www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό


Την παραίτηση του Πρωθυπουργού ζητούν έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς μετά τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης της βουλευτού Μιλένας Αποστολάκη, που φέρνει τη δύναμη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στους 152 βουλευτές.

Αίσθηση εν τω μεταξύ προκαλεί η αποκάλυψη πηγών του περιβάλλοντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών -λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική εξαγγελία διενέργειας δημοψηφίσματος για την τελευταία δανειακή σύμβαση από τον Πρωθυπουργό- ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν ενήμερος μόνον για την πρόταση περί ψήφου εμπιστοσύνης
στην κυβέρνηση και όχι για την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Την παραίτηση του Πρωθυπουργού ζητούν σε κοινή επιστολή τους, έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη, οι οποίοι υπογράφουν την επιστολή.

«Η χώρα», υπογραμμίζουν, «χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα» και «η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία» και «η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, σε δήλωσή της στο Περιστύλιο της Βουλής λίγο μετά την ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης της κ. Μιλένας Αποστολάκη, ζήτησε υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία, προειδοποίησε η κ. Παπανδρέου και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει την άμεση σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών, με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για τη διασφάλιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια την προκήρυξη εκλογών.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της κ. Παπανδρέου, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως πλέον δεν έχει κανένα νόημα. Τελικά, είπε, κάτω από την ασφυκτική πίεση του λαϊκού ξεσηκωμού ο κ. Παπανδρεου και η κυβέρνησή του σύρονται σε κάλπες και από ό,τι φαίνεται και παρά τη θελησή τους, οι κάλπες τελικά δεν θα είναι δημοψηφίσματος αλλά κάλπες εκλογών. Ένα είναι το σίγουρο, πρόσθεσε, ο λαός θα σηκώσει το ανάστημα του και θα πει συντριπτικό όχι στην πολιτική της λιτότητας ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας.

Ενα ακόμα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τον οποίο πληροφορίες έφεραν να ανεξαρτητοποιείται, ο Κώστας Καρτάλης, ξεκαθάρισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν είναι σε λογική ανεξαρτητοποίησης, καθώς και ότι δεν έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με τη θέση της κ. Βάσως Παπανδρέου. Ο βουλευτής Μαγνησίας παρέπεμψε για τη στάση που θα τηρήσει, στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε εθνική ανάγκη τις εκλογές δηλώνοντας αποφασισμένος να κάνει ό,τι απαιτείται «προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας μας να μην μπει σε περιπέτειες».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μπροστά μας απλά ένα αίτημα για εκλογές, αυτή τη στιγμή οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει το καθήκον του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω για τις επόμενες κινήσεις του κόμματός του.

Συνάντηση με Σαμαρά θέλει ο Γ. Καρατζαφέρης


Συνάντηση με τον κ. Σαμαρά θα ζητήσει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, όπως έκανε ο ίδιος γνωστό κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, προκειμένου όπως είπε, να συντονιστεί η αντιπολίτευση αυτές τις κρίσιμες στιγμές, με στόχο την προκήρυξη εκλογών, ή τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η χώρα οδηγείται σε πλήρη αποσύνθεση και ο κόσμος αγωνιά ενώ οι θεσμοί παραπαίουν, υποστήριξε κατά την ομιλία του ο προεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Κυβέρνηση και τα κόμματα βρίσκονται στον αστερισμό της παράνοιας, παρατήρησε και στο σημείο αυτό απηύθυνε δημόσια έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή να μεδοθεύσει άμεσα τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή με σύμφωνη γνώμη αρχηγών να πάμε σε εκλογές το Νοέμβριο.

«Με κάθε τρόπο πρέπει να επαναφέρουμε την κοινωνική και πολιτική ομαλότητα για να αποφύγουμε τις τεράστιες δοκιμασίες και τον διεθνή διασυρμό, με τις ανυπολόγιστες συνέπειες που ήδη δρομολογούνται σε βάρος της Ελλάδος», διεμήνυσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. «Η λύση», υποστήριξε, «είναι μία. Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να παραιτηθεί. Να γίνουν εκλογές με συμφωνία όλων των κομμάτων, με κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Η ώρα ευθύνης για τον καθένα από τους τριακόσιους έχει σημάνει», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Αναγκαία τέλος, χαρακτήρισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Οπως είπε, οι εκλογές «είναι η καθαρή και έντιμη λύση, προκειμένου κυριαρχικά ο ελληνικά λαός να αποφασίσει πώς θέλει τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών, ποια είναι εκείνη η πολιτική που μπορεί να οδηγήσει σε δρόμους ελπίδας και αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πολύμορφης κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: