www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

«Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η Ελλάδα»

«Η Ελλάδα έτοιμη να εκραγεί» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau. «Ο χρόνος δεν επαρκεί. Χωρίς άφεση χρέους και νέες πιστώσεις η Αθήνα απειλείται με άμεση χρεοκοπία», σημειώνεται στον υπότιτλο.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, «αυτήν την εβδομάδα η τρόικα επισκέπτεται και πάλι την Αθήνα, προκειμένου να ελέγξει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τον καθορισμό των όρων για την παροχή και άλλων πιστώσεων. Φθάνει σε μια απελπισμένη χώρα. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 18%, ένας στους πέντε Έλληνες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, περίπου το ένα τέταρτο αντιμετωπίζει δυσκολίες, σύμφωνα με την ελληνική στατιστική υπηρεσία.

Η οικονομία υποχώρησε κατά 5% το 2011, το 2012 αναμένεται -6%, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Αποτέλεσμα: Τα φορολογικά έσοδα βυθίζονται. Παρόλες τις περικοπές και την αύξηση των φόρων,
η Aθήνα δεν κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα το 2011, όπως είχε υποσχεθεί.

Η Αθήνα χρειάζεται την βοήθεια ΕΕ και ΔΝΤ αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και μείωση του χρέους. Τα ελληνικά κόμματα φιλονικούν και οι απαιτήσεις της τρόικας θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις.

Οι συνομιλίες για το κούρεμα διεκόπησαν την Παρασκευή αλλά ακόμη και αν συμφωνηθούν οι όροι, η λύση στο πρόβλημα δεν είναι εξασφαλισμένη. Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, θα πρέπει η ελάφρυνση να είναι μεγαλύτερη του 50% αλλά σε αυτό αντιτίθεται η ΕΚΤ. Επιπλέον, είναι ασαφές, εάν στο κούρεμα θα λάβουν μέρος αρκετοί επενδυτές.

Θα πρέπει να συμφωνήσει το 90% των πιστωτών αλλά έως τώρα, μόνον 70% των πιστωτών εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραιτηθούν από αξιώσεις τους. Η Αθήνα θα μπορούσε να αναγκάσει τους πιστωτές της να λάβουν μέρος, λένε στελέχη της αγοράς αλλά αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα αναστάτωση στις αγορές, που δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε της τρόικας, ούτε των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το ΔΝΤ έχει ζητήσει την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, προκειμένου να κλείσει το χάσμα στη χρηματοδότηση της χώρας, από την άρνηση των ιδιωτών να συμμετέχουν. Η διάσωση της Ελλάδας γίνεται έτσι ακριβότερη, πράγμα με το οποίο διαφωνούν ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί».

«Δεν βοηθάμε την Ελλάδα αναγκαστικά από συμπάθεια αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η έκταση αυτών των κινδύνων, πιστεύω ότι έχει μειωθεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, Μ. Φουκς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: