www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Σε κίνδυνο η ζωή χιλιάδων επιβατών

Την ώρα που οι αεροπορικές εταιρείες πιέζουν για να ανοίξουν και πάλι τα αεροδρόμια, καθώς χάνουν χρήματα, αποκαλυπτικές εικόνες από κινητήρα αεροσκάφους που πέρασε μέσα από ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας, προκαλούν ανησυχία για τη ζωή των επιβατών.


Η πολεμική αεροπορία της Φινλανδίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η ηφαιστειακή τέφρα στον κινητήρα αεροσκάφους.

Πέντε Boeing F-18, συμμετείχαν σε άσκηση στις 15 Απριλίου, λίγες ώρες πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι περιορισμοί στις πτήσεις, λόγω της στάχτης

Μετά από έλεγχο στα αεροσκάφη διαπιστώθηκε ότι η στάχτη είχε συσσωρευτεί στον κινητήρα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Φινλανδικής πολεμικής αεροπορίας, αποφασίστηκε να δημοσιευτούν οι φωτογραφίες, για να μάθουν όλοι πόσο επικίνδυνο είναι να πραγματοποιηθούν πτήσεις υπό αυτές τις συνθήκες.


Οι εικόνες δείχνουν την καταστροφή που μπορεούν να προκληθούν στον κινητήρα, κάτι πο μπορεί να
οδηγήσει σε υπερθέρμανση και ενδεχομένως πτώση ενός αεροσκάφους. Οι έρευνες της Φινλανδικής αεροπορίας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα θα συνεχιστούν.

Εξάλλου, γυαλί από την ηφαιστειακή τέφρα της Ισλανδίας βρέθηκε να έχει συσσωρευθεί στους κινητήρες ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16 του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνοντας τους φόβους για τον κίνδυνο που αποτελεί για τα αεροπλάνα η ηφαιστειακή τέφρα.


"Πρόκειται για ένα πολύ, πολύ σοβαρό θέμα που θα επηρεάσει σημαντικά τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας αν η ηφαιστειακή τέφρα δεν διαλυθεί", πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος δεν ανέφερε την περιοχή ή την ώρα του συμβάντος, αλλά ούτε και τη χώρα στην οποία ανήκε το αεροσκάφος.

Πιέζουν οι αεροπορικές εταιρείες

Αν και από τις φωτογραφίες είναι προφανές, ότι τα πειράματα και οι δοκιμαστικές πτήσεις, μπορεί να καταλήξουν σε τραγωδία, οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν την "άμεση επανεξέταση" των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη και την εξέταση των ζωνών πτήσης.

Υποστηρίζουν τις προσπάθειες που έγιναν αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurocontrol και τις εθνικές υπηρεσίες ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπ΄όψιν την απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά αναρωτιούνται για την αναλογικότητα των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον Ολιβιέ Γιάνκοβετς, διευθυντή της ACI , 6,8 εκατομμύρια επιβάτες επηρεάσθηκαν από το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου, ενώ η οικονομική ζημία για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ανέρχεται ήδη στα 136 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της IΑΤΑ ανακοίνωσε σήμερα από την πλευρά του ότι η αντιμετώπιση της κρίσης δεν ήταν η προσήκουσα και εκτιμά ότι οι οικονομικές συνέπειές της θα είναι μεγαλύτερες από της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Τζοβάνι Μπιζινιάνι υπολογίζει ότι οι ζημίες των αεροπορικών εταιριών ανέρχονται σε 250 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως και απηύθυνε έκκληση για την ανάληψη δράσης επειγόντως ώστε να ανοίξει με ασφάλεια ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: