www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ενδοκυβερνητικές τριβές στη Βουλή για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Φωτιές εξακολουθεί να ανάβει η τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία προβλέπει την αποσυμφόρηση των φυλακών, με δεδομένο ότι η δυναμικότητα των φυλακών είναι 9.700 και οι κρατούμενοι σήμερα ξεπερνούν τις 12.000.

Η τροπολογία που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΛΑΟΣ επρόκειτο να συζητηθεί χθες κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας επί του νομοσχεδίου για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις, αποφασίστηκε κατόπιν συνεννόησης και με τον Πρωθυπουργό, να μην πραγματοποιηθεί η χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για την ξενοφοβία και να επανακατατεθεί η τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη ρύπανση των πλοίων που ξεκίνησε να συζητείται σήμερα.

Κατά την έναρξη της συζήτησης όμως τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας όσο και του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλέυρης έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας και εξέφρασαν
τη διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ζητώντας να μην συζητηθεί η επίμαχη τροπολογία η οποία και απεσύρθη τελικά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε υψηλούς τόνους εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για αυτή την εξέλιξη και κατηγόρησε τη ΝΔ για υπαναχώρηση, επισημαίνοντας ότι χθες κατά τη συνάντηση που είχε τόσο με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα όσο και με τον κύριο Πλέυρη, τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συμφώνησαν επί της διαδικασίας.

«Λυπάμαι που υπαναχωρείτε και δεν σκέφτεστε ότι κάποιοι ζουν στις φυλακές, υπό απάνθρωπες συνθήκες» ανέφερε απευθυνόμενος στον κύριο Δένδια, ο οποίος καταλόγισε στον Υπουργό Δικαιοσύνης έλλειψη ευπρέπειας, του υπογράμμισε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση ετέθη το θέμα της παραβίασης του Συντάγματος και ζήτησε να έρθει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ένα νέο κείμενο χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις επίμαχες ρυθμίσεις «πρωτοφανείς».

«Δεν θέλουμε να φέρουμε πρόβλημα στην κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτές τις ρυθμίσεις» τόνισε, ενώ και ο κύριος Πλεύρης σημείωσε ότι «η τροπολογία είναι μακριά από την αντίληψη μας».

Σε νέα παρέμβαση του ο κύριος Παπαιωάννου τόνισε ότι «υπάρχει ένα θέμα με τον κανονισμό αλλά ζήτησα την ομοφωνία των κομμάτων και προσπάθησα να απαντήσω με τη μεγαλύτερη συνεννόηση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα» και ανακοίνωσε ότι η τροπολογία θα ενσωματωθεί τελικά στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα κατατεθεί στη βουλή, την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: