www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Μετεξεταστέα η Αθήνα από το πρώτο τρίμηνο!

Προ του ενδεχομένου να μην είναι σε θέση στα τέλη του χρόνου να εκπληρώσει βασικές της υποχρεώσεις, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η υλοποίηση του μνημονίου που έχει συνυπογράψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν- και αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου- προχωρά με ρυθμό... χελώνας.


Αρμόδιες κοινοτικές πηγές εκφράζουν πλέον σοβαρή ανησυχία για την ύπαρξη ακόμη και πολιτικής βούλησης να προχωρήσουν οι δεσμεύσεις της Αθήνας, σημειώνοντας πως δεν εξηγείται διαφορετικά η στάση της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό. Οπως λένε, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας δεν ζήτησε να γίνει καμία διαπραγμάτευση, ούτε απάντησε στην επιστολή της Κομισιόν που του εφιστούσε την προσοχή στις
αποκλίσεις του σχεδίου του από τα οριζόμενα στο μνημόνιο- δήλωνε όμως δημοσίως ότι προσπαθεί για κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει υπογραφεί! Μάλιστα, οι περίφημοι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες που βρίσκονταν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα είναι τεχνικού επιπέδου, κλιμάκιο κατώτερο του τομεακού διευθυντή κ. Ναγκουέιρε, με αρμοδιότητα απλώς την καταγραφή όλων των θεμάτων που αφορούν το μνημόνιο και καμιά αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης.

Καθυστερήσεις. «Φοβούμαστε ότι αυτό που γίνεται με το Ασφαλιστικό θα γίνεται- και γίνεται ήδη- σε μια σειρά από τομείς που χρήζουν επείγουσας δράσης, εάν πράγματι η Ελλάδα θέλει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και να επιστρέψει στις αγορές», έλεγαν απογοητευμένοι ανώτεροι κοινοτικοί. Και απαριθμούσαν χαρακτηριστικά ότι η ίδια καθυστέρηση παρατηρείται στον τομέα της αγοράς εργασίας- που επίσης θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με ρυθμίσεις στο ζήτημα των απολύσεων, του ποσού και του τρόπου καταβολής της απόλυσης, της τροποποίησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σαφής είναι και η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση σχετικά με τον ΟΣΕ, επίσης, μέχρι το τέλος Ιουλίου. Παρ΄ όλα αυτά, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε την εβδομάδα που πέρασε για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο αρμόδιος υπουργός κ. Ρέππας μίλησε γενικώς για παραχωρήσεις μακροχρόνιας εκμετάλλευσης, δείχνοντας σαφώς πως και στο ζήτημα του ΟΣΕ υπάρχει απροθυμία, όπως το ίδιο έχει παρατηρηθεί και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των μεταφορών, κυρίως όσον αφορά τις άδειες για ιδιοκτήτες φορτηγών. Καθυστερήσεις βέβαια παρουσιάζονται και στην υπόθεση του εξορθολογισμού της λειτουργίας των νοσοκομείων, της ανά μήνα δημοσιοποίησης όλων των οικονομικών στοιχείων- περιλαμβανομένων των πεπραγμένων των δημοσίων επιχειρήσεων- και πάει λέγοντας.

Δεν θα μας δώσουν την τρίτη δόση με τα 9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου


Αυτό που κυρίως τρομάζει την Κομισιόνκαι τους ελεγκτές της που θα συντάξουν την έκθεση του Ιουλίου- είναι αυτό που τρομάζει ταυτοχρόνως και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου! Πρόκειται για τη σημαντική υστέρηση εσόδων που παρατηρείται μέχρι τώρα- και στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να προκαλέσει ιδιαίτερη συγκίνηση στους συναδέλφους του. Το χειρότερο είναι πως παρά τους ισχυρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου ότι «οι δαπάνες πάνε κάπως καλά», στην πραγματικότητα κι αυτό είναι πλασματικό: απλώς, το κράτος δεν εξοφλεί τους δανειστές του, ενώ ο προϋπολογισμός ουσιαστικά δεν υφίσταται, αφού μόνον οι κοινωνικές δαπάνες (κυρίως οι συντάξεις) στο πρώτο τρίμηνο του έτους απορρόφησαν το 50% των κονδυλίων που είχαν προορισθεί για το σύνολο του 2010!

Στην έδρα της Κομισιόν, η διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί περιγράφεται πολύ απλά: στην έκθεση του Ιουλίου, η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνεται μετεξεταστέα και θα προειδοποιείται με αυστηρότητα πως οφείλει τάχιστα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το μνημόνιο, αλλιώς θα κινδυνεύει να τεθεί εκτός μηχανισμού. Εάν η κυβέρνηση κάνει ορθοπεταλιά μέσα στο καλοκαίρι, μπορεί τον Οκτώβριο να βρει άλλη αντιμετώπιση και να λάβει την επόμενη δόση των 9 δισ. ευρώ. Διαφορετικά, θα εισπράξει αυτό που λέγεται «τελεσίγραφο» και τον Δεκέμβριο η τρόικα δεν θα εκταμιεύσει την τρίτη δόση που ανέρχεται σε άλλα 9 δισ. Πρακτικά- και με τις δεδομένες ανάγκες- αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορεί η κυβέρνηση να εκπληρώσει ούτε τις πλέον βασικές της υποχρεώσεις. Κι όλα αυτά, όπως προειδοποιούν οι αρμόδιοι, σε ένα κλίμα κοινωνικής δυσφορίας ή και έκρηξης. Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι αυτό είναι η «ευθύγραμμη περιγραφή».

΄Οπως λένε, «δεν είμαστε οι μόνοι που βλέπουμε την ελληνική κυβέρνηση απρόθυμη να προσαρμοσθεί. Το ίδιο βλέπουν κι οι αγορές. Κι έτσι ο στόχος του όλου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, που είναι να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν στις αγορές και να μπορεί να δανείζεται, απομακρύνεται». Οπως εξηγούν, υπήρχε η ελπίδα ότι περίπου στα μέσα του 2011 η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές και οι ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες τώρα οι αγορές είναι κλειστές και δανείζονται μόνον από την ΕΚΤ, να επιστρέψουν περίπου στις αρχές του 2011.

Αυτή τη στιγμή ο στόχος μοιάζει ανέφικτος, λένε, και τονίζουν ότι εάν η Ελλάδα μείνει εκτός αγορών για πολύ καιρό θα βρεθεί μπροστά από ένα εφιαλτικό δεδομένο: το 2014, τελευταίο έτος του προγράμματος, να πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δημόσιο χρέος της τάξεως των 70-80 δισ. ευρώ, κάτι ουσιαστικά ανέφικτο.

«Αυτά βλέπουν οι αγορές και συνεχίζουν να κάνουν σενάρια για πτώχευση της Ελλάδας ή για αναδιάρθρωση του χρέους της», εξηγούν οι κοινοτικοί και προσθέτουν δηκτικά: «Είναι στο χέρι σας, ξέρετε το τι θα γίνει»...

«Είσαστε στο μικροσκόπιο, δεν θα μας ξεφύγει τίποτα»
 
Για... απόβαση στην Αθήνα ετοιμάζονται τον Ιούνιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να δρομολογήσουν τον έλεγχο για την εφαρμογή του μνημονίου.


Πηγές από τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον προειδοποιούν, με μια φωνή, ότι «τώρα πρέπει να δοθεί η μάχη για να μην αποκλίνετε ούτε κατ΄ ελάχιστον απ΄ τους στόχους» και ότι πρέπει να στηθούν οι μηχανισμοί για την εφαρμογή του μνημονίου. Γνωρίζουν, όμως, παράλληλα, οι ίδιες πηγές ότι τα πρώτα σημάδια είναι ανησυχητικά. Οι μεγάλες αδυναμίες, όπως οι ίδιοι τις επισημαίνουν, αφορούν:

●Την κοινωνική ασφάλιση και ειδικότερα τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων.

●Την υγεία και ειδικότερα τις δαπάνες των νοσοκομείων. ●Τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα νοσοκομεία. Το γεγονός ότι το α΄ τρίμηνο του έτους η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων αυξήθηκε κατά 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος για το σύνολο του έτους είναι να μειωθεί κατά 1,1 δισ. προκάλεσε σοκ στους δανειοδότες της Ελλάδας, αφού αντιλαμβάνονται ότι ο στόχος γίνεται ανέφικτος. Πληροφορούνται επίσης με δέος ότι οι υπερτιμολογήσεις των προμηθειών των νοσοκομείων παραμένουν ανεξέλεγκτες, με τις τιμές για την ίδια προμήθεια υλικού σε δυο νοσοκομεία να αποκλίνουν κατά 400%! Και φυσικά τα χρέη των νοσοκομείων να συσσωρεύονται. «Δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτό, να κόβετε από τους μισθούς, για να πληρώνετε τις υπερτιμολογήσεις σε φάρμακα και προμήθειες των νοσοκομείων», σημείωνε πηγή της τρόικας. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει υποχρέωση να δημοσιεύει κάθε μήνα, αρχίζοντας από τον Ιούνιο, στοιχεία για όλους αυτούς τους οργανισμούς, Ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ, όπου προς το παρόν επικρατεί χάος. «Προσοχή, τα στοιχεία πρέπει να είναι αξιόπιστα», σημειώνει η πηγή της τρόικας και προσθέτει.

«Είσαστε στο μικροσκόπιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει τίποτα ». Η «απόβαση». Η «απόβαση» της τρόικας θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες με διάφορες επιμέρους αποστολές.

●Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να έρθει αντιπροσωπεία ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ για να εκτιμήσει την πορεία εφαρμογής του μνημονίου. Οι συμμετέχοντες θα συντάξουν «ενδιάμεση έκθεση», την οποία θα υποβάλουν σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, χτυπώντας τα πρώτα επίσημα καμπανάκια για τα προβλήματα που θα εντοπίσουν. Θα ακολουθήσει νέα αποστολή στα τέλη Ιουλίου, για να συντάξει την τελική έκθεση, από την οποία θα εξαρτηθεί η χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου.

●Στις 9- 20 Ιουνίου θα έρθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να ασχοληθεί ειδικά με το τραπεζικό σύστημα. Για τον ίδιο σκοπό βρίσκεται ήδη εδώ υψηλόβαθμη τριμελής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

●Αλλοι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αναμένεται να καταφθάσουν την ίδια περίπου περίοδο για να δώσουν «τεχνική βοήθεια» στο υπουργείο Οικονομικών, σε δύο τομείς: τη φορολογική διοίκηση και τη διαχείριση των δημοσίων δαπανών. Με τα δυο αυτά θέματα είχαν ασχοληθεί οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα και ετοίμασαν μάλιστα και σχετικές εκθέσεις στις οποίες επισημαίνουν τι πρέπει να γίνει για να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να επιτύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση. Τέλος, το ΔΝΤ αποκτά οσονούπω μόνιμο γραφείο αντιπροσωπείας στην Αθήνα με δύο εκπροσώπους του.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: