www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη νέα συμφωνία


Πρώτη είδηση είναι σήμερα στα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, η οποία εκτιμάται ότι θα θέσει τέλος στην πολύμηνη αβεβαιότητα σχετικά με το οικονομικό μέλλον της χώρας. Διάχυτη είναι, ωστόσο, η ανησυχία σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εκπληρώσει τους φιλόδοξους στόχους της συμφωνίας.

«Η Ελλάδα εξασφάλισε επιτέλους σήμερα τα ξημερώματα τη δεύτερη κολοσσιαία συμφωνία [για τη διάσωσή της], καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία με αντάλλαγμα μέτρα σφοδρής λιτότητας και αυστηρούς όρους», αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times.

Ένα άλλο αμερικανικό μέσο, η Wall Street Journal, επισημαίνει τις αμφιβολίες που επικρατούν σχετικά με το κατά πόσο θα καταφέρει η Ελλάδα θα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας. «Η
πολύμηνη αβεβαιότητα για την Ελλάδα έλαβε τέλος με την εξασφάλιση του νέου πακέτου διάσωσης και τη συμφωνία αναδιάρθρωση χρέους», αναφέρει.

Ιδιαίτερα συγκρατημένη είναι η αντίδραση του βρετανικού περιοδικού Economist, καθώς εκτιμά ότι το διακύβευμα παραμένει υψηλό και διατυπώνει έντονες αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. «Η συνδρομή της Ελλάδας παραμένει ένα τεράστιο στοίχημα και η ευρωζώνη σήμερα συμφώνησε να διπλασιάσει το ποσό που στοιχηματίζει», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα στον ιστότοπο του περιοδικού.

Όπως σημειώνει, η ευρωζώνη κατέληξε σε ένα πακέτο που θεωρείται πολιτικά αποδεκτό από τους πιστωτές και ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο συντάκτης του δημοσιεύματος επισημαίνει τον όρο που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία σχετικά με την προτεραιότητα της αποπληρωμής του χρέους και τη δέσμευση της Ελλάδας να τον συμπεριλάβει στο σύνταγμά της το συντομότερο δυνατό. «Οι διευθετήσεις αυτές μπορεί να μην προβλέπουν ακριβώς τον διορισμό “επιτρόπου προϋπολογισμού” -όπως είχαν απειλήσει στο παρελθόν οι πιστωτές- αλλά το αποτέλεσμα είναι λίγο ως πολύ το ίδιο», σύμφωνα με τον Economist.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα εκτιμά ότι προς το παρόν απετράπησαν οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία για το υπόλοιπο της ευρωζώνης. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι τα μεγάλα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το εάν ένα τόσο δραστικό φάρμακο όπως αυτό που επιβάλλεται στη χώρα θα τονώσει τελικώς την οικονομία της.

Στη χρήση ενός ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και την αποστολή μόνιμου κλιμακίου επιτροπείας στην Ελλάδα αναφέρεται το πρώτο θέμα των βρετανικών The Times. «Οι 16 υπουργοί Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμήνυσαν στην Αθήνα ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παραμένοντας στη Βρετανία, το δημοσίευμα στον ιστότοπο του Guardian επικεντρώνεται τους κινδύνους που εμπεριέχει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δεδομένου του ιδιαίτερα αντιδημοτικού χαρακτήρα τους και της λαϊκής αντίδρασης που ενισχύεται στη χώρα. Το άρθρο αναφέρεται, επίσης, στη ζοφερή εικόνα που συνθέτει η εμπιστευτική έκθεση της τρόικας σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτη είδηση και σε όλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποτελεί η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle. Στο πρωινό μαγκαζίνο της κρατικής τηλεόρασης, ο ανταποκριτής στη βελγική πρωτεύουσα σημείωνε στην πρωινή ανταπόκρισή του ότι διαφαίνεται επιτέλους φως στο τούνελ του ελληνικού ζητήματος.

«Η Αθήνα μπορεί να ανασάνει», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Bild κάνοντας λόγο για «ελάχιστη απόκλιση από τον αρχικό στόχο μείωσης του χρέους στο 120 % μέχρι το 2020».

Για «απόφαση που περίμεναν όλοι εδώ και εβδομάδες» κάνει λόγο στην ιστοσελίδα του το Spiegel που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης ενέκριναν τη νέα δανειακή σύμβαση το τελευταίο λεπτό πριν χρεοκοπήσει η χώρα». Το περιοδικό Spiegel γράφει ότι κυρίως οι αντιστάσεις των ιδιωτών πιστωτών έφεραν τη δραματική αυτή καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και σημειώνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα διαφανεί εάν η συμφωνία αποδώσει, καθώς μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα γίνει γνωστό εάν θα συμμετάσχει επαρκής αριθμός ιδιωτών στο συμφωνηθέν κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το νέο πακέτο βοήθειας εγκρίθηκε μετά από δυο παράλληλες μαραθώνιες συνεδριάσεις. «Χάρη στη διεθνή βοήθεια η χώρα αποφεύγει για δεύτερη φορά τη χρεοκοπία».

«Η μέρα της αλήθειας για την Ελλάδα επιβεβαιώνει ένα από τα μεγάλα διαχρονικά αξιώματα: στην οικονομία δεν παρέχεται δωρεάν φαγητό», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ηλεκτρονική της έκδοση η ισπανική El Pais.

«Η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμου δεν κατάφερε ούτε αυτή να κάμψει τη δυσπιστία της Ευρώπης σχετικά με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος στη χώρα» συμπληρώνει, τονίζοντας ότι ούτε αυτή η δεύτερη συμφωνία εξασφαλίζει το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Αυτό που κάνουν στην ουσία όλα αυτά τα χρήματα είναι να εξαγοράζουν χρόνο για τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στη Γαλλία και τη Γερμανία δίνοντας περιθώριο στην υπόλοιπη Ευρώπη να αναπνεύσει με τη ρευστότητα της ΕΚΤ», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στη Γαλλία, η Le Monde κάνει λόγο για «συμφωνία με γκρίζες ζώνες», προειδοποιώντας ότι δεν είναι γνωστοί όλοι οι όροι του δεύτερου σχεδίου διάσωσης. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «κατόπιν αιτήματος των κρατών του τριπλού Α, με επικεφαλής τη Γερμανία, το ποσό συμμετοχής των δημόσιων φορέων [στη διάσωση] διαμορφώνεται στα 130 δισ. ευρώ έως το 2014.

Το κονδύλι, αυτό, όμως ενδέχεται να αλλάξει τις προσεχείς εβδομάδες», σημειώνει, παραθέτοντας απόσπασμα της απόφασης των υπουργών Οικονομικών: «Ο δημόσιος τομέας θα καταλήξει στο ακριβές ύψος της οικονομικής του βοήθειας έως τις αρχές Μαρτίου». Αυτή η μικρή φράση υποδηλώνει τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων έως την επόμενη σύνοδο της ευρωζώνης στις 2 Μαρτίου, εκτιμά η Le Monde.

Στη διαμόρφωση του κλίματος εν όψει της χθεσινής συνόδου του Eurogroup αναφέρεται η γαλλική Le Figaro, όπως και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. «Οι πρωτεύουσες του Βορρά, όπως το Βερολίνο, η Χάγη ή το Ελσίνκι εκμεταλλεύτηκαν τις τελευταίες ώρες [πριν την υπογραφή της συμφωνίας] για να απαιτήσουν τις μέγιστες δυνατές υποχωρήσεις από την πλευρά της Αθήνας διακηρύσσοντας ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί εν τέλει να είναι διαχειρίσιμη. Στο Νότο της Ευρώπης, επικρατούσε έντονη ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην Πορτογαλία, την Ισπανία, ακόμη και την Ιταλία, υπό συνθήκες ύφεσης στην Ευρώπη», αναφέρει συγκεκριμένα.

«Σε πολιτικό επίπεδο, η Αθήνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή ευρωπαϊκής κηδεμονίας που περιλαμβάνεται στα “φαρμακερά” ανταλλάγματα που ζητά το Βερολίνο. Στην πράξη, όμως, με την επιβολή ενός λογαριασμού που θα διασφαλίζει την προτεραιότητα εξυπηρέτησης του χρέους της, η Ελλάδα κάνει μια πρωτοφανή υποχώρηση σε επίπεδο εθνικής κυριαρχίας», αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Le Figaro.


Δεν υπάρχουν σχόλια: