Χρηματισμός στελέχους της κυβέρνησης Καραμανλή προκύπτει από ιδιόγραφο σημείωμα του Μιχ. Χριστοφοράκου που έχει στα χέρια της η Εξεταστική Επιτροπή.
Σύμφωνα με το σημείωμα που βρέθηκε στο δεσμευμένο από τη Δικαιοσύνη (επί Νέας Δημοκρατίας) υλικό, το αφεντικό της Siemens δίνει εντολή να δοθεί στο συγκεκριμένο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου «το 50% των συμφωνηθέντων».
Στο σημείωμα δεν αναφέρεται τι ποσό αντιπροσωπεύει το 50% των συμφωνηθέντων, ώστε να εξακριβωθεί το ακριβές ύψος της μίζας, ούτε για ποιον λόγο καταβλήθηκε. Η μίζα όμως δόθηκε το 2008 και αυτό, πλην των άλλων, σημαίνει ότι η συγκεκριμένη δωροδοκία δεν υπόκειται σε καμία παραγραφή, άρα ο υπουργός που δωροδοκήθηκε θα βρεθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολύπλευρο σκάνδαλο και προφανώς δίνει καινούργιες διαστάσεις στο «σαφάρι» σε τράπεζες της Ελβετίας και της Γερμανίας
που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Εξεταστική Επιτροπή, προκειμένου να εντοπίσει στοιχεία για τις μίζες που μοίραζε αφειδώς η Siemens στην Ελλάδα.
Κλιμάκιο της Επιτροπής θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στις δύο χώρες προκειμένου να έχει συναντήσεις με τις αρμόδιες εθνικές ελεγκτικές αρχές ώστε να αντλήσει στοιχεία για επίμαχους λογαριασμούς, αλλά και να παρακάμψει τα τυχόν νομικά και άλλα εμπόδια που υπάρχουν σχετικά με το άνοιγμά τους.
Το κλιμάκιο θα είναι εφοδιασμένο με γραπτά αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις αρχές της Ελβετίας και της Γερμανίας ώστε εφόσον ζητηθούν να κατατεθούν άμεσα, προκειμένου να αρχίσει η σχετική διαδικασία.
Η Εξεταστική Επιτροπή ευελπιστεί ότι θα βρει την άκρη με τον τροφοδότη λογαριασμό από τον οποίο έφευγαν οι μίζες και κατευθύνονταν σε «δικαιούχους» πολιτικά και άλλα πρόσωπα. Αλλωστε, ο τροφοδότης λογαριασμός ήταν το αντικείμενο της αιφνιδιαστικής έρευνας που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων προχθές στα κεντρικά γραφεία της Siemens στην Αθήνα. Επικεφαλής του κλιμακίου της Εξεταστικής Επιτροπής θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης και αναμένεται να μετάσχουν ο Π. Καμμένος (από τη Ν.Δ.), ο Θ. Παφίλης (από το ΚΚΕ), ο Κ. Αϊβαλιώτης (από τον ΛΑΟΣ) και ο Δ. Παπαδημούλης (από τον ΣΥΡΙΖΑ).
«Πάγωμα».
Παράλληλα ερευνώνται σχολαστικά μία προς μία οι κινήσεις που εμφανίζουν οι λογαριασμοί του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, μήπως προκύψει και από εκεί κάτι σχετικό.
Οι λογαριασμοί του πρώην υπουργού πάγωσαν χθες με εισαγγελική παραγγελία και ερευνάται συγκεκριμένα αν πλην των δύο ομολογημένων από τον Τ. Μαντέλη χρηματισμών που δέχθηκε από τη Siemens υπάρχουν και άλλοι από «καλυμμένους» λογαριασμούς.
Ταυτόχρονα, η υπό τον αντιπρόεδρο της Βουλής Β. Αργύρη Επιτροπή που ελέγχει το πόθεν έσχες των πολιτικών διέταξε τη συντηρητική κατάσχεση της περιούσιας του Τ. Μαντέλη, μέχρι του ίσου σε ευρώ ποσού των 450.000 μάρκων που αντιπροσωπεύουν οι δύο μίζες που έλαβε από τη Siemens, και προχωρεί σε ενδελεχή έρευνα του πόθεν έσχες του από το 1990 και μετά.
Εκτός από αυτό, η Επιτροπή ζήτησε να ασκηθεί δίωξη κατά του Τ. Μαντέλη για «ανακριβή δήλωση στοιχείων», αδίκημα που επισύρει ποινή έως και 2 χρόνια.
Αναταράξεις.
Στο μεταξύ, το θέμα της κυνικής ομολογίας του Τάσου Μαντέλη ότι χρηματίστηκε από τη Siemens εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να διχάζεται ανάμεσα στο αν πρέπει να κληθεί ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ώστε να παράσχει διευκρινίσεις και στο να μην κληθεί.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή να σταματήσουν οι δημόσιες επικλήσεις βουλευτών να κληθεί στην Επιτροπή ο κ. Σημίτης, θεωρώντας ικανοποιητική τη δήλωσή του για την υπόθεση Μαντέλη. Στην προχθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και όπου εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι, εκτιμήθηκε ότι ο κ. Σημίτης δεν πρέπει να κληθεί στην Επιτροπή και πως «δεν θα είχε να προσφέρει τίποτε πέραν των εντυπώσεων μια κατάθεσή του».
Υποστηρίχθηκε επίσης ότι υπάρχει ο κίνδυνος πιθανή κλήση του κ. Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή να αποπροσανατολίσει την έρευνα από τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης. Το μόνο που κρατήθηκε ανοιχτό ήταν στην περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση- «κάτι που να ακουμπάει έστω και έμμεσα και τον ίδιο»- να κληθεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων, που θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα συγκροτηθεί.
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι στις Εξεταστικές που λειτουργούν έχει αποφασιστεί ότι το ποιος θα καλείται κάθε φορά θα το αποφασίζουν ομόφωνα τα μέλη των Επιτροπών.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου