www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Τέλος στην ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων με αυστηρότερες ποινές

Αυτοδίκαιη αργία ακόμη και απόλυση από το Δημόσιο περιμένει όσους δημοσίους υπαλλήλους τελούν σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα.

Τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, που μέχρι σήμερα πέφτουν στα μαλακά, φέρνει το νέο πειθαρχικό δίκαιο, όπου εκτός από την αυστηροποίηση των ποινών προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των υποθέσεων και αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων με τη συμμετοχή δικαστικών.

Αδικήματα όπως δωροδοκία, υπεξαίρεση, ασέλγεια εις βάρος ανηλίκου, ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας ή παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών θεωρούνται πλέον «ποινικά αδικήματα με έντονη κοινωνική απαξία» και οδηγούν στην άμεση
απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους.

Για όσους υπαλλήλους εκκρεμούν υποθέσεις στα δικαστήρια, καθιερώνεται επίσης η υπαγωγή σε καθεστώς αργίας με παράλληλη μείωση των αποδοχών τους μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα Νέα, θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα επιβολής τόσο πειθαρχικών ποινών όσο και οικονομικών κυρώσεων, ενώ τα όποια πρόστιμα θα ισχύουν ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση κάποιου υπαλλήλου.

Σε δέκα χρόνια θα φτάσει η παραγραφή για σοβαρότατα παραπτώματα που συνδέονται με πράξεις όπως μη αναγνώριση του Συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων ή παράνομο οικονομικό όφελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: