Για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για την ελληνική κοινωνία προειδοποίησε με σημερινές του δηλώσεις ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, στον απόηχο των μαζικών κινητοποιήσεων και επεισοδίων που επισκίασαν τη χθεσινή ψηφοφορία των μέτρων λιτότητας στην Αθήνα.
Ο κ. Ρεν συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει πολιτική βούληση προκειμένου να υλοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπει το νέο πρόγραμμα διάσωσης, προς όφελος του ελληνικού λαού.
«Οι επιπτώσεις από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ελλάδα θα είναι πολύ χειρότερες για την ελληνική κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα πυροδοτούσε στην Ευρώπη η αδυναμία της Ελλάδας να εξασφαλίσει την επείγουσα χρηματοδότηση.
Επίσης, ο επίτροπος επί οικονομικών και νομισματικών θεμάτων της ΕΕ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα δρομολογήσει εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα εν όψει της συνόδου του
Eurogroup την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αναμένεται από την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου να προτείνει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τα πρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης 325 εκατ. ευρώ στη σύνοδο της Τετάρτης. Επίσης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα εξασφάλισης της συναίνεσης των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα.
Την υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας χαιρέτισε εξάλλου και το Βερολίνο, αν και παραμένει επιφυλακτικό.
«Χαιρετίζουμε ιδιαιτέρως αυτή την ψηφοφορία που καταδεικνύει την καλή θέληση της Ελλάδας να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. Πρόσθεσε πως η Γερμανία δεν θέλει «εξοικονόμηση για την εξοικονόμηση», αλλά επιθυμεί «απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας».
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ είχε δηλώσει επιφυλακτικός παρά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο του νέου μνημονίου, εκτιμώντας πως σημασία έχει πλέον η ετυμηγορία των θεσμικών πιστωτών της χώρας.
«Τώρα όλα εξαρτώνται από αυτό που θα πει η τρόικα για την πρόοδο στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ρέσλερ σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση. «Παραμένουμε επιφυλακτικοί», είπε.
Ο Ρέσλερ, ηγέτης του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP, κυβερνητικού εταίρου της Ανγκελα Μέρκελ, περιλαμβάνεται στα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης που ζητούν με επιμονή περισσότερες προσπάθειες από την Ελλάδα.
Ωστόσο, η εκλογική δύναμη του κόμματός του έχει συρρικνωθεί στο 3% των ψήφων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, έναντι 14% στις εκλογές του 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου