www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Έρχονται αυστηρότερα μέτρα στο κάπνισμα

Αν και η αντικαπνιστική εκστρατεία της Πολιτείας ξεκίνησε ένα χρόνο πριν στις 1 Ιουλίου 2009 με σύνθημα η "Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο", ως φαίνεται δεν στέφθηκε από επιτυχία αλλά τουναντίον απέτυχε παταγωδώς με τους καπνιστές να κάνουν.... ό,τι τους καπνίσει.Έτσι, ότι δεν κατάφερε η κυβέρνηση θέλει να το καταφέρει το ΔΝΤ που σαν άλλος μπαμπούλας έρχεται να γονατίσει τους καπνιστές με νέα μέτρα που θα το σκεφτούν καλά πριν καπνίσουν.


Η παρέμβαση του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομία έφερε σημαντική αύξηση στη φορολόγηση στα τσιγάρα, κάνοντας τους απανταχού καπνιστές ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο την υγεία αλλά και την τσέπη.Μπορεί η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους να ξεκίνησε με αισιοδοξία, καθώς 6 στους 10 καπνιστές και το 95% των μη καπνιστών θεωρούσαν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος, ωστόσο στην πράξη αυτό δεν φάνηκε.

Το υπουργείο Υγείας δεν προχώρησε εγκαίρως στις απαραίτητες συμπληρωματικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή της απαγόρευσης στους κλειστούς δημόσιους χώρους και κυρίως σε ότι αφορούσε τους ελέγχους και τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες με αποτέλεσμα τα μέτρα να μην

έχουν αντίκρισμα, ενώ το...τελειωτικό χτύπημα δόθηκε όταν η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας προανήγγειλε τον περασμένο Οκτώβριο διορθωτικές αλλαγές στον νόμο.

Ωστόσο, το θέμα του καπνίσματος επανέρχεται από το υπουργείο Υγείας το οποίο διατυμπανίζει καθολική απαγόρευσή του σε όλους τους δημόσιους χώρους αρχής γενομένης μέσα στο 2010, την οποία μάλιστα θα ακολουθήσει αυτή τη φορά συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου των μέτρων.

Έτσι αναμένεται να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος εφαρμογής της απαγόρευσης για τους κλάδους που θίγονται περισσότερο από τα μέτρα (π.χ. νυκτερινά καταστήματα).

Επιπλέον, θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια κατά του καπνίσματος σε "στοχευμένες" περιοχές και πληθυσμιακές ομάδες, ενώ τα πρόστιμα θα είναι μεγαλύτερα και οι έλεγχοι ακόμα πιο αυστηροί

Τη Δευτέρα, συνεδριάζει η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για το Κάπνισμα, παρουσία της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία πιθανότατα θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα.
karfinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: