www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Mετακομίζει το υπουργείο Οικονομικών

Την μετεγκατάσταση των κύριων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών έχουν στα «σκαριά» οι ιθύνοντες του υπουργείου με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση πόρων από τα ενοίκια που καταβάλλει μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται δε ότι η μετεγκατάσταση θα «κρατήσει» στα ταμεία του Δημοσίου τουλάχιστον 6.000.000 ευρώ!

Το ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιό λόγο η στέγαση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών κοστίζουν στον έλληνα φορολογούμενο… μόλις 6.000.000 ευρώ το χρόνο, την ώρα που οι πολίτες καλούνται από το ίδιο το υπουργείο να καταβάλουν σωρεία φόρων και «εξουθενωτικές» έκτακτες εισφορές έπειτα από τις μειώσεις στα εισοδήματα τους. Ενδεχομένως το υπουργείο να εξαιρούταν μέχρι σήμερα από το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας στο οποίο έχει μπει η χώρα... Και μάλλον μπήκε στο
Μνημόνιο τώρα, που ένας υπουργός- ο Παντελής Οικονόμου, αντελήφθη τη σπατάλη, εισηγήθηκε την μετεγκατάσταση και ανέλαβε ο ίδιος να παρακολουθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

Όπως και να έχει, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του υπουργείου, οι βασικές τουλάχιστον υπηρεσίες πρόκειται να μετακομίσουν λίαν συντόμως στην οδό Θηβών 196-198. Πρόκειται για το κτίριο της καπνοβιομηχανίας Κεράνη. Το συγκεκριμένο ακίνητο άνηκε στην Γ. Α. ΚΕΡΑΝΗΣ ΑΕ στην οποία περιήλθε ύστερα από διαδοχικές αγορές επτά ακινήτων τα έτη 1966-1970. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από το 1973 μέχρι και το 1995 ως χώρος καπναποθήκης και επεξεργασίας καπνών, ενώ αγοράστηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου το 1998 προκειμένου να ανακατασκευαστεί και να αποδοθεί στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ για να στεγάσει τις κεντρικές του υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες του σημερινού ΥΠΕΚΑ ουδέποτε μετακόμισαν στο κτίριο, διότι δεν βόλευαν τους εργαζομένους οι συγκοινωνίες. Από τότε μέχρι σήμερα το επιφάνειας 32.766,59 τ.μ. ακίνητο, παραμένει άδειο.

Ωστόσο, ερωτήματα εγείρονται για την προφανή... κωλυσιεργία του υπουργείου Οικονομικών να μετεγκατασταθεί στις ανεκμετάλλευτες εγκαταστάσεις του Ρέντη. Έπειτα από σωρεία ερωτήσεων στη Βουλή για το κόστος στέγασης του υπουργείου Οικονομικών οι διαδικασίες μετακόμισης άρχισαν να κινούνται πιο γρήγορα, αν και στην πραγματικότητα οι κεντρικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να είχαν μεταφερθεί στο κτίριο Κεράνη από το 1998.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί ότι ποσό των 6.000.000 ευρώ ως ετήσιο κόστος προκύπτει μετά και από μείωση που έγινε στα μισθώματα του Δημοσίου! Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό ισχύει παρά την εφαρμοσθείσα αναπροσαρμογή μισθωμάτων του δημοσίου κατά 20% (κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4002/2011).

Ενδεικτικά μερικά από τα ενοίκια που πληρώνει σήμερα το Υπουργείο για να στεγάσει τις Κεντρικές του Υπηρεσίες είναι τα εξής:

Καραγιώργη Σερβίας 10, 8 όροφοι: 78.519 ευρώ / μήνα, 942.228 ευρώ/έτος
Καραγιώργη Σερβίας 8, 56.700 ευρώ/μήνα, 680.400 ευρώ/έτος
Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.) Πανεπιστημίου 37 και Κοραή, 40.520/μήνα, 486.240/έτος
Γ.Λ.Κ. Λεωφόρος Κηφισίας 124, 46.790 ευρώ/μήνα, 561.480/έτος

Εκτός από τα ενοίκια μεγάλη εξοικονόμηση κρατικών πόρων αναμένεται και από την «εξυγίανση» σε υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας. Τις υπηρεσίες για τα κτίρια του υπουργείου τις έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρίες security, οι οποίες κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 10.000 ευρώ το μήνα. Ενδεικτικά, στο κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας 8, το μηνιαίο κόστος για φύλαξη και καθαριότητα ανέρχεται στα 14.239 ευρώ.

Τέλος, το πιο σημαντικό όμως όφελος από την μετεγκατάσταση του υπουργείου θα προκύψει από την ορθολογικότερη κατανομή των υπαλλήλων της Κεντρικής Διοίκησης του υπουργείο. Λόγω της συγκέντρωσης των υπηρεσιών στο ίδιο κτίριο αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένες οι ανάγκες για υπαλλήλους σε εργασίες χαμηλής παραγωγικότητας όπως εργαζόμενοι που απασχολούνται στο πρωτόκολλο, οι κλητήρες και οι θυρωροί. Σύμφωνα με μία πρώτη μελέτη οι υπηρεσίες μεταστεγαστούν θα ξεπεράσουν τις 15 σε αριθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: