www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Πτώση λόγω φυσικής

Αποτυχία μεγάλης έκτασης, που ενδεχομένως θα πάρει διαστάσεις πανωλεθρίας, στο μάθημα της φυσικής στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι την περασμένη Τετάρτη, δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα.

Η αυξημένη δυσκολία του 4ου θέματος από τη μία πλευρά και η ποσότητα της ύλης που έφτανε τις 6 σελίδες, απ' την άλλη, συνέβαλαν στις μειωμένες επιδόσεις των μαθητών, που θα σημάνουν και πτώση των βάσεων στις πολυτεχνικές και τις φυσικομαθηματικές σχολές σε συνδυασμό και με την αποτυχία στα μαθηματικά.


Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι διορθωτές εντοπίζουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες των υποψηφίων στη φυσική, τα μαθηματικά και την έκθεση. Στα αρχαία ελληνικά δεν παρατηρούνται μεγάλες βαθμολογικές αποκλίσεις σε σχέση με πέρσι, και αυτό οδηγεί τους καθηγητές στο συμπέρασμα ότι οι

βάσεις σε πολλές σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου, ιδιαίτερα νομικές και φιλοσοφικές, δεν θα έχουν μεγάλη άνοδο ή οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Πολλοί καθηγητές εκτιμούν ότι φέτος οι εξεταστές δεν είχαν το άγχος των προηγούμενων ετών, αφού καταργήθηκε το πλαφόν της βάσης του δέκα, που αναμφισβήτητα διευκολύνει την είσοδο των υποψηφίων σε κάποια σχολή. Γι' αυτό επέλεξαν με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια τα θέματα που έβαλαν, σε όλα τα μαθήματα, τα οποία χαρακτηρίζονταν από κλιμακούμενη δυσκολία, ενώ απαιτούσαν κριτικές και συνδυαστικές ικανότητες.

Αναμενόμενα αποτελέσματα τέτοιων θεμάτων θα είναι η ευκολότερη επιλογή των καλύτερα προετοιμασμένων και η ρεαλιστικότερη προσέγγιση των σχολών. Ως παράδειγμα οι διορθωτές επισημαίνουν ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν εκατοντάδες υποψήφιοι που βαθμολογούνταν με άριστα, δηλαδή συγκέντρωναν πάνω από 19.000 μόρια και παρ' όλα αυτά δεν έμπαιναν στις σχολές της πρώτης προτίμησής τους, κάτι εντελώς παράλογο.

Φέτος, οι περισσότεροι υποψήφιοι κινούνται στις μεσαίες βαθμολογίες του 16 και 17, ενώ οι αριστούχοι θα είναι λιγότεροι σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, που επικρατούσε μια εικονική πραγματικότητα με χιλιάδες άριστα γραπτά.

Σπουδές στον τόπο κατοικίας

Πολλοί διορθωτές εκτιμούν ότι η δυσκολία των θεμάτων στην πλειονότητα των μαθημάτων, σε συνδυασμό με την κατάργηση της βάσης του δέκα, θα οδηγήσει σε ρεκόρ υποψηφίων με χαμηλές βαθμολογίες που θα εισαχθούν σε τμήματα των ΤΕΙ της περιφέρειας, όπως για παράδειγμα Ιχθυοκαλλιέργειας, Ζωικής Παραγωγής κ.λπ., με μέσον όρο βαθμολογίας ακόμη και 7.

Συγχρόνως, η οικονομική κρίση οδηγεί τους υποψήφιους να δηλώνουν σπουδές στον τόπο κατοικίας τους, μειώνοντας τη ζήτηση για τα ιδρύματα της περιφέρειας. Πάντως οι περικοπές στον δημόσιο τομέα επηρέασαν σχολές όπως της Αστυνομίας, όπου μειώθηκαν σε λιγότερους από τους μισούς οι εισακτέοι, γεγονός που σημαίνει μεγάλη άνοδο των βάσεων.

Πέρυσι οι εισακτέοι ήταν 2.100 και αρχικά, πριν από δύο μήνες, είχε ανακοινωθεί ότι φέτος θα ήταν περίπου 1.600. Τελικά, λίγες ημέρες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, αποφασίστηκε να εισαχθούν μόλις 900.

Στις στρατιωτικές σχολές δεν υπήρξε διαφορά σε σχέση με πέρυσι, διότι οι θέσεις γνωστοποιήθηκαν πριν από τις ανακοινώσεις των μέτρων που επιβλήθηκαν από το ΔΝΤ.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: