Το «cloud computing» και η δυνατότητα των κυβερνοναυτών να «τρέχουν» εφαρμογές και να αποθηκεύουν δεδομένα στο Διαδίκτυο, ακόμα και από το κινητό τους τηλέφωνο, αλλάζουν την τεχνολογία των υπολογιστών.
Η δεκαετία του ‘80 ήταν ουσιαστικά η πρώτη που μάθαμε τι εστί λειτουργικό σύστημα. Δηλαδή την πλατφόρμα πάνω στην οποία βασίζεται ένας υπολογιστής προκειμένου να «τρέξουν» οι εφαρμογές. Εκείνα τα χρόνια υπήρχε πληθώρα λειτουργικών συστημάτων. Αυτό άλλαξε από τα μέσα της
δεκαετίας του ‘90, όταν τα Windows της Microsoft κυριάρχησαν απόλυτα. Τα Windows, όπως και όλα τα σημερινά λειτουργικά συστήματα είναι εγκατεστημένα στον σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή.
Ομως αυτή η λογική είναι πολύ πιθανό να αλλάξει, καθώς η αγορά πληροφορικής ετοιμάζεται να εισέλθει στην επόμενη γενιά, όπου τα δεδομένα και οι εφαρμογές δεν θα φιλοξενούνται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας, αλλά στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για το επονομαζόμενο «cloud computing», το οποίο σταδιακά κάνει όλο και πιο αισθητή την εμφάνισή του.
Η έλευση του «cloud computing» αναμένεται να επιφέρει ριζικές αλλαγές τόσο στον τρόπο χρήσης των προσωπικών υπολογιστών όσο και στο πώς αξιοποιούμε μια σειρά από υπάρχουσες συσκευές, όπως το κινητό τηλέφωνο, αλλά και νέες κατηγορίες συσκευών, όπως τα e-book readers (ψηφιακοί αναγνώστες βιβλίων) κ.ά.
Πρόσβαση
Ολο και περισσότερες συσκευές έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Με δεδομένη τη στροφή στο «cloud computing» είναι προφανές ότι ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα και στις εφαρμογές του από οποιοδήποτε μέρος και αν βρίσκεται. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι μπορεί να το κάνει από οποιαδήποτε συσκευή. Αρκεί αυτή να διαθέτει ένα πρόγραμμα πλοήγησης στο Web (browser).
Οπότε στο κοντινό μέλλον τον φορητό υπολογιστή μας μπορεί να αντικαταστήσει επάξια ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone). Οι περιορισμοί των κινητών όμως σε οθόνη και πληκτρολόγιο ίσως οδηγήσουν πολλούς χρήστες σε συσκευές όπως το Apple iPad ή το HP Slate.
Επίσης μειώνονται οι απαιτήσεις όσον αφορά τις δυνατότητες της συσκευής. Οι επεξεργαστές δεν είναι απαραίτητο να είναι εξαιρετικά γρήγοροι, ούτε απαιτείται μεγάλη χωρητικότητα στον σκληρό δίσκο, αφού τα πάντα θα είναι online.
Κάθε εργαζόμενος θα έχει τον υπολογιστή που επιθυμεί
Μία ενδιαφέρουσα αλλαγή που αναμένεται σύντομα να προχωρήσει σχετίζεται με τους εταιρικούς υπολογιστές. Η σημερινή τακτική, όπου μια εταιρεία παρέχει στους εργαζομένους της έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με συγκεκριμένες προδιαγραφές και από συγκεκριμένο κατασκευαστή, αρχίζει και αλλάζει, με τους εργαζομένους να μπορούν να έχουν όποιο μηχάνημα επιθυμούν και την εταιρεία να επιδοτεί τη συντήρησή του.
Πολλές εφαρμογές θα «τρέχουν» μέσω browser
Η στροφή στο «cloud computing» οδηγεί σε αλλαγές και στα λειτουργικά συστήματα, τα οποία δεν θα είναι απαραίτητο να διαθέτουν τις σημερινές δυνατότητές τους. Σύμφωνα με μία άποψη, ο browser θα είναι το λειτουργικό σύστημα του μέλλοντος, αν και τα πράγματα μάλλον δεν είναι και τόσο απλά.
Για αρκετές συσκευές, πάντως, τα περίπλοκα και «βαριά» λειτουργικά συστήματα δεν είναι απαραίτητα, οπότε είτε θα χρησιμοποιούν πιο «ελαφριές» εκδόσεις είτε λειτουργικά συστήματα για κινητά (π.χ. Symbian, Android ή iPhone OS) είτε νέα λειτουργικά. Στην τελευταία κατηγορία εμπίπτει το Chrome OS της Google, το οποίο αναμένεται να καταφθάσει προς το τέλος του 2010.
Και, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόκειται για ένα «ελαφρύ» λειτουργικό σύστημα, στο οποίο η συντριπτική πλειονότητα των λειτουργιών γίνεται μέσω του browser και του Διαδικτύου. Το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα προορίζεται ακριβώς για όλες αυτές τις νέες φορητές συσκευές που αναμένεται να υποκαταστήσουν σε κάποιο βαθμό τους σημερινούς υπολογιστές.
ethnos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου