www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Πυρά Ευρωκοινοβουλίου στην Κομισιόν για την Ελλάδα

Το Ευρωκοινοβούλιο εξαπέλυσε πυρά κατά της Κομισιόν για τη μη ικανοποιητική βοήθεια προς την Ελλάδα.


Την ανάγκη να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκλιμακωθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου.

Ο κ. Βαν Ρόμπεϊ, αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται κάτω από σκληρές συνθήκες, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν τα “θαρραλέα μέτρα” που υιοθετήθηκαν. Απαντώντας στα
επικριτικά σχόλια ορισμένων πολιτικών ομάδων για τον μηχανισμό στήριξης που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, ο κ. Ρόμπεϊ, αφού επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν απόλυτα σύμφωνη με τα συμπεράσματα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει με κανένα τρόπο αναθεώρηση της συμφωνίας.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ, ανέφερε ότι αρχικά είχε δημιουργήσει ανησυχίες, όμως στη συνέχεια η συμμετοχή του έγινε αποδεκτή, διότι, όπως είπε, το ΔΝΤ χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκά κονδύλια και επιπλέον διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Μη ικανοποιητικές χαρακτήρισε τις αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης ο Χάνες Σβόμποντα από την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τονίζοντας ότι το μήνυμα που εστάλη στις αγορές δεν ήταν θετικό. Ο κ. Σβόμποντα τόνισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις σκληρές προϋποθέσεις του ΔΝΤ, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να βοηθηθεί από αυτό. Σημείωσε, ακόμη, την απροθυμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να βοηθήσουν την κατάσταση προτού φτάσει στο απροχώρητο.

Ο Γκι Βερχόφστατ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανέλθει στο θέμα αυτό, το συντομότερο δυνατό, προτείνοντας τη χορήγηση ευρωπαϊκού δανείου και τόνισε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της.

Εξάλλου, τόνισε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει ένα θαρραλέο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ομολογιακού δανείου, το συντομότερο δυνατό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ρεμπέκα Xάρμς από τους Πράσινους, η οποία τόνισε ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν είναι αποτελεσματικός και άρα δεν αποτελεί δίχτυ ασφαλείας. Η κ. Βόλφμαν επισήμανε ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν ανέλθει στο 7% και πως υποκρίνονται όσοι μιλούν για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ανέφερε, τέλος, ότι από τη Γερμανία απορρέει μια “αρνητική πολιτική στάση”, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, πριν η ελληνική κρίση μετατραπεί σε ευρωπαϊκή.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: