμό του δημοσίου ελλείμματός της (από - 3 % πέρσι σε - 6% του ΑΕΠ φέτος) και μεγάλη άνοδο του δημοσίου χρέους (από 65 % του ΑΕΠ το 2007 σε 77 % φέτος).

Γαλλία

Η γαλλική οικονομία δεν γνώρισε μεγάλη ύφεση πέρσι (-2,2 %) και φέτος υπολογίζεται να ανακάμψει (1,4 %). Εχει όμως πολλές θεμελιώδεις αδυναμίες. Το δημόσιο έλλειμμα της χώρας αυξάνεται σταθερά (- 7,5 % του ΑΕΠ το 2009 και -8,4 % το 2010), το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί (από 64 % του ΑΕΠ το 2007 σε 83 % φέτος), ενώ αυξανόμενο είναι και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της (-2 % του ΑΕΠ πέρσι, -2,3 % φέτος).

Ιαπωνία

Η οικονομία με το δεύτερο μεγαλύτερο εξωτερικό σύνολο (δημόσιο και ιδιωτικό χρέος) στον κόσμο - γύρω στο 460 % του ΑΕΠ - η οποία ουδέποτε συνήλθε ουσιαστικά από την μεγάλη κρίση της δεκαετίας του '90, παραμένει ευάλωτη όσο ποτέ στη διεθνή συγκυρία λόγω εξαγωγικού προσανατολισμού και υπερχρέωσης. Με την οικονομία της να βυθίζεται πάλι στην ύφεση πέρσι (-5 %) και να ευελπιστεί σε μικρή ανάκαμψη φέτος (1,5 %), παραμένει πάντα κάτω από τη σκιά του αποπληθωρισμού (-1,4 % πέρσι και -1 % φέτος ο πληθωρισμός).

Τα ευρωπαϊκά γουρούνια (PIIGS)

Η αχίλειος πτέρνα της παγκόσμιας οικονομίας αποδεικνύεται σήμερα πως είναι ο ευρωπαϊκός Νότος ή «γουρούνια» (PIIGS: Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) με τα πολύ μεγάλα δημόσια ελλείμματα και χρέη και την μεγάλη παραγωγική αδυναμία (έλλειμμα ανταγωνιστικότητας) να ανακάμψουν σε συνθήκες κοινού νομίσματος με τη Γερμανία. Οι χώρες αυτές - με πρώτη την Ελλάδα - έγιναν ο εύκολος στόχος των κερδοσκοπικών αγορών.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: